Ziua Mondială a Siguranței Pacientului (World Patient Safety Day) este marcată la 17 septembrie. Aceasta a fost instituită de cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii în mai 2019 pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, în octombrie 2004, programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2002, care solicita organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme. Programul şi-a propus să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.

OMS avertizează că evenimentele adverse asociate asistenţei medicale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienţilor în cursul asistenţei medicale oferite în cadrul spitalelor şi sunt afectaţi 4 din 10 pacienţi trataţi în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese. Toate aceste evenimente nedorite cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15%, potrivit www.anmcs.gov.ro/

În 2019, la cea de a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii a fost adoptată o rezoluţie privind acţiunea globală pentru siguranţa pacienţilor şi a mandatat elaborarea unui Plan de acţiune global pentru siguranţa pacienţilor 2021-2030. Acest plan a fost adoptat în cadrul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătăţii, în 2021, şi prevede eliminarea daunelor evitabile în îngrijirea sănătăţii şi îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor prin acţiuni de politică privind siguranţa şi calitatea serviciilor de sănătate, potrivit www.who.int/patientsafety.

În fiecare an, o nouă temă este selectată pentru Ziua Mondială a Sigurantei Pacientului pentru a evidenția un domeniu important în legatură cu siguranța pacienților. Tema din acest an se referă la „Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacientului”, iar sloganul principal este „Diagnostic corect. Pacient în siguranță”. Organizația Mondială a Sănătății face apel la toate părțile interesate să își orienteze atenția asupra nevoii cruciale de diagnosticare corectă și în timp util pentru a proteja siguranța pacienților și pentru a îmbunătăți starea de sănătate a acestora.

Mesaje cheie pentru autorități, pacienți și personalul medical:

Diagnosticarea corectă și la timp. Primul pas către un tratament eficient

Diagnosticele întârziate, incorecte sau omise sau necomunicarea diagnosticelor către pacienți pot provoca daune, încetinind sau împiedicând accesul la îngrijirea adecvată.

Înțelegerea parcursului de diagnosticare

Procesul de diagnosticare este complex și implică mai multe etape: adunarea informațiilor despre simptome prin solicitarea istoricului pacientului, efectuarea unui examen fizic și a unor teste, confirmarea unui diagnostic, comunicarea acestuia către pacient, tratamentul și evaluarea eficienței tratamentului. Erorile pot apărea în orice etapă a procesului de diagnosticare.

Prevenirea erorilor de diagnosticare. Prevenirea daunelor evitabile

Erorile de diagnostic reprezintă până la 16% din prejudiciile evitabile suferite de pacienți, potrivit OMS.

Problemele de sistem, cum ar fi deficitul de personal și volumul mare de muncă, combinate cu factori umani precum oboseala și prejudecățile cognitive, pot duce la aceste erori. Abordarea acestor factori poate reduce semnificativ daunele și necesită sisteme de sprijin mai bune, minuțiozitate, precizie și comunicare clară.

Diagnosticul este un efort de echipă

Asigurarea unui diagnostic corect și în timp util este o colaborare între membrii echipei de diagnosticare, care includ pacienții, familiile, echipa medicală a acestora, precum și o colaborare în cadrul și între echipele de profesioniști din sănătate. Toți cei implicați în acest proces trebuie să aibă contribuții active în procesul de diagnosticare și posibilitatea de a-și exprima îngrijorările.

Portocaliu este culoarea desemnată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca simbol al acestei zile. Fântânile urbane din Piaţa Unirii, clădiri emblematice, monumente şi instituţii publice din Bucureşti şi din ţară, precum şi spitale vor fi iluminate în portocaliu marţi seara cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranţei Pacienţilor.

 

surse: www.who.int;  www.agerpres.ro

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 73

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes