Sirenele ambulanţelor vor suna miercuri, la ora 10.00, în toată ţara, pentru a marca Ziua Naţională a Ambulanţei din România.                                        
Miercuri se împlinesc 115 ani de existenţă a Ambulanţei din ţara noastră.                                                                             
Potrivit unui comunicat al Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, această zi nu va putea fi sărbătorită public şi la nivel naţional, din cauza continuării stării de alertă şi a pandemiei de COVID-19.       
Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată în mod oficial din anul 2015.                   
Prima Societate de Ambulanţă din Balcani a fost înfiinţată de prof. dr. Nicolae Minovici, în anul 1906, pe modelul primei staţii de salvare care funcţiona deja la Viena, din anul 1884.      
Serviciul de Salvare a funcţionat sub deviza „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor” şi a fost condus timp de 35 de ani de prof. dr. Nicolae Minovici, care a întreţinut Societatea din veniturile proprii sau cu ajutorul contribuţiei unor oameni generoşi.                                   
Prima ambulanţă, o trăsură cu cai, a circulat pe străzile Bucureştiului în 28 iulie 1906, cu un echipaj format din sergenţi de oraş, medici interni şi sanitari, instruiţi chiar de dr. Nicolae Minovici, care îi îndemna: „Mergeţi cât mai repede, dar să nu omorâţi toţi caii”.                      
Până la declanşarea celui de Al Doilea Război Mondial, activitatea Salvării Bucureşti avea să fie apreciată de presa internaţională ca una dintre cele mai bune din lume.                       
În 1948, guvernul comunist naţionalizează Salvarea, care îşi opreşte activitatea pentru câteva luni, după care este redeschisă sub denumirea de Staţia de Salvare Bucureşti.               
În 1995, aceasta devine Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (SAMB) şi în 2009 ia naştere Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABIF), prin unirea SAMB cu Serviciul de Ambulanţă Ilfov şi cu Staţia Centrală de Salvare şi Transport Aerian.                                                 
În luna februarie 2015, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care data de 28 iulie este declarată Ziua Naţională a Ambulanţei.  
 
La mulți ani tuturor celor care lucrează la Serviciile de Ambulanță!
 
prof. Raluca Brad
 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 223

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes