La 15 octombrie, anual, se marchează Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini (Global Handwashing Day) ca o zi de promovare la nivel mondial a creşterii gradului de conştientizare şi de înţelegere a importanţei spălatului pe mâini cu săpun, o modalitate eficientă şi accesibilă pentru a preveni bolile şi pentru a salva vieţi.
Desfăşurată în acest an cu tema „Viitorul este în mâinile noastre – să mergem înainte împreună!”, se solicită o acţiune coordonată, astfel încât, în timp ce ne desfăşurăm activitatea în mod activ să avem în vedere necesitatea realizării igienei mâinilor.
Experienţele din ultima perioadă subliniază necesitatea unei acţiuni colective pentru a aborda şi soluţiona, odată pentru totdeauna, neglijarea investiţiilor, politicilor şi programelor destinate igienei. Această zi serveşte şi ca o platformă pentru creşterea gradului de conştientizare la nivel mondial cu privire la importanţa spălării mâinilor cu săpun.
Pandemia COVID-19 ne confirmă, în mod cert, că spălarea mâinilor este una dintre cele mai simple modalităţi de a preveni răspândirea oricărui virus şi, de asemenea, ne asigură o sănătate mai bună în general. Această practică poate ajuta şi la realizarea multor obiective de dezvoltare durabilă – dar cu condiţia să fie accesibilă tuturor.
Prin spălarea corectă a mâinilor se pot reduce următoarele boli: bolile diareice cu 30% până la 48%; infecţiile respiratorii acute cu 20%; holera, Ebola, shigeloza, SARS şi hepatita E; de asemenea, protejează împotriva infecţiilor asociate şi reduce răspândirea, creşte rezistenţa antimicrobiană, se arată pe pagina Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini.
Cu toate acestea, la nivel global, aproximativ trei din zece persoane – adică 2,3 miliarde – nu dispun acasă de dotări care să le permită să se spele pe mâini cu apă şi săpun. Situaţia este mai gravă în ţările cel mai puţin dezvoltate, în care peste şase din zece persoane nu au acces la o igienă de bază a mâinilor, a avertizat UNICEF cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini.
„Eforturile globale de a răspunde la pandemie au creat o ocazie unică pentru asigurarea igienei mâinilor. Însă progresele înregistrate sunt în continuare prea lente în cazul persoanelor celor mai vulnerabile şi al comunităţilor insuficient deservite”, a declarat directorul Wash al UNICEF, Kelly Ann Naylor.
În fiecare an, această zi este sărbătorită prin evenimente, campanii şi programe de spălare a mâinilor organizate în şcoli, dar şi în cadrul comunităţilor din întreaga lume. Promovarea avantajelor obţinute prin spălarea frecventă a mâinilor cu săpun, precum şi facilitarea accesului la apă potabilă şi asigurarea nu doar a unor condiţii minime de igienă, ci şi îmbunătăţirea acestora, sunt obiectivele acţiunilor din această zi.
Potrivit ultimelor estimări, două din cinci şcoli de la nivel mondial nu oferă servicii esenţiale de igienă pentru spălarea cu apă şi săpun, situaţie ce afectează 818 milioane de elevi, din care 462 de milioane frecventează şcoli în care nu există nicio astfel de dotare. În ţările cel mai puţin dezvoltate, şapte din zece şcoli nu au un loc dedicat spălării pe mâini a copiilor. Una din trei unităţi medicale din lume nu deţine instalaţii pentru igiena mâinilor la punctul de acordare a îngrijirilor, în situaţia în care tratamentul presupune contactul cadrului medical cu pacientul. Există inegalităţi profunde între ţări şi în interiorul ţărilor în ceea ce priveşte accesul şi progresele, copiii şi familiile cele mai vulnerabile fiind cele mai afectate de această situaţie. UNICEF îndeamnă guvernele să se angajeze să asigure igiena mâinilor, nu ca un răspuns temporar la pandemie, ci ca o investiție în sănătate publică și reziliență economică.
surse: https://www.unicef.org/romania/ro/comunicate-de-pres%C4%83/fi%C8%99%C4%83-informativ%C4%83-de-ziua-mondial%C4%83-sp%C4%83latului-pe-m%C3%A2ini-unicef-avertizeaz%C4%83-c%C4%83; https://www.agerpres.ro/documentare/2021/10/15/15-octombrie-ziua-mondiala-a-spalatului-pe-maini–796588
prof. Raluca Brad