În acest an, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este din nou sărbătorită în întreaga lume pe 14 iunie. Evenimentul reprezintă o bună ocazie pentru a mulțumi donatorilor de sânge voluntari, care prin gestul lor nobil salvează vieți și, de asemenea, pentru a sensibiliza populația cu privire la necesitatea donării regulate de sânge.

Tema campaniei pentru Ziua Mondială a Donatorului de Sânge din acest an este „Safe blood saves lives” cu sloganul „Give blood and make the world a healthier place” – Donează sânge și transformă lumea într-o loc mai sănătos. Prin aceasta se subliniază contribuţia pe care un donator individual o poate aduce pentru îmbunătăţirea sănătăţii celorlalţi din comunitate.

Donarea de sânge este necesară peste tot în lume pentru a asigura tuturor acces la sânge și la produse de sânge sigure și de calitate. Prin intermediul campaniei se face apel la întreaga lume să se ofere voluntar pentru a dona sânge în mod regulat.

Obiectivele campaniei Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge 2020 sunt: să mulţumească persoanelor care donează sânge şi să îi încurajeze pe cei care încă nu au donat; să evidenţieze necesitatea unei donări de sânge angajate, pe tot parcursul anului; să menţină aprovizionarea adecvată şi să obţină acces universal şi în timp util la transfuzia de sânge sigură; să concentreze atenţia asupra contribuţiei pe care donatorii o aduc întregii comunităţi ca factor determinant în îmbunătăţirea sănătăţii; să demonstreze necesitatea accesului universal la transfuzia de sânge sigură şi să ofere sprijin pentru rolul său în furnizarea de îngrijiri medicale eficiente şi în atingerea obiectivului de acoperire a sănătăţii universale; să mobilizeze sprijin la nivel naţional, regional şi global între guverne şi partenerii de dezvoltare pentru a investi, consolida şi susţine programele naţionale de sânge.

Zilnic, mii de bolnavi internați în spitalele din România au nevoie de transfuzie de sânge pentru a supraviețui. Acești bolnavi așteaptă ca cineva să facă pentru ei gestul admirabil de a dona sânge. Dacă nu ar exista donatorii, mulți oameni nu ar mai fi astăzi în viață. Prin gestul lor, donatorii de sânge contribuie la salvarea de vieți omenești.                                                              

Țara noastră se confruntă în fiecare vară cu o criză acută de sânge. Numărul donatorilor scade alarmant, aşa că operaţiile sunt amânate, iar urgențele sunt cu greu acoperite. Doar 1,7% dintre români donează sânge. Suntem, astfel, pe ultimele locuri în Europa la numărul de donatori de sânge. Medicii şi pacienţii fac apel la populaţie să doneze. O pungă de sânge poate salva trei vieţi.                                                                                                                                          

Vă mulțumim tuturor pentru gestul nobil!

(surse: www.agerpres.ro; www. stiri.tvr.ro; www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2020/about)

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 81

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes