În fiecare an, data de 14 noiembrie, marchează Ziua Mondială a Diabetului, o campanie iniţiată de către Federaţia Internaţională de Diabet (IDF – International Diabetes Federation) pentru a atrage atenţia cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sănătăţii populaţiei. Campania este derulată în peste 160 de ţări din întreaga lume, iar pentru perioada 2018-2019 tema aleasă este „Familia şi Diabetul”, pentru a sublinia rolul fundamental pe care îl are familia în prevenţia, respectiv controlul diabetului.

 

Cu acest prilej, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, trage un nou semnal de alarmă cu privire la importanţa diagnosticării diabetului, cât mai devreme, şi a controlului eficient al afecţiunii, în condiţiile în care România este una dintre ţările cu cea mai ridicată prevalenţă din regiune.

„Diabetul se poate instala tăcut! Este o boală care evoluează ani de zile fără să aibă semne evidente, iar 1 din 2 persoane nu ştie că suferă de diabet sau nu se tratează! Diagnosticarea precoce este esenţială pentru controlul afecţiunii şi reducerea impactului complicaţiilor asociate asupra calităţii vieţii”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

 

Potrivit studiului epidemiologic Predatorr (ultimul studiu naţional de prevalenţa diabetului în România), în ţara noastră, aproximativ 11.6% din populaţia adultă (20 – 79 de ani) are diabet. Aceasta înseamnă cu 31.8% mai mult decât media globală (8.8%) raportată de către IDF şi cu 70% peste media europeană.

Totodată, în multe cazuri, depistarea diabetului se face târziu, când din cauza expunerii prelungite la valori ale glicemiei peste normal, deja sunt instalate complicaţii, la nivelul aparatului cardiovascular, al rinichilor, al nervilor periferici sau al vederii.

 

Diabetul, o problemă de familie       
Diabetul nu este doar o problemă a individului, ci a întregii familii, subliniază IDF, care arată că influenţa membrilor familiei poate contribui la prevenirea instalării diabetului (în cazul diabetului de tip 2) şi că în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet, suportul familiei în monitorizarea şi controlul bolii ajută la îmbunătăţirea rezultatelor în ceea ce priveşte managementul afecţiunii.

„De aceea, informarea şi educaţia cu privire la factorii de risc şi intervenţiile pentru controlul diabetului sunt extrem de importante pentru a şti când şi cum putem acţiona, dacă cei de lângă noi sunt expuşi unui risc crescut de diabet şi de complicaţii ale bolii”, a mai declarat prof. dr. Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

 

Ce este diabetul?       
Diabetul este o boală cronică, care apare atunci când nivelul glicemiei (zahărul din sânge) creşte peste valorile normale din cauză că organismul fie nu mai produce insulină – hormonul secretat de pancreas care asigură metabolismul glucozei din sânge (diabet de tip 1, numit şi insulinodependent), fie insulina produsă nu este folosită eficient (diabet de tip 2).

În prezent, 425 de milioane de oameni (20 – 79 de ani) din întreaga lume suferă de diabet (în aproximativ 90% din situaţii este vorba despre diabet de tip 2), iar estimările specialiştilor arată că până în 2045 numărul persoanelor cu diabet poate creşte cu aproape 48%, în lipsa unor măsuri eficiente de prevenţie şi control.

(sursa: https://www.amosnews.ro/ziua-mondiala-diabetului-2018-2018-11-14)

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 85

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes