Ziua mondială pentru siguranţa pacientului (World Patient Safety Day) este marcată la 17 septembrie. Aceasta a fost instituită de cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii în mai 2019 pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, în octombrie 2004, programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2002, care solicita organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme. Programul şi-a propus să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.

În cel mai recent raport, OMS menţiona că evenimentele adverse asociate asistenţei medicale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienţilor în cursul asistenţei medicale oferite în cadrul spitalelor şi sunt afectaţi 4 din 10 pacienţi trataţi în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese. Toate aceste evenimente nedorite cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15%, potrivit www.anmcs.gov.ro/

În 2019, la cea de a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii a fost adoptată o rezoluţie privind acţiunea globală pentru siguranţa pacienţilor şi a mandatat elaborarea unui Plan de acţiune global pentru siguranţa pacienţilor 2021-2030. Acest plan a fost adoptat în cadrul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătăţii, în 2021, şi prevede eliminarea daunelor evitabile în îngrijirea sănătăţii şi îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor prin acţiuni de politică privind siguranţa şi calitatea serviciilor de sănătate, potrivit www.who.int/patientsafety.

În 2020, Guvernul României s-a alăturat instituţiilor naţionale şi internaţionale care doresc să evidenţieze importanţa siguranţei pacientului şi a solidarităţii, implicării şi acţiunii în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale, astfel că Palatul Victoria a fost iluminat în portocaliu, culoare aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept simbol al evenimentelor prin care se marchează această zi. 

În 2023, tema stabilită de către OMS pentru marcarea acestei zile este „Implicarea pacienţilor pentru siguranţa lor” (Engaging patients for patient safety), sub sloganul: „Ascultați vocea pacienților!” (Elevate the voice of patients!).

Obiectivele Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului 2023 din acest an sunt:

-Creșterea gradului de conștientizare globală cu privire la necesitatea implicării active a pacienților și a familiilor acestora la toate nivelurile de îngrijirea sănătății pentru a îmbunătăți siguranța acestora.

-Implicarea factorilor de decizie, liderii din domeniul sănătății, lucrătorii din domeniul sănătății și din domeniul îngrijirilor pentru sănătate, organizațiile pacienților, societatea civilă și alte părți interesate în eforturile de a implica pacienții ș ifamiliile lor în politicile și practicile pentru o îngrijire medicală sigură.

-Susţinerea pacienților și a familiilor pentru a fi proactivi în îngrijirea sănătății și în îmbunătățire asiguranței asistenței medicale.

-Susținerea de acțiuni urgente privind implicarea pacienților și a familiilor acestora, aliniate cu planul de acțiune global pentrusiguranțapacienților 2021–2030.

 

Surse: www.who.int./campaigns/world-patient-safety-day/2023; www.agerpres.ro/documentare

 

 

prof. Raluca Brad

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 152

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes