Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale este marcată anual, la 17 mai, în scopul sensibilizării populației asupra efectelor tensiunii arteriale crescute și în vederea încurajării prevenirii și controlului.

„Experții cardiologi, neurologi, diabetologi și medici de familie trag un semnal de alarmă asupra prevalenței crescute a hipertensiunii arteriale în România. Apelul vine chiar de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, care se desfășoară anual pe 17 mai.

Hipertensiunea arterială, acest „ucigaș tăcut”, este responsabilă pentru aproape jumătate dintre decesele asociate bolilor cardiovasculare.

Potrivit studiului epidemiologic SEPHAR III, în România există aproximativ 7,4 milioane de persoane (45% dintre adulți) care suferă de hipertensiune arterială. Dintre aceștia se estimează că doar 59% urmează un tratament.

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care împreună sunt cele mai mari cauze ale morbidității și mortalității la nivel mondial. Reducerea valorilor tensiunii arteriale salvează vieți!

Factorii posibili implicați în creșterea numărului de pacienti hipertensivi, conform studiului SEPHAR III, sunt consumul excesiv de sare (în medie 12,5 g/zi față de un necesar de 6 g/zi), obezitatea în continuă creștere la copii, adolescenți și tineri, dislipidemiile, precum și creșterea prevalenței diabetului zaharat.

Din păcate, dintre pacienții care iau medicamente antihipertensive, doar circa 1/3 sunt controlați la nivelul „țintelor” recomandate de către ghidurile internaționale de bună practică medicală. În plus, factorii asociați și agravanți ai hipertensiunii arteriale, cum ar fi dislipidemiile, obezitatea și diabetul zaharat, sunt de asemenea necontrolați.

„Hipertensiunea arterială este cea mai importantă cauză a deceselor care pot fi prevenite, atât la nivel global, cât și în România. Mulți români nu știu că au hipertensiune arterială. Nu există simptome și unii oameni află că sunt hipertensivi abia după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Zeci de mii de persoane mor în fiecare an din cauza complicațiilor legate de tensiunea arterială crescută, decese care ar putea fi evitate usor prin diagnosticarea și tratarea la timp. Tratamentul reduce semnificativ riscul bolilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale.

În diagnosticarea și tratarea hipertensiunii arteriale, vorbim adesea de „regula jumătăților”, și anume: doar o jumătate dintre pacienții cu tensiune arterială crescută sunt diagnosticați, doar jumătate dintre cei diagnosticați sunt tratați și, în cel mai bun caz, doar jumătate dintre cei tratați urmează tratamentul în mod corespunzător”. – a declarat prof. dr. Dragoș Vinereanu, Președinte al Societății Române de Cardiologie.

Primul pas: măsoară-ți cel puțin anual tensiunea arterială, câștigă lupta pentru viața ta!

„Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare (infarct miocardic, insuficiență cardiacă, anevrisme ale arterelor, cum ar fi de exemplu anevrismul aortic, boală arterială periferică) și este o cauza a bolilor renale cronice. Chiar și o creștere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o reducere a speranței de viață, a spus Prof. Dr. Maria Dorobanțu, Președinte al Societății Române de Hipertensiune.

Hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc modificabil al bolilor vasculare ale creierului și al demențelor, care la rândul lor sunt o cauză majoră de mortalitate și cea mai importantă cauză de invaliditate majoră în populația generală. De aceea, diagnosticul precoce și terapia optimă și susținută a HTA reprezintă calea cu cel mai mare impact asupra reducerii semnificative al acestor consecințe devastatoare în populația generală”, a declarat Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Președinte de Onoare Societatea de Neurologie din România.

Cum ții sub control tensiunea arterială?

Stilul de viață are o importanță crucială în prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale: obezitatea, inactivitatea fizică, excesul de sare, alimentația bogată în alimente procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi, alcoolul și tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.

Modificările stilului de viață prin care oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială includ:

• Menținerea sau aducerea greutății la un nivel optim

• Reducerea grăsimilor monosaturate din alimentație

• Reducerea conținutului de sare în dietă

• Exerciții fizice regulate

• Ponderarea consumului de alcool

• Eliminarea fumatului

 

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este un eveniment anual inițiat în 2005 de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League) și are ca obiectiv major să ajute populația să conștientizeze și să prevină ravagiile cauzate de hipertensiune.”

(sursa: https://www.cardioportal.ro/comunicat-de-presa-ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-hipertensiunii-arteriale/)

 

Prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 82

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes