Ziua Naţională a Ambulanţei, sărbătorită pe 28 iulie, va fi celebrată, sâmbătă, în Alba Iulia, printr-o serie de manifestări, organizate în premieră în afara Capitalei, în prezenţa tuturor managerilor serviciilor de ambulanţă judeţene din ţară, a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

 

Într-o conferinţă comună de presă susţinută joi de către managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Alba, Marius Şuluţiu, şi liderul Sindicatului Ambulanţa Alba, Călin Potor, s-a precizat că împlinirea a 112 de ani de activitate a serviciilor de ambulanţă din România va fi marcată prin organizarea la Alba Iulia a unor festivităţi la care au confirmat participarea atât ministrul Sănătăţii, cât şi şeful DSU.

„Până acum, precedentele trei ediţii s-au desfăşurat la Bucureşti. În acest an, fiind Anul Centenarului Marii Uniri, s-a hotărât să se ţină la Alba Iulia”, a afirmat Marius Şuluţiu.

 

După finalizarea ceremoniei oficiale ce se va desfăşura în Piaţa Cetăţii, un convoi de 45 de ambulanţe, inclusiv una de tip şalupă, ce va fi transportată pe o platformă, fiecare purtând steagul serviciului de ambulanţă pe care îl reprezintă, vor străbate Alba Iulia într-un marş festiv.

Ulterior, echipajele vor acorda, în diverse puncte din Cetatea Alba Carolina, consultaţii medicale gratuite (EKG, măsurarea glicemiei sau a tensiunii arteriale) localnicilor şi turiştilor care vor solicita acest lucru.

 

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată în mod oficial din anul 2015. Festivităţile de la Alba Iulia sunt organizate de către Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România şi Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România.

(sursa: https://www.agerpres.ro/sanatate/2018/07/26/manifestari-de-ziua-nationala-a-ambulantei-in-premiera-in-afara-bucurestiului-la-alba-iulia–151205)

 

Prima Societate de Ambulanţă din Balcani a fost înfiinţată de prof. dr. Nicolae Minovici în anul 1906, pe modelul primei staţii de salvare care funcţiona deja la Viena, din anul 1884.

Serviciul de Salvare a funcţionat sub deviza „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor” şi a fost condus timp de 35 de ani de prof. dr. Nicolae Minovici, care a întreţinut Societatea din veniturile proprii sau cu ajutorul contribuţiei unor oameni generoşi.

Prima ambulanţă, o trăsură cu cai, a circulat pe străzile Bucureştiului în 28 iulie 1906, cu un echipaj format din sergenţi de oraş, medici interni şi sanitari, instruiţi chiar de dr. Nicolae Minovici, care îi îndemna: „Mergeţi cât mai repede, dar să nu omorâţi toţi caii”.

 

Până la declanşarea celui de Al Doilea Război Mondial, activitatea Salvării Bucureşti avea să fie apreciată de presa internaţională ca una dintre cele mai bune din lume.

În 1948, guvernul comunist naţionalizează Salvarea, care îşi opreşte activitatea pentru câteva luni, după care este redeschisă sub denumirea de Staţia de Salvare Bucureşti.

În 1995, aceasta devine Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (SAMB) şi în 2009 ia naştere Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABIF), prin unirea SAMB cu Serviciul de Ambulanţă Ilfov şi cu Staţia Centrală de Salvare şi Transport Aerian.

În luna februarie 2015, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care data de 28 iulie este declarată Ziua Naţională a Ambulanţei.

(sursa: http://www.sabif.ro/index.php/istoric)

 

La mulți ani tuturor celor care lucrează la Serviciile de Ambulanță!

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 154

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes