În fiecare an, la data de 14 iunie,se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge (World Blood Donor Day), prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității donării de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost sărbătorită pentru prima dată în Johanesburg, Africa de Sud, în 2004, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a hotărât ca ziua de 14 iunie să fie una dintre cele opt inițiative de sănătate globale. De atunci, în fiecare an, lansarea evenimentului este găzduită de o altă regiune OMS.

Ediţia 2018 este găzduită de Grecia şi are drept temă: ,,Donarea de sânge ca o acţiune de solidaritate”, iar sloganul din acest an este: ,,BE THERE FOR SOMEONE ELSE. GIVE BLOOD. SHARE LIFE”.

Această zi a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, doctor şi profesor de anatomie patologică la Universitatea din Viena, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930, pentru descoperirea grupelor de sânge. Născut pe 14 iunie 1868, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

Cu toate că scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge și de a încuraja cât mai mulți oameni să doneze, obiectivul zilei este de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă decât aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieți.

Sângele este o resursă importantă, atât pentru tratamentele planificate, cât şi pentru intervenţiile de urgenţă. Este, de asemenea, vital pentru tratarea răniţilor în situaţii de urgenţă de orice fel (dezastre naturale, accidente, conflicte armate etc.).

Componenta cheie a unui sistem eficient de sănătate o reprezintă faptul de a oferi pacienţilor accesul la sânge şi produse sanguine în cantităţi suficiente, potrivit OMS.

Transfuzia de sânge este o componentă esenţială a asistenţei medicale de urgenţă, susţine OMS. Situaţiile de urgenţă sporesc cererea de transfuzie sangvină şi constituie provocarea şi complexitatea acesteia.

Donațiile de sânge de la voluntari reprezintă aproximativ 112 milioane de donații de sânge colectate anual pe plan mondial. Cu toate acestea, aproximativ 50% din aceste donații – sau aproximativ 55 de milioane de unități – sunt colectate în țări cu venituri mari. Aceste țări cu venituri ridicate adăpostesc doar aproximativ 19% din populația lumii. În țările cu venituri mici, peste două treimi din donările de sânge sunt pentru transfuzia de sânge a copiilor de 5 ani sau mai mici. În țările cu venituri mari, aproximativ trei pătrimi din donările de sânge sunt utilizate pentru transfuzii de adulți în vârstă de 65 de ani sau mai mari. Doar aproximativ 33 din 1000 de persoane din țările cu venituri mari donează sânge în mod regulat și numai 4 din 1000 de persoane din țările cu venituri mici dau sânge, astfel încât nevoia de aprovizionare cu sânge este permanentă.

Zilnic, mii de bolnavi internați în spitalele din România au nevoie de transfuzie de sânge pentru a supraviețui. Acești bolnavi așteaptă ca cineva să facă pentru ei gestul admirabil de a dona sânge. Dacă nu ar există donatorii, astăzi mulți oameni nu ar mai fi în viață. Prin gestul lor, donatorii de sânge contribuie la salvarea de vieți omenești.

 

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat numeroase activități de donare de sânge, în parteneriat cu Institutul Naţional de Hematologie şi Tranfuzii Bucureşti, sub coordonarea domnului profesor Viorel Presler. Cadrele didactice și elevii școlii noastre au participat, de fiecare dată, în număr mare. Am dovedit încă o dată că ne pasă, că dorim să ne implicăm și să ajutăm! 

Este cunoscută nevoia de sânge din unităţile sanitare. Uneori, câțiva mililitri de sânge pot face diferența între viață și moarte. Din cantitatea de sânge donată o singură dată se extrag elementele care pot salva viețile a trei oameni. În plus, pe lângă darul pe care îl facem pentru semenii noștri, există beneficii și pentru propriul organism: sângele este împrospătat, imunitatea organismului și rezistenţa la şocuri creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%.

Vă mulțumim tuturor pentru gestul nobil!

(surse:https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Mondial%C4%83_a_Donatorului_de_S%C3%A2nge;

https://www.ctnews.ro; https://www.agerpres.ro )

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 75

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes