Ziua Mondială a Sănătăţii se sărbătoreşte, în fiecare an, pe 7 aprilie. În 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis să evidențieze rolul important al asistenţilor medicali și al moaşelor.
Anul acesta, 7 aprilie stă sub semnul celebrării muncii asistenților medicali și moașelor. De asemenea, această dată amintește liderilor mondiali rolul esențial pe care asistenții medicali și moașele îl joacă în asigurarea sănătății populației lumii.
Zilele acestea, asistenții medicali și moașele sunt în prima linie a sistemelor de sănătate și se confruntă cu provocările aduse de COVID – 19.
Ei sunt aceia care asigură îngrijiri de calitate, păstrează dialogul cu comunitatea pentru a răspunde îngrijorărilor și întrebărilor acesteia și, în anumite cazuri, culeg date pentru studiile clinice. Cu alte cuvinte, fără această forță importantă din sănătate, nu ar putea fi vorba despre un răspuns adecvat la problemele aduse de actuala pandemie.
În Anul Internațional al Asistenților Medicali și Moașelor, Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi vor veni cu o serie de recomandări pentru întărirea forței de muncă reprezentată de asistenții medicali și de moașe.
În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii va scoate în evidenţă contextul actual în care lucrează asistenţii medicali şi moaşele în toate ţările din lume.
Conform OMS, creşterea forţei de muncă în aceste domenii va fi un lucru vital pentru statele care vor să atingă obiectivele din domeniul sanitar, maternal şi de îngrijire a copilului, dar şi în ceea ce priveşte combaterea bolilor infecţioase.
„Vă cerem ajutorul, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, pentru a ne asigura că forţa de muncă în ceea ce priveşte moaşele şi asistenţii medicali este suficient de puternică pentru ca oricine, de oriunde din lume, să beneficieze de îngrijirea medicală de care are nevoie”, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, OMS va lansa primul raport cu privire la situația asistenților medicali la nivel mondial. Raportul va oferi o imagine globală a forței de muncă reprezentată de asistenții medicali și va susține planificarea bazată pe dovezi, cu scopul de a optimiza contribuțiile aduse de această componentă a forței de muncă din sănătate pentru îmbunătățirea bunăstării și sănătății tuturor.
Raportul va stabili agenda pentru colectarea datelor, dialogul politic, cercetare și investițiile în forța de muncă din sănătate pentru generațiile următoare. Un raport similar dedicat moașelor va fi lansat în 2021.
Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății are mai mult că oricând semnificații profunde pentru fiecare dintre noi. Pandemia COVID-19 supune toate sistemele de sănătate la provocări la care trebuie să găsească rapid răspunsuri, la noi probleme sau la acutizarea celor vechi.
Mai mult că niciodată, cuvintele: „sănătatea este mai importantă decât toate” capătă noi sensuri. Poate această pandemie ne va determina pe fiecare să acordăm o importanță mai mare prevenției, educației pentru sănătate, igienei personale și generale, alimentației, obiceiurilor din viața noastră, echilibrului interior.
Anul 2020 este Anul Internațional al Asistenților medicali. Aflați în prima linie în lupta cu noul virus, asistenții medicali au dovedit încă o dată că sunt o forță profesională și umană. Își fac datoria la foc continuu, înrolați în „armata în alb”. Să îi prețuim, să îi sprijinim și să îi respectăm pentru dăruirea lor!
(surse: https://www.who.int/news-room/campaigns/world-health-day/world-health-day-2020,
https://www.easistent.ro/, https://www.dcnews.ro/)
prof. Raluca BRAD