Ziua Mondială a Profesorilor (denumită și Ziua Educației) este organizată anual pe 5 octombrie pentru a sărbători toți profesorii din întreaga lume. Cu această ocazie sărbătorim aniversarea adoptării Recomandării UNESCO din 1966 privind statutul profesorilor, care stabilește criterii de referință cu privire la drepturile și responsabilitățile profesorilor și standardele pentru pregătirea inițială și educația ulterioară a acestora, recrutarea, angajarea și condițiile de predare și învățare. Recomandarea privind statutul personalului didactic din învățământul superior a fost adoptată în 1997 pentru a completa Recomandarea din 1966. Ziua Mondială a Profesorilor este sărbătorită din 1994.

Este o zi pentru a sărbători modul în care profesorii transformă educația, dar și pentru a reflecta asupra sprijinului de care au nevoie pentru a-și desfășura pe deplin talentul și vocația și pentru a regândi calea de urmat pentru profesie la nivel global.

Ziua Mondială a Profesorilor este organizată în parteneriat cu International Labour Organization (ILO – Organizația Internațională a Muncii), UNICEF și Education International (EI – Federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice).

Tema acestei zile pentru anul 2022 este „Transformarea educației începe cu profesorii”. Vor fi abordate angajamentele și apelurile la acțiune făcute la Summitul Transforming Education, din septembrie 2022, și vor analiza implicațiile pe care le au pentru profesori și pentru învățare.

Sărbătoarea de la sediul UNESCO va include ceremonia de decernare a Premiului UNESCO -Hamdan pentru a recompensa performanţele profesorilor și o serie de evenimente care arată că garantarea unor condiții decente de muncă pentru profesori, accesul la oportunități de dezvoltare profesională și un statut profesional recunoscut este un pas către sisteme educaționale mai rezistente. UNESCO lucrează pentru a valorifica rolul vital al profesorilor, care sunt adevărații agenți de schimbare.

sursa: https://www.unesco.org/en/days/teachers

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” urează „LA MULȚI ANI!” tuturor cadrelor didactice!

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 211

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes