Organizată anual la 5 octombrie, începând cu anul 1994, Ziua Mondială a Profesorilor aniverseză adoptarea Recomandării UNESCO din 1966, privind statutul profesorilor. Prezenta recomandare stabilește valori de referință cu privire la drepturile și responsabilitățile profesorilor și standardele pentru pregătirea inițială și educația ulterioară, recrutarea, angajarea și condițiile de predare și învățare. Recomandarea privind statutul personalului didactic din învățământul superior a fost adoptată în 1997.

La aproape doi ani de la începutul crizei COVID-19, Ziua Mondială a Profesorilor din acest an se va concentra pe sprijinul pe care profesorii trebuie să-l aducă procesului de recuperare a educației sub tema „Teachers at the heart of education recovery – Profesorii în centrul recuperării educației”.   

„Multe sisteme de educație se confruntă încă cu perturbări semnificative. Elevii și profesorii rămân afectați de închiderea totală sau parțială a școlii. Dar, indiferent dacă elevii învață personal sau de la distanță, profesorii se află în centrul procesului. Pandemia a arătat valoarea de neînlocuit a profesiei didactice în societate, dar și condițiile dificile de muncă cu care se confruntă mulți profesori. Profesorii au fost în prima linie pentru a asigura continuitatea învățării atunci când școlile au fost închise și pentru a oferi sprijin socio-emoțional elevilor lor, în special celor mai vulnerabili. Ei au fost nevoiți să se adapteze rapid la învățarea la distanță și să gestioneze noi instrumente digitale, adesea fără formare. Astăzi, trebuie să evalueze și să abordeze pierderile de învățare în rândul elevilor lor, să facă față problemelor de sănătate și siguranță în clasă și să folosească metodele la distanță, hibride și în persoană pentru a minimiza întreruperile. Astăzi sărbătorim dedicarea și curajul excepțional al tuturor profesorilor, precum și capacitatea lor de a se adapta și inova în condiții foarte provocatoare și incerte. Acestea se află în centrul eforturilor globale de recuperare a educației și sunt esențiale în accelerarea progresului către o educație incluzivă, echitabilă și de calitate pentru fiecare cursant, în orice circumstanță. Acum este momentul să recunoaștem rolul excepțional pe care îl joacă profesorii și să îi sprijinim în dezvoltarea profesională, să le asigurăm condițiile de muncă de care au nevoie pentru a-și desfășura talentul. Acesta este un moment de provocare, dar și o oportunitate pentru o transformare rapidă pentru a răspunde nevoilor neîndeplinite, care au fost multiplicate de pandemie. Pentru a depăși aceste provocări este nevoie de un angajament îndrăzneț, investiții și inovație. O recuperare de succes a educației începe cu asigurarea bunăstării profesorilor, a unei remunerații adecvate și siguranță, inclusiv prioritizarea lor pentru vaccinare împreună cu alți lucrători cheie. O recuperare de succes a educației necesită investiții în mai mulți profesori și în oportunități de formare și dezvoltare profesională, astfel încât educatorii să își poată îmbogăți practica și să dobândească abilitățile de integrare și utilizare eficientă a tehnologiilor educaționale, să susțină învățarea și să se adapteze la diversitatea nevoilor cursanților.

Recuperarea educației va avea succes dacă se desfășoară mână în mână cu profesorii – oferindu-le voce și spațiu pentru a participa la luarea deciziilor și respectând cunoștințele și expertiza lor pedagogică, construind sisteme de educație mai rezistente.

De Ziua Mondială a Profesorilor, nu sărbătorim doar fiecare cadru didactic. Facem apel la fiecare țară să investească în educație și să acorde prioritate eforturilor globale de recuperare a educației, astfel încât fiecare cursant să aibă acces la un cadru didactic calificat și susținut. Să fim alături de profesorii noștri!” – se afirmă în mesajul comun semnat de Audrey Azoulay – directorul general al UNESCO, Guy Ryder – directorul general al Organizației Internaționale a Muncii, Henrietta H. Fore – directorul executiv al UNICEF și David Edwards – secretarul general pentru Educație, cu ocazia Zilei Mondiale a Profesorilor 2021.

sursa: https://en.unesco.org/commemorations/worldteachersday

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” urează „LA MULȚI ANI!” tuturor cadrelor didactice!

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 194

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes