Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale este marcată în fiecare an la 10 octombrie. Această zi a fost stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a creşte gradul de conştientizare şi educaţie publică pentru înţelegerea cât mai bună a bolilor mintale şi a tulburărilor de comportament.
Tema acestei zile pentru anul 2022 este: „Making Mental Health & Well-Being for All a Global Priority” – „Să facem din sănătatea mintală şi din bunăstarea pentru toţi o prioritate globală”.
„În timp ce pandemia continuă să aibă efecte asupra sănătății noastre, această zi ne va oferi oportunitatea de a ne reactiva eforturile pentru protejarea și îmbunătățirea sănătății mintale.
Multe aspecte ale sănătății mintale au fost puse la încercare; încă dinainte de pandemie, se estimează că unul din opt persoane la nivel global trăia cu o tulburare mintală. În același timp, serviciile, competențele și finanțarea disponibile pentru sănătatea mintală rămân insuficiente și sunt mult sub ceea ce este necesar, în special în țările cu venituri mici și medii.
Pandemia de COVID-19 a creat o criză globală pentru sănătatea mintală, alimentând stresul pe termen scurt și lung și subminând sănătatea mintală a milioane de oameni. Estimările indică o creștere atât a tulburărilor de anxietate, cât și a tulburărilor depresive cu peste 25% în primul an de pandemie. În același timp, serviciile de sănătate mintală au fost grav perturbate, iar discrepanţele de tratament pentru afecţiunile din domeniul sănătăţii mintale s-au amplificat”, se precizează pe site-ul OMS.
„Creșterea inegalităților sociale și economice, conflictele prelungite, violența și urgențele de sănătate publică afectează populații întregi, amenințănd progresul către îmbunătățirea sănătății mintale.
Stigmatul și discriminarea continuă să fie o barieră în calea incluziunii sociale și a accesului la îngrijirea potrivită; cu toții ne putem juca rolul în creșterea gradului de conștientizare cu privire la intervențiile preventive în domeniul sănătății mintale, iar Ziua Mondială a Sănătății Mintale este o oportunitate de a face acest lucru în mod colectiv. Să ne imaginăm o lume în care sănătatea mintală este apreciată, promovată și protejată; în care toată lumea are șanse egale de a se bucura de sănătate mintală și de a-și exercita drepturile; unde toată lumea poate avea acces la îngrijirea de sănătate mintală de care are nevoie.” – se afirmă pe site-ul OMS.
Tulburările psihice și neurologice reprezintă mai mult de 10% din bolile la nivel global. Persoanele cu tulburări mintale severe, cum ar fi schizofrenia, decedează cu 10-20 de ani mai devreme decât populația generală.
Suicidul curmă viața a aproape 800.000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani.
UNICEF a publicat un raport despre sănătatea mintală a copiilor pe plan global, cu prilejul unei conferinţe internaţionale organizată la Paris şi intitulată „Mind Our Rights, Now!”. La nivel mondial, „mai mult de un adolescent din şapte cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani trăieşte cu o tulburare mintală diagnosticată” şi „aproape 46.000 de adolescenţi se sinucid în fiecare an, ceea ce constituie una dintre principalele cinci cauze de deces pentru această categorie de vârstă”, potrivit UNICEF.
Frica, îngrijorarea și stresul sunt răspunsuri normale la amenințări imaginare sau reale, în momente în care ne confruntăm cu incertitudine sau necunoscut.
Ce anume afectează starea de sănătate mintală?
Cu toții trecem din când în când prin momente dificile și este normal ca uneori să simțim emoții negative în confruntarea cu provocările. Însă anumiți factori ne pot afecta sănătatea mintală, influențând modul în care gândim și răspundem la provocări: educația pe care o primim, experiențele de viață și moștenirea genetică.
Conștientizarea modului în care greutățile vieții ne pot afecta sănătatea mintală poate face mai ușoară înțelegerea propriei persoane și a celor din jur. Dificultățile de care ne ciocnim pot avea legătură cu viața personală (relații, locuință etc.), cu servicul și cu banii, cu eventualele probleme de sănătate sau cu evenimente traumatice de viață ori cu viciile (fumatul, alcoolul în exces, jocurile de noroc, consumul de droguri).
Unii dintre noi sunt mai profund afectați de evenimente decât alții, iar modul în care ne ocupăm de lucrurile care ne afectează poate depinde și de cât de bine merg alte sectoare ale vieții noastre sau de cât de mult ne simțim sprijiniți de persoanele dragi.
Mens sana in corpore sano
În încercarea de a avea o sănătate mintală bună trebuie să ținem seama și de sănătatea corporală. Vechea zicală latină „mens sana in corpore sano” („minte sănătoasă în corp sănătos”) este la fel de valabilă și în zilele noastre: sănătatea generală reprezintă, de fapt, un echilibru între felul în care se simte corpul și cel în care se simte mintea, între cele două fiind o legătură fundamentală. Nu putem avea pretenția unei minți clare, a unei gestionări cu succes a stresului și a unei păci interioare atâta vreme cât nu avem grijă și de corpul nostru.
Sfaturi pentru trup și minte de la medicul specialist
Este recunoscut faptul că alimentația echilibrată și mișcarea zilnică ajută la menținerea unui corp sănătos, dar știai că toate acestea contribuie și la păstrarea sănătății mintale?
Nu ține totul în tine
Cel mai important lucru pentru menținerea sănătății mintale este să vorbești despre sentimentele tale cu persoane de încredere. Acest lucru te poate ajuta să faci față mai ușor momentelor în care te simți tulburat, trist sau nervos. Nu doar momentele de cumpănă au nevoie să fie împărtășite, ci și cele fericite: uneori, dorința de a avea cu cine să împarți bucuriile se simte mai acut decât cea de a avea cu cine să discuți despre evenimentele negative care se petrec în viața ta. De asemenea, nu ezita să ceri ajutorul dacă te simți copleșit de anumite sarcini. Acest pas poate fi destul de dificil de făcut pentru persoanele introvertite și pentru cele care nu au avut multă vreme pe cine să se bazeze și au fost nevoite să se descurce singure. Dacă este cazul tău, gândește-te că atunci când apare o problemă, două capete pot găsi o soluție mai repede și mai bine și că, uneori, o situație pe care o simțim apăsătoare poate nu fi chiar atât de gravă în realitate.
Menține-te activ
Exercițiile fizice eliberează anumite substanțe chimice în creier care te fac să te simți bine. Astfel, exercițiile fizice regulate, mersul pe jos, plimbările (cel puțin 30 de minute de 5 ori pe săptămână) nu doar că vor contribui la sănătatea ta fizică, ci îți pot spori stima de sine și te pot ajuta să te concentrezi și să dormi mai bine. Dacă nu ești obișnuit să faci sport constant, nu e cazul să disperi; începe cu ceva simplu și care nu-ți ocupă mult timp. Dacă ai o boală cronică, e bine să ceri sfatul medicului legat de ce fel de mișcare ai voie să faci. Acordă importanță și relaxării: chiar dacă ai doar 15 minute pe zi la dispoziție să fii doar tu cu gândurile tale, profită de acest timp pentru a face ceva ce-ți place: vorbește la telefon cu o persoană dragă, citește câteva pagini dintr-o carte sau vezi un filmuleț amuzant.
Mănâncă sănătos
Creierul are nevoie de o combinație de nutrimente pentru a rămâne sănătos și pentru a funcționa adecvat, la fel ca toate celelalte organe din corp. O dietă bună pentru sănătatea fizică este bună și pentru starea de sănătate mintală și include multe legume, fructe, leguminoase, pâine integrală cu moderație, la fel nuci și semințe, pește gras și lactate, iar zahărul va fi consumat cu zgârcenie. În ceea ce privește băuturile, e nevoie de apă din belșug (aproximativ 8-10 pahare pe zi) și de limitarea consumului de cofeină și alcool. Cere sfatul medicului de familie sau al unui nutriționist dacă nu știi cum este mai bine să-ți organizezi meniul zilnic sau să faci combinații sănătoase de alimente.
Acceptă-te așa cum ești
E important să lupți pentru a deveni o persoană mai bună decât ai fost ieri, mai empatică, mai instruită și mai mulțumită cu ceea ce are. Însă e la fel de important de reținut că suntem cu toții diferiți și este mai sănătos să accepți că ești unic decât să îți dorești să fii altcineva sau să copiezi alte persoane. Să te simți bine cu tine însuți îți crește încrederea în a deprinde noi abilități, a vizita locuri noi și a-ți face noi prieteni. O bună stimă de sine te ajută să te descurci în inerentele momente dificile care apar în viață.
surse: https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2022; https://www.doc.ro/sanatate/10-octombrie-ziua-internationala-a-sanatatii-mintale-sfaturi-pentru-trup-si-minte-de-la-medicul-specialist
prof. Raluca Brad