La 29 septembrie este marcată anual, din 2000, Ziua Mondială a Inimii, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al UNESCO.
„Fă-i inimii tale o promisiune! Promite-i că o să mănânci mai sănătos, că o să faci mai multă mișcare și că o să-ți încurajezi și copiii să-ți urmeze exemplul, că o să renunți la fumat și că o să-ți faci controale medicale periodice!
De ce? Pentru că la ora actuală bolile cardiovasculare sunt principalul ucigaș din lume și din România! 31% din decesele din întreaga lume, adică 17,9 milioane pe an, sunt produse de aceste boli.
Fiecare a șaptea persoană, adică în total peste 1,1 miliarde de oameni, are hipertensiune, dar jumătate din cei afectați nici măcar nu îşi cunosc această problemă. Doar o cincime din hipertensivi ţin sub control afecţiunea, care poate avea complicații grave: infarctul miocardic, atacul vascular cerebral, insuficienţa renală etc.” – se afirmă într-un mesaj emis de CNAS.
„Este o ocazie pentru a ne gândi mai mult la sănătatea noastră şi în special la inimile noastre. E alarmant faptul că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Luăm serios în calcul mesajul transmis de Federaţia Mondială a Inimii, conform căruia cel puţin 80% dintre decesele premature datorate bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate dacă principalii factori de risc, tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica sunt controlate”, se arată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro.
În 2019, Ziua Mondială a Inimii are ca slogan o promisiune: INIMA MEA, INIMA TA, TOATE INIMILE NOASTRE MERITĂ ATENŢIE ŞI PROTECŢIE. Este mai mult decât o simplă promisiune! Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces. Dar, nu trebuie să mai fie așa! Doar prin unele schimbări aduse stilului de viață, putem reduce riscurile unui infarct miocardic sau ale atacului vascular cerebral. Astfel, putem fi și un bun exemplu pentru generațiile viitoare. Este necesar să ne spunem nouă înșine, persoanelor de care ne pasă și tuturor următoarele: „ce pot face chiar acum pentru a avea grijă de inima mea și de inima ta?”…fiecare bătaie de inimă contează! (sursa: www.world-heart-federation.org/world-heart-day/world-heart-day-2019)
În România se mai aniversează o zi dedicată inimii, în luna mai – Ziua Naţională a Inimii.
„În țara noastră, bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 a mortalității premature, cu peste 50% din totalul deceselor înregistrate la nivel național. Este alarmant și faptul că România ocupă primele locuri în Uniunea Europeană în privința mortalității prevenibile.
Majoritatea problemelor cardiovasculare se datorează evoluției și complicațiilor bolii aterosclerotice (depunerea de grăsime pe artere sub forma unor plăci de aterom).
Românii trebuie să fie conștienți că aceste complicații pot apărea de la vârste tinere, aproximativ 20% din tinerii sub 20 de ani au la nivelul arterelor plăci de aterom incipiente, complet asimptomatice, făcând ca la 50 de ani, aproximativ 80% dintre bărbați să aibă plăci de aterom.
Peste 80% din consecințele și complicațiile arterosclerozei (inclusiv infarctul miocardic și atacul cerebral) sunt prevenibile!
Grija față de propria sănătate și promisiunea pe care fiecare român și-o poate face reprezintă un alt element important în prevenția bolilor cardiovasculare. Îi îndemnăm pe români să își facă o promisiune, că vor mânca mai sănătos, că vor face mai multe exerciții fizice, că vor renunța la fumat, toate acestea însoțite de promisiunea de a efectua un control medical anual.
Recomandăm controlul medical anual de specialitate pentru prevenția bolilor cardiovasculare începând cu vârsta de 30 de ani la bărbați și 40 de ani la femei.
O simplă promisiune, de la care să nu te abați, te va ajuta să menții inima sănătoasă și să te bucuri de fiecare moment al vieții!”
(sursa: www.cardioportal.ro)
prof. Raluca BRAD