Vineri, 01 aprilie 2022, a avut loc o nouă ediție a Atelierului de Nursing dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva Tuberculozei (TBC – abrevierea pentru „bacilul de tubercul”), marcată anual la 24 martie.

Organizatorul activității a fost Catedra de Nursing, reprezentată de prof. Mioara Marcu – șef Catedra Nursing și Științe – și prof. Mirela Avram.

Invitatul acestei ediții a Atelierului de Nursing a fost doamna dr. Alexandra Mihăilă.

Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internaţională dedicată eradicării tuberculozei, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul care provoacă afecțiunea, fapt ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei boli.     
În 1995, ziua de 24 martie a fost recunoscută oficial ca zi mondială de luptă împotriva TBC.

Tuberculoza rămâne unul dintre cei mai periculoşi factori infecţioşi din lume. În fiecare zi, peste 4.100 de oameni îşi pierd viaţa din cauza tuberculozei şi aproape 28.000 de oameni dobândesc această boală care poate fi prevenită şi vindecată. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieţi începând cu anul 2000. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a inversat anii de progres înregistraţi în lupta pentru a pune capăt tuberculozei. Pentru prima dată în peste un deceniu, numărul deceselor din cauza tuberculozei a crescut în 2020, precizează site-ul https://www.who.int/campaigns/world-tb-day/2022.

Aceeaşi sursă atenţionează că majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de TBC trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii, dar TBC este prezentă în întreaga lume.

În 2022, tema Zilei Mondiale de luptă împotriva Tuberculozei este „Invest to End TB. Save Lives!” / „Investiţi pentru a pune capăt tuberculozei. Salvaţi vieţi!” şi transmite nevoia urgentă de a investi resurse pentru intensificarea luptei împotriva TBC şi pentru a îndeplini angajamentele liderilor mondiali de a stopa această boală. Acest lucru este esenţial în special în contextul pandemiei de COVID-19, care a pus în pericol asigurarea accesului la prevenire şi îngrijire, în conformitate cu eforturile OMS. Mai multe investiţii vor salva milioane de vieţi, accelerând sfârşitul epidemiei de TBC, notează site-ul     https://www.who.int/campaigns/world-tb-day/2022.

Ce este și cum se transmite tuberculoza

Tuberculoza (TBC) este o infecție bacteriană care este localizată cel mai des în plămâni (TBC pulmonar), dar care se poate răspândi și în alte părți ale organismului (TBC extrapulmonar). Este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită şi bacilul Koch, după numele descoperitorului său.

Tuberculoza se transmite pe calea aerului. Când o persoană bolnavă tuşeşte sau strănută microbii se răspândesc în aer. Contaminarea se produce când inspirăm microbii prezenţi în aer.

Cu toate că tratamentul este de lungă durată, acesta este cel mai adesea finalizat cu succes. Durata medie a tratamentului este între 6 și 9 luni. Tuberculoza se poate găsi fie în forma latentă, fie în stare activă.

Simptomele formei active ale TBC

Debutul bolii este asimptomatic, boala putând fi descoperită întâmplâtor la un control radiologic sau poate avea un debut insidios, cu manifestări nespecifice greu de diferențiat de alte afecțiuni.

Pentru tuberculoza pulmonară manifestarea cea mai comună este tusea seacă acompaniată de astenie, inapetență, scădere ponderală, transpirații nocturne, stare subfebrilă sau chiar tuse cu sânge – hemoptizie.

Diagnosticul corect se stabilește pe baza examenului clinic și a investigațiilor paraclinice: reacția dermică la tuberculină – IDR-PPD, teste serologice, radiografia toracică, examenul microbiologic al sputei, aspiratului bronșic sau al altor produse patologice.

Ce recomandări există în cazul diagnosticului de tuberculoză?

Orice persoană care prezintă simptome sugestive de tuberculoză trebuie să se prezinte la medic.

Diagnosticarea și tratamentul se fac numai în unități medicale specializate.

Tratamentul bolnavilor de tuberculoză este de minimum 6 luni și se face numai sub control medical.

Orice caz de TB confirmat bacteriologic sau histopatologic ori cazul în care medicul pneumolog decide începerea tratamentului antituberculos, va fi anunțat de către medicul care a diagnosticat cazul sau care a inițiat tratamentul, în 48 de ore, la DPF (Dispensar de Pneumoftiziologie) pe al cărui teritoriu bolnavul are adresa stabilă.

Tratamentul tuberculozei

Tratamentul etiologic este indispensabil și se face cu tuberculostatice care sunt antibiotice și chimioterapice active în tratamentul și profilaxia tuberculozei. Schemele terapeutice se fac cu asocieri de 2 – 3 medicamente pentru întârzierea instalării rezistenței și asigurarea unui tratament activ. Tratamentul se face numai cu supraveghere medicală și cu evaluarea permanentă a funcției hepatice și renale. Tratamentul simptomatic și adjuvant se aplică pentru combaterea febrei, tusei, hemoptiziei și insomniilor.

Bacilul tuberculozei a fost izolat, pentru prima oară, în 1867, de către omul de ştiinţă Klebs. La 13 ani după aceea, în 1882, Koch a izolat bacilul şi a putut reproduce boala prin inocularea bacilului în animale de laborator. Acesta a fost un moment de cotitură în istoria luptei împotriva tuberculozei. Bacteriologii francezi Calmette and Guerin de la Institutul Pasteur au dezvoltat apoi o tehnică de vaccinare preventivă împotriva tuberculozei. În 1920, ei au izolat tulpina BCG (Bacilul Calmette –Guerin) de la o vacă infectată. Tulpina a fost atenuată treptat timp de 13 ani de cultivare în laborator, iar apoi a fost folosită pe post de vaccin pentru a induce imunitatea organismului împotriva infecţiei tuberculoase. Vaccinarea aceasta a dus la scăderea incidenţei tuberculozei în rândul grupurilor vaccinate, în comparaţie cu cele nevaccinate.

Tuberculoza a fost asociată cu sărăcia, aglomeraţia extremă şi malnutriţia. Ţările în curs de dezvoltare şi zonele defavorizate din marile oraşe ale ţărilor dezvoltate prezintă cea mai mare incidenţă a tuberculozei şi cea mai mare mortalitate cauzată de tuberculoză. Acestea sunt contextele unde imigraţia, inegalităţile sociale, infectarea cu HIV sau abuzul de droguri şi alcool sunt prezente în număr mare, toţi fiind factori puternic asociaţi tuberculozei.

Controlarea epidemiei impune extinderea programelor de prevenţie, detectare şi control al tuberculozei, înainte ca aceasta să devină rezistentă la medicamente.

Programele de prevenţie şi control sunt esenţiale pentru succesul luptei împotriva acestei boli. Acestea au contribuit la scăderea incidenţei tuberculozei observată în ultimele decenii. Se aşteaptă ca progresele făcute spre atingerea ţintelor de dezvoltare sustenabilă ale mileniului, care vor atenua probleme legate de sărăcie, răspândirea HIV sau abuzul de substanţe, să accelereze şi atingerea ţintelor propuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în lupta împotriva tuberculozei, care prevăd eradicarea acesteia până în 2035. (conform https://www.easistent.ro/?p=4497)

 

Înregistrarea integrală a activității poate fi urmărită pe canalul de YouTube al școlii noastre: 

https://youtu.be/liv4lLQ30P4

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 355

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes