În fiecare an, data de 14 noiembrie, marchează Ziua Mondială a Diabetului, o campanie iniţiată de către Federaţia Internaţională de Diabet (IDF – International Diabetes Federation) pentru a atrage atenţia cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sănătăţii populaţiei. Campania este derulată în peste 160 de ţări din întreaga lume, iar pentru acest an a fost aleasă tema: „Accesul la îngrijire adecvată pentru persoanele cu diabet zaharat – Dacă nu acum, atunci când?”. O condiție necesară pentru ca persoanele care suferă de această afecțiune să aibă acces la îngrijire și tratament corespunzător este să fie diagnosticate la timp.

463 de milioane de adulți (1 din 11) trăiau cu diabet zaharat în 2019, comparativ cu 108 milioane în 1980. Se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat va crește la 578 milioane până în 2030. Acest lucru reflectă o creștere a factorilor de risc asociați, cum ar fi supraponderalitatea sau obezitatea. În ultimul deceniu, prevalența diabetului zaharat a crescut mai rapid în țările cu venituri mici și medii decât în ​​țările cu venituri mari.

1 din 2 adulți cu diabet rămâne nediagnosticat (232 milioane). Majoritatea au diabet de tip 2.

Două treimi dintre persoanele cu diabet zaharat trăiesc în mediul urban, iar trei sferturi sunt din rândul celor apte de muncă. 1 din 5 persoane cu diabet (136 milioane) are peste 65 de ani.

Diabetul a provocat 4,2 milioane de decese în 2019.

La 100 de ani de la descoperirea insulinei, milioane de oameni cu diabet din întreaga lume nu pot avea acces la îngrijirea de care au nevoie. Persoanele cu diabet au nevoie de îngrijire și sprijin continuu pentru a-și gestiona starea de sănătate și pentru a evita complicațiile.

Centenarul descoperirii insulinei reprezintă o oportunitate unică de a aduce schimbări semnificative pentru milioane de oameni care trăiesc cu diabet zaharat și pentru cei expuși riscului de a dezvolta această boală.

Cu ocazia acestei zile, Forumul Român de Diabet atrage atenția asupra incidenței crescute a afecțiunii în țara noastră, precum și a numărului de persoane care nu știu că trăiesc cu diabet zaharat. Aproape 1 milion de persoane nu sunt diagnosticate, o parte semnificativă dintre acestea ajungând la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații deja instalate.

Cifrele legate de diabetul zaharat din România sunt alarmante, iar numărul celor care suferă de această afecțiune este în continuă creștere. Prevalența diabetului zaharat în România este de 11,6%, iar 28,1% din populație are prediabet. Îngrijorător este faptul că decesele legate de diabet zaharat sunt de două ori mai numeroase în România comparativ cu țările mai dezvoltate din UE.

Două milioane de persoane din țara noastră trăiesc cu diabet zaharat de tip 2. Evaluarea medicală completă poate salva viața pacienților.

Mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de diabet riscă să dezvolte insuficiență cardiacă sau boală cronică renală, afecțiuni ce pot reduce dramatic speranța de viață.

În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, comunitatea medicală recomandă diagnosticarea precoce și tratarea cu medicamente de ultimă generație în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2, însoțite de identificarea timpurie a complicațiilor inimii și rinichilor.

Evaluarea riscului cardiovascular și renal în diabetul de tip 2, reprezintă o preocupare centrală în practica diabetologilor din România.

România intră într-o nouă etapă în ceea ce privește managementul și tratamentul diabetului prin adoptarea unui nou ghid, un document care schimbă practica medicală și viața pacienților, la 100 de ani de la descoperirea insulinei.

„Acest ghid va duce, indiscutabil, la îmbunătățirea asistenței medicale, la creșterea calității actului medical, la creșterea duratei și calității vieții la persoanele cu diabet zaharat. Prin aplicarea ghidului, reușim să realizam ceea ce dorim tot timpul, să dăm ani vieții și viață anilor persoanelor cu diabet.  La ora actuală, trebuie să ne îndreptăm spre factorii de risc cardiovasculari, spre boala cardiovasculară, care este cauza principală de deces la persoanele cu diabet zaharat. Să ne orientăm spre prevalența crescută a bolii cronice de rinichi la persoanele cu diabet zaharat. Este important pe acestea să le prevenim, printr-un tratament corect” afirmă Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Diagnosticarea timpurie a insuficienței cardiace și a bolii cronice de rinichi poate preveni degradarea rapidă a stării pacientului cu diabet zaharat tip 2. Asocierea dintre diabet zaharat de tip 2, insuficiență cardiacă și boala cronică renală are cea mai mică rată de supraviețuire: 2.8 ani.

Prof. dr. Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice susține că: „Din păcate, există o asociere între bolile cardiovasculare și bolile cronice de rinichi. Odată apărute, se antrenează reciproc, se agravează, iar evoluția și speranța de viață sunt foarte mult reduse. Sunt importante diagnosticul precoce al diabetului și toată intervenția adresată mai multor factori de risc. Există o medicație care, pe lângă controlul glicemic, pe lângă controlul tensional, pe lângă controlul greutății, are și proprietăți speciale de protecție a bolilor cardiovasculare și a bolilor renale”.

Controlul medical periodic este cheia în managementul diabetului. Discutarea soluțiilor cu medicul specialist reprezintă, de asemenea, un rol important, deoarece accesul la tratamente de ultimă oră, care protejează inima și rinichii este esențial. Persoanele cu diabet au nevoie de acces neîntrerupt la medicamente, îngrijire, educație și sprijin.

În fiecare an, școala noastră marchează Ziua Mondială a Diabetului Zaharat prin evenimente menite să sprijine activitatea medicală și care au ca scop principal prevenția, sub sigla care ne reprezintă: Educație pentru Sănătate.

Proiectul „GlicoDay”, în cadrul căruia în ultimii 7 ani au participat sute de elevi și cadre didactice ale școlii noastre, în calitate de voluntari, iar mii de persoane au beneficiat de testarea gratuită a glicemiei, este o  acțiune din seria celor realizate de oameni pentru oameni.

Anul acesta, din cauza pandemiei covid-19, acțiunile noastre se vor desfășura online. Luni – 15 noiembrie, școala noastră organizează întâlniri cu specialiști din domeniu. Printre temele abordate se numără: Diabetul în evoluție – de la sarcină la diabetul infantil, Evaluarea – diagnosticarea pentru diabetul gestațional, femeia însărcinată diabetică, diabetul neonatal / infantil; Manifestări de dependență în diabetul zaharat; Complicațiile specifice pentru diabetul gestațional, femeia însărcinată diabetică, diabetul neonatal / infantil; Screening-ul diabetului zaharat.

 

surse: https://www.un.org/en/observances/diabetes-day; https://www.who.int/campaigns/world-diabetes-day/2021; https://worlddiabetesday.org/about/facts-figures/; https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ziua-mondiala-a-diabetului-2021-daca-nu-acum-atunci-cand-1734289

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 164

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes