Ziua mondială de luptă împotriva Diabetului zaharat a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Națiunilor Unite în 2007, prin adoptarea Rezoluției 61/225, la 20 decembrie 2006.

Tema pentru ediția din 2017 a  Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat este ”Femeile și diabetul — dreptul nostru la un viitor sănătos”.

Cu  această ocazie, elevii calificării Asistent medical de Farmacie au participat la dezbaterea cu tema: Abordarea pacientului cu diabet zaharat în farmacia comunitară.

Elevii au asistat la o prezentare despre cauzele şi complicaţiile diabetului zaharat, apoi a avut loc o dezbatere despre medicaţia antidiabetică şi medicaţia complicaţiilor acestei afecţiuni.  S-au prezentat şi exemplificat tehnici de recomandare pentru medicaţia specifică fiecărei complicaţii, s-a subliniat rolul dietoterapiei şi al exerciţiilor fizice în consilierea pacientului diabetic.

Activitatea a fost coordonată de doamna prof. Arina Cristea şi a avut ca scop informarea despre prevenirea şi medicaţia diabetului şi educarea cu privire la adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care trebuie obligatoriu să includă, printre altele, practicarea exercițiilor fizice, menținerea unei greutăți normale și evitarea fumatului.

Catedra de Farmacie organizează în fiecare an astfel de acţiuni de conştientizare a elevilor cu privire la riscul de a dezvolta această afecțiune, diabetul zaharat, dar și de informare despre tehnicile de recomandare şi despre medicaţia specifică, pentru că scopul nostru este de a-i forma pe viitorii asistenți medicali de farmacie ca adevăraţi Educatori pentru Sănătate.

prof. Arina CRISTEA

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 83

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes