Felicitări! Mulțumim!
Începem povestea cu aceste două cuvinte. Felicitări pentru ceea ce ați organizat! Mulțumim pentru invitație și ospitalitate!
Doamna prof. Ala Manolache, director al Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” din Chișinău – Republica Moldova, a avut plăcerea să invite pe doamnele prof. Chitic Natalia, prof. Avram Mirela Marioara și eleva Pavel Marina (clasa II B-AMG) la Conferința Națională, cu participare internațională, a elevilor din colegiile de medicină, consacrată Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat.
Tema conferinței a fost „Diabetul zaharat – ce facem astăzi, poate schimba ziua de mâine!” și s-a desfășurat în Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” din Chișinău.
Evenimentele conferinței s-au desfășurat pe parcursul a două zile, iar delegația noastră s-a bucurat de programul agendei, la care s-au mai adăugat și alte obiective.
La începutul zilei de luni, 13 noiembrie 2017, delegația școlii noastre a avut o prima întâlnire cu doamna director, prof. Ala Manolache. Au fost prezentate sistemele de învățământ sanitar din România și Moldova, realizările educaționale ale celor două școli și posibilitățile de parteneriat între acestea. După această întâlnire de bun venit, gazdele noastre au organizat o vizită la Catedra de Chirurgie operatorie și Anatomie topografică din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, unde ne-am bucurat de exponatele din Muzeul vaselor, Muzeul Aparatului locomotor, Laboratorul de disecție.
Următorul obiectiv ne-a dus pașii pe Aleea Clasicilor, care este un complex sculptural aflat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău. Pe ambele părți ale acestei alei sunt amplasate busturile din granit roșu ale clasicilor literaturii române și ale animatorilor politici notorii pentru Republica Moldova. Ne-am bucurat să fim întâmpinați de marii scriitori Ion Creangă și Mihai Eminescu. Apoi, am mers să admirăm Statuia lui Ștefan cel Mare (1457-1504), care este un monument închinat domnitorului moldovean, realizat în perioada 1925-1928 de sculptorul Alexandru Plămădeală și amplasat în Parcul Ștefan cel Mare din municipiul Chișinău.
Ghidul nostru, șefa catedrei de Nursing – doamna prof. Gabriela Gurbulea – împreună cu câțiva elevi, ne-au condus la Centrul de Excelență, pentru a participa la Atelierul de lucru: Școala Tânărului Cercetător. Training-ul, desfășurat în atelier, a avut ca temă: Formarea și dezvoltarea la tinerii cercetători a competențelor de cercetare în domeniul nursing-ului.
Eleva clasei II B-AMG, Marina Pavel, a făcut parte din una din cele patru grupe de lucru și a participat activ la activitățile coordonate de formatorii prof. M. Negreanu, director adjunct pentru instruirea practică, și doamna Elena Stempovscaia, președintele Asociației de Nursing din Republica Moldova.
A fost o plăcere să constatăm seriozitatea și disponibilitatea tinerilor elevi pentru cercetare în nursing și potențialul acestora de a prelua cu succes ștafeta de la veteranii profesiei de asistent medical.
Ziua de 14 noiembrie a fost una plină de informații, oameni noi și frumoși, activități, prezentări, inimi deschise și zâmbete.
La începutul zilei, am intrat într-o sală de curs și i-am cunoscut pe elevii pregătiți să acumuleze noi cunoștințe teoretice.
Următoarea oprire a fost într-o sală de demonstrație, unde o grupă de elevi era evaluată în timp ce demonstra competențele practice dobândite prin învățare și exersare.
Când am ajuns în sala de conferință, beneficiarii, elevii colegiilor de medicină, erau emoționați, dar și hotărâți să prezinte munca lor din cercetările realizate.
După înregistrarea participanților, doamna director Ala Manolache și domnul Boris Golovin, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președintele Asociației Diabeticilor PRODIAB, au rostit cuvântul de salut adresat participanților la Conferință.
Flash-mob, Concursul posterelor, prezentările: Evoluția în timp a diabetului zaharat – etapele istorice și Importanța aprecierii PH-ului pentru profilaxia bolilor metabolice au fost următoarele momente desfășurate în plenul Conferinței.
Pentru o bună apreciere și dinamică a evenimentului, prezentările au continuat în trei ateliere de lucru, sub coordonarea a trei moderatori, profesori de diferite discipline implicate în educația viitorilor asistenți medicali.
În fiecare atelier, prezentările au fost discutate, apreciate și au primit recomandări și felicitări, alături de diplomă și o carte cadou.
Pentru concluzii, toate cele trei ateliere s-au întâlnit în plen, unde prezidiul a subliniat importanța cercetărilor asupra prevenției și îngrijirilor acordate în Diabetul Zaharat.
Participanții au fost felicitați și invitați să continue activitatea de cerctare și implicare în rezolvarea problemelor nursing-ului.
Pentru delegația noastră această conferință a însemnat un schimb de experiență care subliniază încă o dată importanța lucrului în echipă, obiectivele commune, depășind limitele spațiului și timpului. Autoeducația alături de educația realizată de cadrele didactice stau la baza rezultatelor asistentului medical.
„Ești asistent medical
Fii mândru de ceea ce ești – izvor de sănătate
Speranță, alinare, putere și chiar viață
Pe toate să le ai și să le dai în parte
Și să te știu mereu cu zâmbetul pe față.” – Revista „Nursing” – ANRM
Prof. Avram Mirela
Prof. Chitic Natalia
Conferința dedicată Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat de la Chișinău are o însemnătate aparte pentru mine deoarece este prima experiență de această anvergură.
Am avut ocazia să întâlnesc oameni frumoși, care m-au primit printre ei cu brațele deschise și au avut grijă să mă simt ca acasă încă din prima zi în care am ajuns.
Luni, am participat la un training unde am învățat ce pași trebuie să urmezi pentru a face o cercetare științifică. Tot luni, am fost împreună cu câțiva elevi de la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” și doamnele profesor la Facultatea de Medicină, unde a fost foarte interesant. Ceea ce am văzut acolo m-a impresionat foarte mult, mai ales că îmi doream de foarte multă vreme să merg într-un astfel de muzeu.
Marți, începând cu ora 10.00, a avut loc înscrierea pentru conferință, după care am participat la un scurt moment artistic realizat de studentele din Centrul de Excelență, care au încercat să transmit mesajul lor și să tragă un semnal de alarmă asupra diabetului zaharat. După acest moment, a urmat prezentarea despre incidența diabetului zaharat în Republica Moldova. De la ora 12, studenții au prezentat cercetările și rapoartele pe care le-au făcut.
A fost o experiență foarte frumoasă și îmi doresc să mai particip la astfel de activități și conferințe.
Marina Pavel
(clasa II B-AMG)