Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale este marcată anual, la 17 mai, în scopul sensibilizării populației asupra efectelor tensiunii arteriale crescute și în vederea încurajării prevenirii și controlului.
Această zi este promovată, începând din 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League – WHL), în parteneriat cu Societatea Internaţională de Hipertensiune (International Society of Hypertension – ISH) şi cu alte organizaţii, potrivit www.cardioportal.ro.
În 2022, tema zilei este: „Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie! Controlați-o! Trăiți mai mult!” şi are ca principal obiectiv creşterea nivelului de conştientizare la nivel mondial şi măsurarea cât mai corectă a tensiunii arteriale, cu scopul obţinerii unui control mai bun.
Alegerea acestei teme se bazează pe statistici globale care indică faptul că la nivel mondial mai puțin de 50% dintre adulții cu hipertensiune (TA sistolică ≥140 mm Hg, TA diastolică ≥90 mm Hg, sau tratament antihipertensiv) sunt conştienți de faptul că au valori tensionale crescute.
Experții cardiologi, neurologi, diabetologi și medici de familie trag un semnal de alarmă asupra prevalenței crescute a hipertensiunii arteriale, care reprezintă o problemă de sănătate publică în România.
Societatea Română de Hipertensiune a demarat în noiembrie 2015 şi februarie – aprilie 2016, studiul intitulat „Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România” – SEPHAR III, realizat la nivel naţional.
Potrivit acestui studiu, factorii posibili implicaţi în creşterea numărului de pacienţi hipertensivi sunt consumul excesiv de sare (în medie 12,5 g/zi față de un necesar de 6 g/zi); obezitatea în continuă creştere la copii, adolescenţi şi tineri; dislipidemiile, precum şi creşterea prevalenţei diabetului zaharat, arată www.cardioportal.ro.
Potrivit acestui studiu, în România există aproximativ 7,4 milioane de persoane (45% dintre adulți) care suferă de hipertensiune arterială. Dintre aceștia se estimează că doar 59% urmează un tratament.
Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care împreună sunt cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial. Reducerea valorilor tensiunii arteriale salvează vieți!
Cum ții sub control tensiunea arterială?
Stilul de viață are o importanță crucială în prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale: obezitatea, inactivitatea fizică, excesul de sare, alimentația bogată în alimente procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi, alcoolul și tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.
Modificările stilului de viață prin care oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială includ:
- Menținerea sau aducerea greutății la un nivel optim;
- Reducerea grăsimilor monosaturate din alimentație;
- Reducerea conținutului de sare în dietă;
- Efectuarea exercițiilor fizice regulate;
- Reducerea consumului de alcool;
- Eliminarea fumatului.
Cele 10 reguli pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale:
1. Odihniţi-vă minim 5 minute înainte de a vă măsura tensiunea;
2. Nu consumaţi nicotină sau cafea cu cel puțin o oră anterior măsurării;
3. Nu măsuraţi tensiunea când simţiţi nevoia de a urina. Vezica plină poate duce la creşterea valorilor tensionale cu aprox. 10 mmHg;
4. Măsurătoarea se face în poziție așezată, cu spatele drept și picioarele sprijinite pe podea, la nivelul brațului neacoperit de îmbrăcăminte;
5. Manşeta se poziţionează automat pe braţ la înălţimea corectă, la nivelul inimii, cu membrul superior sprijinit pe masă. Daca sunteți în situația de a folosi un tensiometru pentru încheietura mâinii, țineți manșeta în timpul măsurătorii, de asemenea, la nivelul inimii;
6. Nu vorbiţi şi nu vă mişcaţi în timpul măsurării. Vorbitul creşte valorile măsurate cu aprox. 6-7 mmHg;
7. Efectuați două măsurători, așteptând cel puțin un minut între ele, pentru ca presiunea din vase să revină la starea iniţială, permiţând repetarea măsurării;
8. Notaţi valorile măsurate în carnetul personal de monitorizare a tensiunii arteriale; împreună cu aceste valori, scrieţi în carnet şi medicamentele administrate, specificând data şi ora;
9. Măsuraţi-vă cu regularitate tensiunea arterială. Chiar dacă valorile s-au îmbunătăţit, acestea trebuie controlate în continuare!
10. Măsuraţi tensiunea arterială la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi.
Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale are ca obiectiv major să ajute populația să conștientizeze și să prevină ravagiile cauzate de hipertensiune, un „ucigaș tăcut” responsabil pentru jumătate dintre bolile cardiovasculare.
surse: https://www.cardioportal.ro/comunicat-de-presa-ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-hipertensiunii-arteriale/; https://societate-hipertensiune.ro/portfolio/ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-hipertensiunii-arteriale/; https://www.cardiologiemoderna.ro/masurati-va-tensiunea-arteriala-cu-precizie-controlati-o-traiti-mai-mult-mesaj-de-constientizare-de-ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-hipertensiunii-arteriale/
prof. Raluca Brad