Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, marcată anual pe 24 martie, reprezintă o ocazie pentru a se aduce în discuție importanța prevenirii, diagnosticării și tratamentului tuberculozei, o boală infecțioasă care continuă să afecteze milioane de oameni la nivel global. Alegerea acestei date are o semnificație istorică, marcând data descoperirii bacilului care cauzează tuberculoza, de către Robert Koch, în anul 1882.

Deși tuberculoza este o boală tratabilă și prevenibilă, aceasta rămâne încă o problemă majoră de sănătate publică, în special în regiunile cu acces limitat la îngrijire medicală.

Organizațiile internaționale, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), colaborează pentru a sprijini eforturile de combatere a tuberculozei prin îmbunătățirea accesului la diagnostic corect, tratamente eficiente și implementarea unor strategii de prevenire a răspândirii acestei boli.

Tuberculoza la nivel global

În 2023, aproximativ 10,8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de TBC, iar 1,25 milioane au murit din cauza acestei boli, inclusiv 161.000 de persoane cu HIV. Aproape 1,3 milioane de copii și adolescenți s-au îmbolnăvit de TBC în 2023, ceea ce reprezintă un semnal alarmant privind vulnerabilitatea acestei grupe de vârstă. În ciuda scăderii incidenței TBC în multe părți ale lumii, în perioada 2020-2023, incidența globală a crescut cu 4,6%, ceea ce reprezintă o inversare a tendinței de scădere observată în ultimele decenii. Acest lucru este îngrijorător, având în vedere obiectivele OMS de a reduce cazurile de TBC cu 10% pe an până în 2025 și de a ajunge la o scădere medie de 17% pe an în perioada 2025-2035. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 79 de milioane de vieți începând cu anul 2000.

Tuberculoza în Europa

În Regiunea Europeană a OMS, în perioada 2020-2022 au fost înregistrate aproape 7.000 de decese suplimentare din cauza TBC. În 2022, 38 din 53 de state membre ale OMS/Europa au raportat o creștere a cazurilor de TBC. În Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE), au fost raportate peste 36.000 de cazuri de TBC în 2022, o creștere față de 33.500 în 2021.

Tuberculoza în România

În 2023, cu o rată de incidență de 48 de cazuri la 100.000 de locuitori, România se confruntă cu o situație mai gravă decât în anii anteriori. Numărul total de cazuri de tuberculoză în anul 2023 a fost de 9.572, din care 429 au fost copii. Comparativ cu anul precedent cifrele actuale sunt în creștere cu peste 700 de pacienți, în anul 2022 au fost înregistrate 8.824 de cazuri de tuberculoză din care 327 au fost copii și un număr de 703 decese.

Deși incidența este în scădere în multe părți ale lumii, în Europa de Est și în România, TBC rămâne un factor semnificativ de risc, cu o rată de mortalitate și o incidență mai ridicate comparativ cu alte regiuni ale Europei. În acest context, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei joacă un rol important în educarea publicului și promovarea acțiunilor pentru eradicarea acestei boli. Aceasta rămâne o provocare majoră de sănătate globală și necesită un angajament continuu pentru îmbunătățirea accesului la diagnostic, tratament și prevenire, în special în regiunile cu incidență ridicată.

În 2025, tema Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei  este „Da! Putem pune capăt tuberculozei: Angajament, Investiție, Livrare” („Yes! We Can End TB: Commit, Invest, Deliver”), fiind un apel la responsabilitate. Tema din acest an reamintește tuturor șefilor de stat și de guvern care, la Reuniunea la nivel înalt a Națiunilor Unite din 2023, s-au angajat să pună capăt tuberculozei, că sunt necesare acțiuni concrete, finanțare, strategii și politici naționale de investiții pentru a accelera eforturile de a pune capăt tuberculozei până în 2030. Angajamentele și investițiile, pentru a avea rezultate tangibile de care să beneficieze direct persoanele afectate de TBC, presupun extinderea intervențiilor, identificarea activă a cazurilor, diagnosticul precoce și precis, extinderea tratamentului preventiv și îngrijirea de înaltă calitate. În acest sens, implicarea comunităților, a societății civile și colaborarea multisectorială sunt esențiale, iar OMS se angajează să lucreze cu toți donatorii, partenerii și țările afectate pentru a atenua impactul reducerilor de finanțare și pentru a găsi soluții inovatoare.

 

Surse: www.insp.gov.ro; www.who.int

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 169

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes