Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat vineri – 13 mai 2022 – Ziua Porților Deschise spre Educația pentru Sănătate, cu tema „Astӑzi licean, mȃine profesionist în sӑnӑtate”, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali.
Evenimentul a reunit peste 100 de elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Colegiul Național „Octav Onicescu”, Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”, Liceul Tehnologic de Metrologie „Traian Vuia”, Liceul Tehnologic „Ion I. C. Brătianu” și Colegiul Tehnic Media.
Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali este celebrată în întreaga lume la 12 mai, dată ce marchează şi ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.
Evenimentul a fost o oportunitate pentru toți de a se implica în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună şi de a-şi îndrepta atenția cӑtre profesia în alb.
Elevii de liceu au avut ocazia sӑ descopere din secretele profesiei de asistent medical în cadrul „Bibliotecii vii”.
Doamna prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a adresat câteva cuvinte liceenilor prezenți: „ Astăzi veți avea ocazia să aflați care este rolul asistentului medical, cu ce se ocupă acesta, cât de importantă este munca lui în cadrul echipei medicale. Veți afla aceste informații direct de la sursă, de la asistenții medicali din spitale, farmacii, centre de recuperare medicale, pe care i-am invitat astăzi special pentru voi. Ei sunt „cărțile vii” din biblioteca noastră de astăzi.
Școala noastră are peste 30 de ani de activitate și este acreditată pentru toate calificările profesionale. Vă așteptăm la înscriere! Elevii care sunt în clasa a XII-a se pot preînscrie până la data de 27 mai; admiterea se realizează prin interviu vocational.
Șoala noastră este cea mai mare unitate de învățământ sanitar preuniversitar particular. În fiecare an școlarizăm în jur de 1550 – 1600 de elevi.
România are nevoie urgentă de 50.000 de asistenți medicali, așa cum arată studiul Frames Media realizat la inițiativa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, care a fost publicat zilele trecute în presă. Este o oportunitate pentru voi să alegeți și să urmați profesia de asistent medical.”
Prof. Mioara Marcu – responsabil Catedra de Nursing și Științe – și prof. Iulia Țigănuș au prezentat liceenilor oferta educațională a școlii noastre și aspecte din viața de elev al celei mai cunoscute școli postliceale sanitare. De asemenea, liceenii au observat și exersat tehnica injecției intravenoase, pe manechin. Colega noastră, prof. Elena Mocanu, le-a povestit despre cazurile mai puțin obișnuite din secția de Gastroenterologie în care lucrează de aproape 13 ani.
„Elevii au fost încântați și ne-au transmis că această activitate organizată de școala noastră i-a ajutat să înțeleagă care este rolul asistentului medical generalist. Unii dintre ei au spus că activitățile de azi i-au convins că au vocație pentru această profesie.” – a afirmat prof. Mioara Marcu.
O altă activitate organizată de Catedra Nursing și Științe a avut-o ca invitată pe Raluca Nicoleta Sandu, asistent medical în cadrul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov, absolventă a școlii noastre – Promoția 2018, care a răspuns cu mult drag invitației doamnelor prof. Anca Mihai și prof. Cristina Costache de a ni se alătura în calitate de „carte vie”.
„Cu această ocazie, elevii liceeni, alături de elevii școlii noastre, au beneficiat de multe informații cu privire la modul de acordare a primului ajutor în diverse situații (electrocuție, politraumatisme ale coloanei vertebrale survenite în accidentele rutiere, folosirea defibrilatoarelore aflate în locuri publice (stații de metrou, mall-uri, piețe etc), dar și despre rolul asistentului medical de ambulanță.
Activitatea a fost un real succes, unde profesionalismul, vocația, pasiunea pentru profesie și setea de cunoaștere a elevilor s-au contopit, dând naștere dorinței de formare continuă și perfecționare.
Multumim și felicitări din toată inima, Raluca!” – ne-a declarat prof. Anca Mihai.
Asistent Medical de Farmacie – cariere de succes
„Elevii patrticipanți la evenimentul organizat în cadrul calificării Asistent Medical de Farmacie au avut prilejul să se întâlnescă cu două absolvente ale acestei calificări. Invitatele noastre au fost Florinela Spătăreanu – manager de produs în cadrul unei companii farmaceutice renumite și Ana Maria Dorobanțu – reprezentant medical în cadrul unei companii românești producătoare de medicamente OTC, suplimente alimentare și produse dermato-cosmetice.
Cele două invitate au împărtășit elevilor de liceu aspecte din evoluția lor profesională, de la momentul începerii pregătirii în cadrul școlii noastre până la momentul actual. În acest fel, elevii participanți au putut afla că profesia de Asistent Medical de Farmacie oferă multe oportunități de carieră. Scopul nostru, al profesorilor organizatori, a fost de a prezenta posibilități cât mai variate de carieră în domeniul farmaceutic.
Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă destinsă, iar elevii au avut posibilitatea de a adresa întrebări invitatelor noastre. Au fost interesați de motivația alegerii profesiei, de modulele studiate în școală și de satisfacția profesională.
Experiența celor două absolvente invitate a reușit să creioneze un portret frumos și complex al profesiei de Asistent Medical de Farmacie.
Suntem mândri de fiecare absolvent în parte și credem că povestea fiecăruia poate fi un model bun de urmat pentru oricine își dorește o profesie cheie în sistemul de sănătate, cu variate oportunități de angajare și foarte căutată pe piața muncii.
În încheiere, două dintre elevele noastre din anul I, Andra Suhov și Beatrice Manea, au intrat în dialog cu elevii de liceu și le-au împărtășit impresii din viața de elev în școala noastră.
Evenimentul a fost moderat de doamnele prof. Arina Ioana Cristea și prof. Elena Păduraru, cadre didactice de specialitate în cadrul acestei calificări.” – ne-a relatat prof. farmacist Arina Ioana Cristea, responsabil Catedra de Farmacie și Balneofiziokinetoterapie.
Profesorii de specialitate Roxana Rădulescu și Mariana Bărăscu, împreună cu absolventa Promoției 2021, Cosmina Petcu, angajată a Clinicii de recuperare Bio Ortoclinic, au fost „bibliotecarii” care au ghidat liceenii în incursiunea lor de a cunoaște profesia de asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare.
„Am deschis porțile pentru elevii care au răsfoit file prețioase ale cărților din „Bilioteca vie” dedicată domeniului Balneofiziokinetoterapiei și Recuperării medicale.
Feedback-ul a fost unul extraordinar și se poate rezuma prin cuvintele unei eleve, care ne-a declarat în finalul întâlnirii: „Nu m-am așteptat să fie atât de interesant acest domeniu! Mă gândeam la o carieră în domeniul economic, dar am descoperit astăzi că mi-ar plăcea foarte mult o carieră de asistent medical balneofiziokinetoterapeut!” – ne-a declarat prof. Mariana Bărăscu
Organizatorii și coordonatorii acestei activități au fost doamna prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”; prof. Andreea Georgescu – director adjunct; prof. Sorina Negrei (coordonator Proiecte și Programe școlare și extrașcolare); prof. Mioara Marcu (șef Catedra de Nursing și Științe); prof. Arina Cristea (șef Catedra Farmacie – Balneofiziokinetoterapie); prof. Iulia Leuciuc; prof. Elena Păduraru; dr. Elena Achim; prof. Anca Mihai; prof. Cristina Costache; prof. Roxana Rădulescu; prof. Mariana Bărăscu; prof. Iulia Țigănuș; prof. Raluca Brad; prof. Daniela Vlădescu; prof. Zelinda Bezeriță; prof. Andreea Cenușă; Alexandra Bolintiș; Daniela Stancu; Adriana Oancea.
Mulțumim tuturor cadrelor didactice și elevilor școlii care s-au implicat în buna desfășurare a acestui eveniment!
Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este o instituţie de învăţământ preuniversitar particular acreditată, cu experienţă de 32 de ani în Educaţia pentru Sănătate, care pregătește asistenți medicali pentru trei calificări profesionale acreditate: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare.
Fondată în 1990 de către doamna Dr. Mioara Mincu, şcoala îşi continuă activitatea și misiunea de a forma Educatori pentru Sănătatea Europei.
Cererea de asistenţi medicali este în creştere la nivel global. Rolul evenimentelor derulate este de a aduce elevii de liceu cât mai aproape de o carieră în acest domeniu. Studiile postliceale reprezintă o opţiune viabilă pentru absolvenţii de liceu, oferindu-le acestora posibilitatea de continuare a educaţiei şi de calificare într-o profesie.
Vă așteptăm la înscriere, dragi liceeni! CAMPANIA DE ADMITERE CONTINUĂ!
ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „CAROL DAVILA” – BUCUREȘTI
Str. Viitorului nr. 161-163, sector 2, București – tel: 0736.358.898, tel / fax: +4021.610.70.68; +4021. 210.23.21
contact@scoalacdavila.ro, www.scoalacdavila.ro
www.scoalacdavila.ro/admitere2022-2023
prof. Raluca Brad