În fiecare an, pe 29 septembrie, sărbătorim Ziua Mondială a Inimii, care are scopul de a spori gradul de conștientizare a publicului asupra bolilor cardiovasculare.
În anul 1999, Federația Mondială a Inimii (WHF), în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (WHO), a anunțat înființarea Zilei Mondiale a Inimii. Ideea acestui eveniment anual a aparținut lui Antoni Bayés de Luna, președintele WHF din perioada 1997 – 1999. Ziua Mondială a Inimii a fost inițial (până în 2011) sărbătorită în ultima duminică din septembrie, prima sărbătoare având loc pe 24 septembrie 2000.
În România se mai aniversează o zi dedicată inimii, în luna mai – Ziua Naţională a Inimii.
Bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel global. De la începutul anilor 2000, peste 17 milioane de persoane din întreaga lume mor anual de boli cardiovasculare. Majoritatea acestor decese sunt rezultatul bolii coronariene sau al accidentului vascular cerebral.
Deși bolile cardiovasculare sunt adesea considerate a fi afecțiuni ale persoanelor care trăiesc în țările dezvoltate, unde stilul de viață sedentar este obișnuit, peste 80 % din decesele cauzate de aceste boli apar în țările în curs de dezvoltare, cu venituri mici și medii. Cauzele principale ale bolilor cardiovasculare sunt considerate a fi: dieta bogată în grăsimi, lipsa de exerciții fizice și fumatul. Astfel, chiar și în țările în curs de dezvoltare, care adesea nu au programe eficiente de îngrijire a sănătății, majoritatea acestor boli pot fi prevenite.
Programele educaționale menite să sensibilizeze publicul sunt o parte importantă a Zilei Mondiale a Inimii. Informațiile despre bolile cardiovasculare și modalitățile de prevenire a acestora sunt comunicate prin organizarea unor discuții publice, întâlniri, concerte, colectări de fonduri și evenimente sportive, controale medicale gratuite și alte activități care au un impact pozitiv asupra sănătății publice. În plus, întâlnirile științifice și reuniunile organizațiilor internaționale de cercetare cardiovasculară și a societăților medicale s-au desfășurat în zilele care au precedat Ziua Mondială a Inimii.
Mai mult de 90 de țări participă la această sărbătoare în fiecare an, iar în urma acestor eforturi internaționale, Ziua Mondială a Inimii s-a dovedit a fi o metodă eficientă de difuzare a informațiilor despre sănătatea cardiovasculară. Acest nivel de implicare permite informațiilor să ajungă în țările în curs de dezvoltare, care sunt cele mai afectate.
Campania globală a Federației Mondiale a Inimii pentru Ziua Mondială a Inimii de anul acesta se concentrează pe îngrijirea inimilor noastre și a inimilor celor dragi, folosind sloganul MY HEART, YOUR HEART – INIMA MEA, INIMA TA.
Fă-ți promisiunea inimii!
Principalul apel la acțiune pentru campania din 2018 este de a face o promisiune. O promisiune ca individ – să devii mai activ, să nu fumezi sau să mănânci mai sănătos; ca profesionist în domeniul sănătății – de a salva mai multe vieți; ca politician – de a pune în aplicare un plan de acțiune.
„În țara noastră, bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 a mortalității premature, cu peste 50% din totalul deceselor înregistrate la nivel național. Este alarmant și faptul că România ocupă primele locuri în Uniunea Europeană în privința mortalității prevenibile.
Majoritatea problemelor cardiovasculare se datorează evoluției și complicațiilor bolii aterosclerotice (depunerea de grăsime pe artere sub forma unor plăci de aterom).
Românii trebuie să fie conștienți că aceste complicații pot apărea de la vârste tinere, aproximativ 20% din tinerii sub 20 de ani au la nivelul arterelor plăci de aterom incipiente, complet asimptomatice, făcând ca la 50 de ani, aproximativ 80% dintre bărbați să aibă plăci de aterom.
Dar situația se poate schimba!
Peste 80% din consecințele și complicațiile arterosclerozei (inclusiv infarctul miocardic și atacul cerebral) sunt prevenibile!
Grija față de propria sănătate și promisiunea pe care fiecare român și-o poate face reprezintă un alt element important în prevenția bolilor cardiovasculare. Îi îndemnăm pe români să își facă o promisiune, că vor mânca mai sănătos, că vor face mai multe exerciții fizice, că vor renunța la fumat, toate acestea însoțite de promisiunea de a efectua un control medical anual.
Recomandăm controlul medical anual de specialitate pentru prevenția bolilor cardiovasculare începând cu vârsta de 30 de ani la bărbați și 40 de ani la femei.
O simplă promisiune, de la care să nu te abați, te va ajuta să menții inima sănătoasă și să te bucuri de fiecare moment al vieții!
Prin control medical și o schimbare a stilului de viată, putem reduce riscul apariției și a agravării bolilor cardiovasculare sau riscul de atac cerebral, în același timp putem îmbunătăți calitatea vieții atât a noastră, cât și a celor dragi. Adulții trebuie să fie un exemplu pentru noua generație. Și pot începe cu o Promisiune de sănătate!”
(conform: https://www.cardioportal.ro/ziua-mondiala-a-inimii-2018/)
(surse: https://ncdalliance.org/news-events/news/my-heart-your-heart-world-heart-day-2018; https://www.britannica.com/topic/World-Heart-Day )
prof. Raluca BRAD