Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume: bolile cardiovasculare.

La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Tema de anul acesta, propusă de World Heart Organization, este: „Folosește-ți inima pentru a învinge bolile cardiovasculare”.

Trăim vremuri fără precedent. Pandemia COVID-19 a adus în centrul atenției rolul cadrelor medicale, a sistemelor naționale de sănătate și responsabilitățile noastre individuale privind propria sănătate, dar și grija pentru cei vulnerabili din societate.

Nu știm ce curs va avea pandemia în viitor, dar știm că trebuie să avem grijă de inima noastră mai mult ca niciodată.

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces pe planetă. Sunt multe cauze: de la fumat, diabet, hipertensiune arterială și obezitate, până la poluarea aerului și afecțiuni rare și neglijate.

În timpul pandemiei, pacienții cu boli cardiovasculare sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe ale virusului.

De aceea, „Folosește-ți inima” înseamnă:

– Să îți folosești capul pentru a înțelege ce este necesar să faci pentru a avea o inimă sănătoasă; pentru a-ți schimba comportamentul și pentru a avea o calitate mai bună a vieții, acum și în viitor.

– Să îți folosești influența ta ca individ pentru a da un exemplu bun celor dragi; ca profesionist din domeniul sănătății pentru a ajuta pacienții să facă schimbări pozitive pentru sănătatea inimii; ca angajator să investești în sănătatea inimii angajaților tăi; ca guvern să pui în aplicare politici și inițiative care vor duce la o mai bună sănătate a inimii, cum ar fi interzicerea fumatului și reducerea poluării aerului.

– Să îți folosești compasiunea ta – să privești dincolo de propria persoană și să acționezi pentru a acorda sprijin celor mai vulnerabili din societate, celor cu afecțiuni cardiace, care pot prezenta un risc mai mare în cazul infectării cu coronavirus.

Folosește-ți inima pentru a face alegeri bune și a fi un exemplu pozitiv: alimentație echilibrată, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool, practicarea exercițiilor fizice.

Folosește-ți inima pentru:

– A-ți asculta inima! Efectuați regulat controlul medical pentru a ține sub control tensiunea arterială, nivelul de colesterol și nivelul de glucoză în sânge;

– Pentru societate, pentru cei dragi și pentru tine;

– Pentru a mulțumi cadrelor medicale din domeniul sănătății.

În România, potrivit statisticii, la 30 de minute, o persoană suferă un infarct.

Bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 a mortalității premature, cu peste 50% din totalul deceselor înregistrate la nivel național. Este alarmant și faptul că România ocupă primele locuri în Uniunea Europeană în privința mortalității prevenibile.

Majoritatea problemelor cardiovasculare se datorează evoluției și complicațiilor bolii aterosclerotice (depunerea de grăsime pe artere sub forma unor plăci de aterom).

Românii trebuie să fie conștienți că aceste complicații pot apărea de la vârste tinere, aproximativ 20% din tinerii sub 20 de ani au la nivelul arterelor plăci de aterom incipiente, complet asimptomatice, făcând ca la 50 de ani, aproximativ 80% dintre bărbați să aibă plăci de aterom.

Peste 80% din consecințele și complicațiile arterosclerozei (inclusiv infarctul miocardic și atacul cerebral) sunt prevenibile!

Așadar, ai grijă de inima ta și trăiește frumos!

(surse: www.romanianheart.ro; www.cardioportal.ro; www.world-heart-federation.org/world-heart-day)

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 114

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes