Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, aniversată în fiecare an la 4 februarie, invită populaţia la conştientizare şi la acţiune pentru o lume mai puţin împovărată de cancer.
Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. Cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac şi de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbaţi, în timp ce cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical şi tiroidian sunt cele mai frecvente în rândul femeilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În Regiunea est-mediteraneană a OMS, majoritatea cazurilor de cancer sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, când tratamentele sunt mai puţin eficiente. Estimările arată că până în 2030, Regiunea va avea cea mai mare creştere a numărului de cazuri dintre toate cele şase regiuni ale OMS. Cancerul provoacă aproape 459.000 de decese în fiecare an în această regiune, ce cuprinde 21 de state şi teritoriul palestinian ocupat. Potrivit datelor publicate de OMS cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului 2023, aproximativ 1,6 milioane de cazuri de cancer s-au înregistrat în regiune în ultimii cinci ani. Aproape 734.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an, iar în 2040 se estimează că numărul persoanelor diagnosticate va fi cu aproximativ 50% mai mare.
Ziua Mondială a Cancerului urmăreşte să promoveze conştientizarea cancerului ca problemă de sănătate publică şi să consolideze acţiunile pentru îmbunătăţirea accesului la îngrijire de calitate, screening, depistare precoce, tratament şi îngrijiri paliative, notează www.emro.who.int/.
Şi Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) se angajează ferm în lupta împotriva cancerului, prima cauză de mortalitate profesională din UE. Ca parte a acestui efort, EU-OSHA a realizat un studiu între septembrie 2022 şi februarie 2023 cu privire la expunerea lucrătorilor pentru identificarea factorilor de risc de cancer la locul de muncă, cu scopul de a îmbunătăţi protecţia împotriva substanţelor periculoase şi pentru a contribui la actualizarea legislaţiei UE. Primele rezultate ale sondajului au identificat radiaţiile ultraviolete solare (UV), emisiile de gaze de eşapament ale motoarelor diesel, benzenol şi formaldehida ca fiind cele mai frecvente expuneri profesionale probabile dintre cei 24 de factori de risc de cancer analizaţi. Datele arată că peste 60% din lucrătorii din industriile minieră şi extractivă şi din activităţile de construcţii au suferit expuneri multiple.
Începând din 2022, până în 2024, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este „Close the Care Gap”, atrăgând astfel atenţia că trebuie eliminat decalajul / diferenţa de îngrijire a pacientului oncologic care există în prezent, deseori din cauza locului în care trăieşte acesta, pentru că eliminarea acestui decalaj poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
Pentru anul 2024, sloganul este „Together, we challenge those in power” (Împreună, îi provocăm pe cei de la putere) şi se referă la atragerea atenţiei la un nivel superior – evidenţiază www.worldcancerday.org/.
„Împreună ne vom asigura că liderii noştri ştiu că cerem angajamentul de a acorda prioritate cancerului, de a crea strategii inovatoare menite să confrunte inechitatea şi de a investi resursele pentru a realiza o lume justă şi fără cancer. Vom face apel la lideri să elimine inechităţile în materie de sănătate prin abordarea cauzelor fundamentale, asigurându-ne că toată lumea are acces la servicii de sănătate de calitate când, unde şi cum are nevoie de ele.” – reprezintă îndemnul campaniei.
∗∗∗
Medicamentul care dă speranță bolnavilor de cancer pulmonar
Un medicament aprobat în Uniunea Europeană acum un an dă speranțe bolnavilor. Vorbim despre un tratament pentru anumite tipuri de cancer pulmonar, care a reușit să își demonstreze eficacitatea și în spitale, nu doar în testele clinice.
Este o veste bună, care ne interesează pe noi românii în mod special, pentru că la noi, unul din 6 decese este cauzat de cancer. Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces, urmat de cancerul colorectal și cancerul de sân – arată profilul de țară privind sănătatea – România 2023.
Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcție de vârstă a fost cu 7 % mai mare decât media UE în anul 2019 și a avut un progres foarte modest față de anul 2011 comparativ cu media UE.
Statisticile arată o creştere cu 22% a numărului de cazuri noi de cancer în ţara noastră, în primele trei trimestre din 2023 comparativ cu 2022, potrivit www.fabc.ro/.
Din aceste motive, pacienții români au nevoie de acces la medicație inovativă, deși am văzut în ultimii ani că este tot mai greu.
România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte timpul de aşteptare a pacienţilor pentru a avea access la medicamente de ultimă generaţie. Aceste medicamente, deși unele scumpe, salvează vieți.
Lorlatinib este o moleculă aprobată la finalul anului 2022 în Europa și care reușește în viață reală să aibă rezultate extraordinare.
Potrivit ziariștilor italieni de la Corriere de la Sera, noua terapie poate bloca timp de mai mulți ani avansarea cancerului pulmonar la pacienții care se află deja în faza metastazelor cerebrale. Cu toate acestea, noul medicament nu poate fi administrat tuturor persoanelor care au cancer pulmonar.
El poate fi, de fapt, destinat unui grup care are caracteristici foarte bine definite. „În primul rând, pacienții cu tumori ALK-pozitive sunt, în medie, tineri, în mare parte sub 50 de ani.
În Italia, doar 5% dintre pacienți pot lua acest medicament. Însă, așa cum spuneam, rezultatele sunt spectaculoase. Există un răspuns în 50% din cazuri. Și este un rezultat excepțional chiar dacă se adresează doar unei categorii. Este dovada faptului că se poate. Și dă speranță acestor pacienți.
În România, în 2022, erau peste 100.000 de oameni care au fost diagnosticați cu un tip de cancer. Așa că toți acești oameni au nevoie de speranță.
Și un vaccin pentru cancerul de piele are șanse să intre anul acesta în stadiul 3 de testare, ultimul înainte de aprobare.
Potrivit Abc News, Vaccinul Wagner TLPO împotriva cancerului a fost testat pe sute de pacienți cu forme avansate de melanom în studiile clinice de fază 2.
Cele mai recente date prezentate la o conferință academică au arătat că aproape 95% dintre persoanele cărora li s-a administrat doar vaccinul erau încă în viață la trei ani după începerea tratamentului și 64% erau încă fără semne de boală.
Printre cele mai avansate forme de melanom, supraviețuirea fără boală după trei ani pentru persoanele cu boală în stadiul III a fost de 60% în grupul tratat numai cu vaccin, comparativ cu aproximativ 39% în grupul placebo.
Așadar, există speranță! Și asta este extrem de important.
∗∗∗
Ziua Mondială împotriva Cancerului a fost iniţiată la 4 februarie 2000 la Summitul Mondial Împotriva Cancerului pentru Noul Mileniu de la Paris. Carta de la Paris urmăreşte să promoveze cercetarea, prevenirea cancerului, îmbunătăţirea serviciilor pentru pacienţi, sensibilizarea şi mobilizarea comunităţii globale pentru a progresa în lupta împotriva cancerului şi pentru adoptarea Zilei Mondiale împotriva Cancerului.
surse:
www.worldcancerday.org; www.agerpres.ro; www.tvrinfo.ro
prof. Raluca Brad