Miercuri, 24 octombrie 2018, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi-a deschis porţile, pentru prima dată în acest an școlar, pentru elevii, profesorii și directorii liceelor bucureştene şi din alte județe.
Cu această ocazie, am reluat proiectul Cafeneaua Liderilor din Învățământul Preuniversitar.
Tema dezbaterilor a fost „Managementul stresului”.
Doamna director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” – prof. Aurelia Șova și doamna prof. Anca Grecu – director adjunct, au mulțumit colaboratorilor noștri prezenți la eveniment, pentru buna colaborare din ultimii ani și pentru orientarea elevilor către o profesie foarte căutată pe piața muncii europene, către o școală preocupată permanent de creșterea calității în domeniul educației.
Prof. Adriana Păunescu, moderatorul acestei întâlniri, ne-a transmis: „Cafeneaua Liderilor din Învățământul Preuniversitar a reunit profesori din cadrul liceelor partenere școlii noastre, pentru a dezbate împreună tema: „Managementul stresului”. Alegerea acestei teme este justificativă pentru prezentul nostru cotidian, întrucât reprezintă un real factor de risc la locul de muncă, una dintre cele mai importante probleme de sănătate din Europa. Cu toate acestea, în România, stresul nu este suficient investigat, ca urmare a carenţelor legislative. Pentru a preîntâmpina uzura nivelului energetic care potențează acțiunile noastre, dar mai ales pentru a preveni apariția sindromului de burnout, am evidențiat o serie de strategii de coping.
Abordarea interactivă a atras intervenția participanților la această întrevedere, fiecare enumerând riscurile stresului profesional, printr-o serie de analogii cu domeniul de referință.”
Prof. Victor Camenită, profesor de biologie – Liceul Teoretic „Hyperion”: „Am doar aprecieri deosebite în legătură cu tema aleasă. Felicitări doamnei prof. Adriana Păunescu, întrucât tema prezentată a fost foarte bine pregătită. Aprecieri deosebite și pentru conducerea școlii.”
Prof. Lucian Mercan, profesor de biologie – Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”: „Am apreciat organizarea meticuloasă la nivel înalt. O bună concretizare a obiectivelor propuse. Impact pozitiv. Ne-a motivat și reconfortat. Așteptăm cu interes următoarea întâlnire.”
Prof. Laura Popescu, profesor de limba engleză – Colegiul Tehnic Feroviar „Mihai I”: “O prezentare foarte interesantă, cu o temă de interes pentru persoane de toate vârstele, în urma căreia am reținut o serie de strategii de coping, pe care le consider extrem de utile și pe care le voi pune în practică, atât în viața profesională, cât și în cea personală.”
Prof. Eugenia Bâdeca: „Cu toții am fost încântați atât de tema alească, cât și de abordarea acesteia cu profesionalism, dăruire și respect. A fost o bucurie să conștientizăm nevoile învățământului actual.”
La evenimentul „Ziua Porților Deschise către Educația pentru Sănătate”, au fost prezenți peste 150 de elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic „Hyperion”, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, Colegiul Tehnic Feroviar „Mihai I”, Colegiul Național „Octav Onicescu”, Liceul Tehnologic „Nikola Tesla”, Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcanescu”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Colegiul Național „Matei Basarab”, Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru – Ciorogârla, Liceul Teoretic „Traian Lalescu” – Brănești.
Prof. Alina Grecu ( șef Catedra Științe Socio-Umane ), prof. Nicoleta Oprea (coordonator Proiecte și Programe școlare și extrașcolare) și prof. Natalia Chitic au prezentat liceenilor detalii despre activitățile organizate de școala noastră, despre profesia de asistent medical și viața de elev.
Liceenii au aflat numeroase informații despre cele 3 calificări profesionale: Asistent Medical Generalist, Asistent Medical de Farmacie și Asistent Medical de BalneoFizioKinetoterapie și Recuperare prin participarea la o serie de dezbateri și prezentări, organizate pentru fiecare calificare:
• „Biblioteca vie”– Calificarea Asistent Medical Generalist – temele au fost susținute de: prof. Cristina Costache – „Contracepție sau avort? Planifică neprevăzutul!”, dr. Elena Achim – „Consumul de droguri”, prof. Anca Mihai – „Adolescenţa și tulburările de alimentaţie. Anorexia și bulimia pot începe chiar cu prima dietă.” Elevii de liceu au găsit informații de interes pentru vârsta și problemele lor. Activitatea s-a bucurat de prezența unui număr mare de „utilizatori”, dornici să afle informații legate de subiectele abordate.
Prof. Cristina Costache: „Deşi au fost informaţii cu privire la metodele contraceptive moderne, tinerii liceeni încă nu şi-au conturat un stil de viaţă sănătos şi responsabil privind propria sexualitate. Iată de ce elevii care ne-au vizitat cu ocazia „Zilei Porţilor Deschise” au descoperit cu interes „cartea” care a răspuns numeroaselor întrebări specifice vârstei. Am constatat o mare deschidere din partea lor, iar discuțiile și informațiile pe care le-am oferit, cu siguranță i-au făcut mai avizați, mai puțin expuși riscurilor în luarea unor decizii greșite.”
Prof. Anca Mihai: „Mulți dintre liceeni și-au manifestat dorința de a deveni elevi ai școlii noastre în viitor și totodată au fost foarte încântați de informațiile primite, de atmosfera detașată și călduroasă cu care au fost întâmpinați de către cadrele didactice și elevii noștri.”
• „Laboratorul de frumusețe” – Calificarea Asistent Medical de Farmacie
Liceenii au intrat în atmosfera unui laborator de farmacie la invitația elevilor și cadrelor didactice prezente – prof. Elena Păduraru, prof. Arina Cristea, prof. Marilena Pușcaș – și au preparat o emulsie cosmetică. Tinerii oaspeți au fost dornici să se implice în prepararea și testarea produsului.
De asemenea, au aflat detalii despre cursurile teoretice și stagiile de practică în cele mai mari lanțuri de farmacii din București, despre posibilitățile de angajare pe care le au absolvenții, dar și impresii despre viața de elev în școala noastră.
Activitatea a fost apreciată de elevii participanți, care au promis că vor reveni la evenimentele următoare.
• „Igiena posturală” – Catedra de Balneofiziokinetoterapie și Recuperare a desfășurat ateliere interactive cu elevii, care să-i atragă spre frumoasa profesie de asistent medical de balneofiziokinetoterapie. Alături de prof. Gelu Costache – șef Catedra Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, prof. Roxana Rădulescu și de elevi ai școlii – calificarea BFKT, tinerii liceeni au asistat la diferite exerciții de gimnastică medicală benefice unei posturi corecte. Fiecare dintre cele 3 serii de demonstrații s-a încheiat printr-un concurs cu premii, foarte bine primit de către elevi.
La finalul activității, liceenii „kinetoterapeuți” au descoperit frumusețea și dinamica acestui domeniu medical.
Organizatorii și coordonatorii acestei activități au fost doamna prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”; prof. Anca Grecu, șef Catedra de Farmacie, director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”; prof. Andreea Csolti (șef Catedra de Nursing și Științe); prof. Gelu Costache (șef Catedra Balneofiziokinetoterapie și Recuperare); prof. Alina Grecu (șef Catedra Socio-Umane); prof. Adriana Păunescu (responsabil Clubul Absolvenților); prof. Nicoleta Oprea (responsabil Proiecte și Programe școlare și extrașcolare); prof. Maria Baldovinescu; prof. Marilena Pușcaș; prof. Arina Cristea; prof. Iulia Leuciuc; prof. Elena Păduraru; dr. Elena Achim; prof. Anca Mihai; prof. Cristina Costache; prof. Alice Ragazan; prof. Natalia Chitic; prof. Simona Radu. Elevii noștri s-au implicat în număr mare în această activitate și au coordonat echipele de liceeni, oferindu-le informații despre școală și profesia de asistent medical.
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” își propune să organizeze cât mai multe întâlniri cu cadrele didactice şi elevii liceelor bucureştene şi din alte județe, în vederea consolidării unui parteneriat ce are ca scop oferirea de suport în orientarea şcolară şi profesională a tinerilor liceeni, sub deviza Educaţie pentru Sănătate. De asemenea, în cadrul Proiectului „Cafeneaua Liderilor din Învățământul Preuniversitar”, au loc dezbateri despre învățământul românesc și problemele cu care se confruntă, se lansează idei și soluții pentru o educație de calitate.
Mulțumim tuturor cadrelor didactice și elevilor școlii care s-au implicat în buna desfășurare a acestui eveniment!
prof. Raluca BRAD
foto: Vlad NĂSTASE (clasa I C – AMG)
Spune si altora despre asta, alege platforma!
Afișări articol: 297