În fiecare an, data de 15 octombrie marchează  Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini (Global Handwashing Day)  cu scopul de a creşte gradul de conştientizare şi de înţelegere a importanţei spălatului pe mâini cu apă și săpun, o modalitate eficientă pentru a preveni bolile transmisibile și a salva vieți.

Desfăşurată în acest an sub sloganul „Uniți pentru igiena universală a mâinilor” – „Unite for Universal Hand Hygiene”, această zi este o oportunitate de a proiecta, testa și replica modalități creative pentru a încuraja oamenii, ca în timp ce-și desfășoară activitățile zilnice, să acorde atenție spălatului pe mâini cu apă și săpun, igiena mâinilor fiind o componentă fundamentală pentru sănătate și dezvoltare.

Până la 80% dintre infecții sunt transmise prin intermediul mâinilor murdare. De aceea, este nescesar să vă spălați pe mâini:

-Înainte și după masă;

-Înainte și după manipularea alimentelor;

-După folosirea toaletei;

-După plimbări în natură sau locuri publice;

-Dacă sunteți bolnavi sau sunteți în preajma unei persoane bolnave;

-După atingerea animalelor.

Prin spălarea corectă a mâinilor se pot reduce următoarele boli: bolile diareice cu 30% până la 48%; infecţiile respiratorii acute cu 20%; holera, Ebola, shigeloza, SARS şi hepatita E; de asemenea, protejează împotriva infecţiilor asociate şi reduce răspândirea, creşte rezistenţa antimicrobiană. 

Cu toate acestea, la nivel global, aproximativ trei din zece persoane – adică 2,3 miliarde – nu dispun acasă de dotări care să le permită să se spele pe mâini cu apă şi săpun. Situaţia este mai gravă în ţările cel mai puţin dezvoltate, în care peste şase din zece persoane nu au acces la o igienă de bază a mâinilor, a avertizat UNICEF cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini.

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini a fost marcată, pentru prima dată, în 2008, când peste 120 de milioane de copii din întreaga lume şi-au spălat mâinile cu săpun în peste 70 de ţări. Din 2008, liderii locali şi naţionali au folosit această zi pentru a furniza informaţii privind necesitatea spălării mâinilor, pentru a construi chiuvete şi robinete şi pentru a demonstra simplitatea şi valoarea mâinilor curate. Acţiunile desfăşurate în această zi au crescut de la an la an, fiind susţinute de guverne, şcoli, instituţii internaţionale, organizaţii ale societăţii civile, ONG-uri, companii private, persoane fizice, potrivit globalhandwashing.org/global-handwashing-day.

Faceți un obicei dintr-un gest simplu ce ține bolile departe! Mâinile curate salvează vieți!

sursa: https://insp.gov.ro/2022/10/14/15-octombrie-ziua-mondiala-a-spalatului-pe-maini/

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 183

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes