Organizată anual la 5 octombrie, începând cu anul 1994, Ziua Mondială a Profesorilor (denumită și Ziua Mondială a Educației) aniverseză adoptarea Recomandării UNESCO din 1966, privind statutul profesorilor. Prezenta recomandare stabilește valori de referință cu privire la drepturile și responsabilitățile profesorilor și standardele pentru pregătirea inițială și educația ulterioară, recrutarea, angajarea și condițiile de predare și învățare. Recomandarea privind statutul personalului didactic de învățământ superior a fost adoptată în 1997.

 

„Cu tema din acest an: „Profesorii tineri: viitorul profesiei”, recunoaștem importanța reafirmării valorii misiunii didactice. Solicităm guvernelor să facă din această profesie una de primă alegere pentru tineri. De asemenea, invităm sindicatele, angajatorii din sectorul privat, directorii de școli, asociațiile de părinți-profesori, comitetele de gestionare a școlilor, oficialii din Educație și formatorii pentru a împărtăși din experiențele lor și pentru a promova apariția unei forțe didactice vibrante. (…) Fără o nouă generație de profesori motivați, milioane de elevi și studenți vor pierde dreptul la o educație de calitate. În cazul în care profesorii nu sunt plătiți corespunzător sau sunt subestimați, atragerea și păstrarea talentului este o provocare. Cifrele date de Institutul de Statistică al UNESCO sunt îngrijorătoare: lumea are nevoie de aproape 69 de milioane de profesori noi pentru a îndeplini Agenda Educației 2030.

 

În același timp, azi îi sărbătorim pe profesorii dedicați din întreaga lume, care se străduiesc să asigure, în fiecare zi, o educație de calitate, incluzivă și echitabilă, și promovează ideea ca oportunitățile de învățare pe tot parcursul vieții să devină o realitate, în fiecare colț al lumii, pentru toți.” – mesaj comun al doamnei Audrey Azoulay, director general al UNESCO; Guy Ryder, director general, Organizația Internațională a Muncii; Henrietta H. Fore, director executiv, UNICEF; Achim Steiner, administrator, PNUD; David Edwards, secretar general, Educație Internațională – cu ocazia Zilei Mondiale a Profesorilor – „Profesorii tineri: viitorul profesiei”

(sursa: https://en.unesco.org/commemorations/worldteachersday)

 

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” urează „LA MULȚI ANI!” tuturor cadrelor didactice!

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 184

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes