În data de 1 decembrie este marcată „Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA” (World AIDS Day), prilej cu care oamenii din întreaga lume se unesc pentru a sprijini persoanele care trăiesc cu HIV, de a-i comemora pe cei care au pierdut lupta cu boala, dar și de a sărbători realizările, cum ar fi accesul sporit la serviciile de prevenire și de tratament.

În acest an, campania de conștientizare se desfășoară sub sloganul „Drepturile omului sunt pentru toți, iar sănătatea este un drept al omului!”.

HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, estimându-se că 42,3 milioane de vieți au fost pierdute până în prezent.

În anul 2023, aproximativ 630.000 de persoane au murit din cauze legate de HIV și se estimează că 1,3 milioane de persoane au dobândit HIV.

Deși infecția cu HIV nu se vindecă, având acces la prevenire, diagnosticare, tratament și îngrijire eficace, aceasta a devenit o afecțiune cronică gestionabilă, permițând persoanelor care trăiesc cu HIV să ducă o viață lungă și sănătoasă.

OMS, Fondul Global și UNAIDS au strategii globale privind HIV, care sunt aliniate cu ținta Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 3.3 de a pune capăt epidemiei HIV până în anul 2030.

În România, conform datelor prezentate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecției HIV/SIDA al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, situația este următoarea:

– la data de 30 iunie 2024, numărul pacienților cu HIV/SIDA în viață era de 18.359, dintre care 144 din grupa de vârstă 0-14 ani, 126 din grupa de vârstă 15-19 ani și 18.089 de persoane cu vârsta ≥ 20 ani;

– numărul cazurilor noi de HIV/SIDA depistate în semestrul I al anului 2024 a fost de 321;

– numărul deceselor înregistrate în semestrul I al anului 2024 a fost de 95;

– totalul cazurilor HIV/SIDA (cumulativ 1985-2024) a fost de 28.273, din care: totalul cazurilor HIV (cumulativ 1992-2024) este de 9.668; totalul cazurilor SIDA (cumulativ 1985-2024) este de 18.605;

– totalul deceselor prin SIDA din perioada 1985-2024 a fost de 8.651;

– la 31.12.2023, numărul persoanelor aflate în tratament şi profilaxie post-expunere a fost de 15.397;

– căile de transmitere principale la noile cazuri sunt sex neprotejat heterosexual (58.56% din cazuri), sex neprotejat în rândul bărbaților care fac sex cu alți bărbați (31.15% din cazuri), consumatori de droguri injectabile (4.67% din cazuri).

Conform Strategiei Naționale pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2022-2030, obiectivul de sănătate prioritar pentru România cu privire la HIV/SIDA este menținerea profilului de țară cu incidență redusă a HIV.

În acest context, Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA este atât o sărbătoare a realizărilor obținute, dar și un apel la acțiune pentru a împuternici comunitățile să dețină un rol activ în prevenirea HIV/SIDA.

În România, activitățile de informare a populației, de mobilizare a eforturilor tuturor părților responsabile și a comunităților în răspunsul la infecția cu HIV se orientează spre:

  • Promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile cu risc crescut de infectare și accesul pentru persoanele refugiate din cauza războiului.
  • Mobilizarea populației generale și a liderilor de opinie pentru promovarea testării și prevenției.
  • Promovarea beneficiilor tratamentului antiretroviral, încurajarea persoanelor HIV pozitive să ințieze tratamentul și să îl mențină.
  • Reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor populații- cheie și vulnerabile la HIV.

Cum se poate preveni transmiterea infecției cu HIV:

  • Dacă ați făcut sex neprotejat cu o persoană al cărei status HIV nu îl cunoașteți, ar fi bine să vă testați. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră sexuală. Testați-vă!
  • Poate nu știți că sunteți HIV pozitiv. Necunoașterea statusului HIV nu vă scutește de consecințe. Testați-vă!
  • Dumneavoastră înșivă vă puteți spune spune orice. Nu țineți ascuns față de dumneavoastră înșivă statusul HIV. Testați-vă!
  • Doar dacă vă cunoașteți statusul HIV puteți asigura protecție și persoanei pe care o iubiți. Testați-vă!
  • Dacă dacă vă cunoașteți statusul HIV, vei putea începe mai repede tratamentul care vă poate salva viața. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră. Testați-vă!

 

Sursa: www.insp.gov.ro

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 115

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes