Școala Postliceala Sanitară „Carol Davila” continuă să ofere elevilor de liceu perspective pentru o carieră în domeniul asistenței medicale prin organizarea de întâlniri, în cadrul cărora sunt prezentate activităţi specifice.

În săptămâna dedicată luptei împotriva dibetului zaharat, o maladie tot mai răspândită în rândul populației din întreaga lume, școala noastră și-a deschis din nou porțile Educației pentru Sănătate prin organizarea evenimentului „Ziua Porților Deschise – Învață să previi diabetul zaharat”.

Prezentă la eveniment, doamna prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, i-a felicitat pe liceeni pentru participarea la acest eveniment important pentru orientarea lor profesională şi pentru îmbogăţirea cunoştinţelor despre sănătate şi păstrarea acesteia. În același timp, le-a adresat îndemnul de a alege profesia de asistent medical, o profesie foarte căutată pe piața muncii.

Întâlnirea le-a dat liceenilor prilejul de a cunoaşte aspectele vieţii de elev în Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi perspectivele pe care școala le oferă pentru a deveni asistenți medicali. De la doamna prof. Raluca Brad, liceenii au aflat mai multe informații despre activitățile de care pot beneficia dacă devin elevii școlii. De asemenea, doamna prof. Brad le-a recomandat să rămână conectați la canalele de comunicare ale școlii pentru a afla detalii despre campania de Admitere în anul școlar 2025-2026, care va începe în perioada următoare.

***

În cadrul evenimentului, domnul dr. Alin Dobre, medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, a prezentat informații extrem de utile despre tipurile de diabet zaharat, care afectează milioane de oameni de toate vârstele, despre manifestările specifice ale bolii sau despre regimul alimentar pe care trebuie să-l urmeze cei care suferă de această boală. De asemenea, domnul dr. Dobre a vorbit și despre complicațiile pe care le pot dezvolta pacienții cu diabet zaharat – afecțiuni renale sau cardiovasculare.

De ce este important să avem cât mai multe informații despre această afecțiune? Pentru că:

  • În Regiunea Europeană trăiesc în jur de 60 milioane de persoane cu diabet.
  • Prevalența diabetului crește la toate vârstele, mai ales din cauza creșterii obezității, alimentației nesănătoase și inactivității fizice.
  • Mai mult de 33 milioane de persoane din Uniunea Europeană suferă de diabet.
  • Conform datelor Federaței Internaționale pentru Diabet, numărul absolut al persoanelor cu diabet în UE este în creștere de la aproximativ 33 milioane în anul 2010 la 38 milioane în anul 2030.
  • Până nu apar simptomele, multe persoane nu realizează că au diabet de ani de zile.
  • În Europa, în anul 2017, au fost înregistrate 66 de milioane de persoane care suferă de diabet zaharat și dacă nu acționăm acum, această cifră va crește până la 81 milioane în 2045.
  • La nivel mondial:

-Numărul persoanelor cu diabet a fost aproape de patru ori mai mare decât din 1980. Prevalența crește la nivel mondial, în special în țările cu venituri mici și medii.

-Cauzele sunt complexe, dar creșterea se datorează parțial creșterii numărului de persoane care sunt supraponderale, inclusiv creșterea obezității și a lipsei extinse de activitate fizică.

-Diabetul crește riscul de a muri prematur și reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI. Este a şasea cea mai frecventă afecţiune cronică din întreaga lume.

-Peste 400 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet.

Dar ce este de fapt această boală? Este o afecțiune dată de nivelul prea mare al zaharurilor din sânge. Fie organismul uman nu produce suficientă insulină (tipul 1 al bolii), fie nu poate utiliza eficient acest hormon, care are rolul de a regla nivelul de zaharuri (tipul 2 al bolii).

Dacă diabetul de tip 1, care apare în copilărie, are cauze încă necunoscute, diabetul de tip 2, întâlnit în peste 90% din cazuri, este în mare parte rezultatul supraponderalității şi al inactivităţii fizice.

Schimbările în modul de viaţă al populaţiei din ultimele decenii – alimentaţie nesănătoasă, sedentarism etc. – au dus la majorarea de patru ori a numărului persoanelor afectate de diabet, din anul 1980 și până acum.

Boala nu poate fi vindecată, însă poate fi ţinută sub control cu medicaţie, cu dietă adecvată şi activitate fizică zilnică.

Mulțumim domnului dr. Alin Dobre pentru prezența la eveniment și pentru informațiile deosebit de importante pe care le-a transmis!

***

Tot în cadrul evenimentului, am pregătit și un concurs cu premii pentru liceeni. Invitații noștri au avut ocazia să-și testeze cunoștințele medicale în cadrul concursului coordonat de doamna prof. Cristina Costache și doamna prof. Anca Mihai. Câştigătorii concursului s-au bucurat de premiile oferite din partea şcolii.

Feedback-ul primit ȋn urma activităţii a fost unul pozitiv, cu atât mai mult cu cât unii dintre elevii participanţi au dorit să afle mai multe informații despre înscrierea la şcoala noastră.

Cu toții suntem câștigători după această întâlnire, dar așa cum se întâmplă la orice concurs, am acordat și diplome celor mai buni dintre cei buni:

-premiul I – Alexandru Găvan – Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”

-premiul al II-lea – Delia Petrică – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”

-premiul al III-lea – Alexandra Suciu – Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”

Felicitări tuturor!

***

Elevii voluntari ai școlii noastre au asigurat pe parcursul evenimentului măsurarea funcțiilor vitale și testarea glicemiei. Astfel, liceenii au fost familiarizați cu unele proceduri efectuate de către asistenții medicali. Felicitări pentru implicare! Suntem mândri de voi!

***

Mulțumim tuturor colaboratorilor din liceele partenere prezente la eveniment – Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gheorghe Airinei”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul Național „Victor Babeș”, Liceul Teoretic „Ştefan Odobleja” – cadrelor didactice și elevilor școlii noastre care s-au implicat în buna desfășurare a acestui eveniment!

***

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, prin proiectele pe care le derulează, vine în sprijinul direct al elevilor din licee cu prezentări, dezbateri şi demonstraţii care au ca scop formarea și dezvoltarea unor comportamente de îngrijire a sănătaţii, dar și de orientare profesională a tinerilor care doresc să urmeze o carieră ȋn domeniul medical.

Vom continua consolidarea parteneriatelor cu liceele din București și județele limitrofe, din dorința de a-i aduce pe elevii de liceu cât mai aproape de profesia de asistent medical și cu scopul de a le oferi suport în orientarea şcolară şi profesională, sub deviza Educaţie pentru Sănătate. De asemenea, prin Proiectul „Învățați să ajutați”, echipe formate din cadre didactice și elevi ai școlii prezintă liceenilor tehnicile de prim ajutor în situații speciale.

Dragi liceeni, vă așteptăm în curând pentru preînscrire / înscriere!

 

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 200

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes