Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată anual la 28 iulie. Școala Postliceală Sanitară București urează „La mulți ani!” Serviciului de Ambulanță București, la împlinirea celor 114 ani de la înființare.
Implicați permanent în lupta dintre viață și moarte, de multe ori în condiții dificile, profesioniștii de la Ambulanță sunt mereu la datorie. Anul acesta, sunt în linia întâi și se confruntă cu o situație fără precedent: pandemia cu noul coronavirus.
Serviciul de Ambulanţă a devenit unul dintre cele mai solicitate servicii din domeniul sănătăţii şi principalul segment al asistenţei medicale şi transportului pacienţilor pentru urgenţe. Nu vom şti niciodată câte milioane de vieţi au fost salvate de serviciile de ambulanţă în peste 100 de ani de existență, dar nu vom uita să le mulțumim și să le acordăm respectul cuvenit pentru tot efortul lor.
Scurt istoric
Prima Societate de Ambulanţă din Balcani a fost înfiinţată de prof. dr. Nicolae Minovici în anul 1906, pe modelul primei staţii de salvare care funcţiona deja la Viena, din anul 1884.
Serviciul de Salvare a funcţionat sub deviza „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor” şi a fost condus timp de 35 de ani de prof. dr. Nicolae Minovici, care a întreţinut Societatea din veniturile proprii sau cu ajutorul contribuţiei unor oameni generoşi.
Prima ambulanţă, o trăsură cu cai, a circulat pe străzile Bucureştiului în 28 iulie 1906, cu un echipaj format din sergenţi de oraş, medici interni şi sanitari, instruiţi chiar de dr. Nicolae Minovici, care îi îndemna: „Mergeţi cât mai repede, dar să nu omorâţi toţi caii”.
Până la declanşarea celui de Al Doilea Război Mondial, activitatea Salvării Bucureşti avea să fie apreciată de presa internaţională ca una dintre cele mai bune din lume.
În 1948, guvernul comunist naţionalizează Salvarea, care îşi opreşte activitatea pentru câteva luni, după care este redeschisă sub denumirea de Staţia de Salvare Bucureşti.
În 1995, aceasta devine Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (SAMB) şi în 2009 ia naştere Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABIF), prin unirea SAMB cu Serviciul de Ambulanţă Ilfov şi cu Staţia Centrală de Salvare şi Transport Aerian.
În luna februarie 2015, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care data de 28 iulie este declarată Ziua Naţională a Ambulanţei.
(sursa: http://www.sabif.ro/index.php/istoric)
La mulți ani tuturor celor care lucrează la Serviciile de Ambulanță!
prof. Raluca Brad