Asistentul medical este profesionistul care își asumă responsabilitatea pentru îngrijirea continuă a bolnavilor, răniților, persoanele cu handicap, precum și a celor aflate în apropierea morții. El este, de asemenea, responsabil pentru educarea persoanelor, familiilor și comunităților atfel încât să-și păstreze sănătatea. Asistenții medicali sunt implicați activ și în activitatea de cercetare în domeniul sănătății, în management, în definirea de politici în domeniul sănătății și în sprijinirea drepturilor pacienților.

În multe comunități din lume, asistenții medicali cu pregătire postliceală își asumă responsabilitatea desfășurării unor activități independente de furnizare de servicii de asistență medicală primară și de specialitate pentru persoane fizice, familii și comunități.

În lume, asistentul medical reprezintă una dintre profesiile cele mai diverse și mai respectate din domeniul sănătății. Există mai mult de 2.9 milioane de asistenți medicali înregistrați doar în Statele Unite și alte câteva milioane la nivelul globului.

Cererea de asistență medicală rămâne ridicată, iar previziunile sugerează că o astfel de cerere va crește substanțial. Progresele tehnologice în domeniul îngrijirii sănătății, așteptările crescute ale persoanelor care solicită îngrijire, schimbările demografice, cum ar fi populații din ce în ce mai îmbătrânite din multe țări ale lumii și reorganizarea sistemelor de sănătate necesită un număr tot mai mare de profesioniști cu studii superioare.

Deși originile asistenței medicale sunt anterioare mijlocului secolului al 19-lea, istoria asistenței medicale profesionale începe cu Florence Nightingale. Fiica bine educată a unei familii bogate de britanici, Florence Nightingale a sfidat convențiile sociale și a decis să devină asistentă medicală.

Îngrijirea unor străini, fie în spitale, fie în casele lor, nu era văzută ca o carieră respectabilă pentru o doamnă bine crescută, care, în cazul în care dorea să ofere asistență medicală, era de așteptat să facă acest lucru numai pentru bolnavii din familie sau prietenii intimi. Departe de a vedea astfel lucrurile, Nightingale a crezut ca femeile bine educate pot folosi principiile științifice și educația despre stilul de viață sănătos pentru a îmbunătăți în mod dramatic îngrijirea pacienților bolnavi.

În 1854, Florence Nightingale au avut ocazia de a-și testa convingerile în timpul Războiului Crimeei. Povestiri din ziar despre soldații ruși bolnavi și răniți care erau mai bine îngrijiți de unele ordine religioase decât soldați britanici au inflamat opinia publică. Ca răspuns, guvernul britanic i-a cerut lui Florence Nightingale să ia un mic grup de asistente medicale și să meargă la spitalul militar din Scutari (Üsküdar din zilele noastre). Într-un interval scurt de la sosirea lor, Nightingale și asistentele ei medicale au reorganizat spitalul în conformitate cu știința secolului 19: pereții au fost curățați, ferestrele au fost deschise pentru ventilație, alimente hrănitoare au fost preparate și servite, medicamentele și tratamentele au fost administrate eficient. În câteva săptămâni, rata mortalitatii a scazut, iar soldații nu s-au mai îmbolnăvit de boli infecțioase cauzate de condițiile sanitare precare.

Realizările lui Florence Nightingale au eclipsat toate modalitățile de a acorda asistență bolnavilor până la acel moment. Timp de secole, asistența medicală acordată bolnavilor s-a realizat la domiciliu si a fost responsabilitatea familiilor, prietenilor, și a membrilor comunității. Ca urmare a urbanizării și a răspândirii industrializării, cei fără familie au ajuns să fie îngrijiți în spitale.

Iar asistenții sunt cei care, în fapt, au transformat spitalele. În plus, pe lângă calificare, grijă și compasiune, ele au stabilit un mediu ordonat, de rutină, care ajută la o mai bună îngrijire, au administrat tratamente și regimuri de medicație din ce în ce mai complicate, au susținut protocoalele aseptice și au ținut infecțiile sub control, ceea ce a permis efectuarea de intervenții chirurgicale din ce în ce mai complexe.

În a doua jumătate a secolului 20, asistenții medicali au contribuit la reorganizarea inovatoare a modelelor de îngrijire, pentru a folosi cât mai eficient tehnologia modernă.

Profesia de asistent medical a fost promovată și prin accentul din ce în ce mai mare pus pe munca la nivel național și internațional. Iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște asistentul medical drept coloana vertebrală a majorității sistemelor de asistență medicală din întreaga lume.

Articol adaptat în baza: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/422718/nursing

sursa: https://www.easistent.ro/?p=3415

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 464

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes