Ziua Mondială a Alimentaţiei este sărbătorită an de an, la data de 16 octombrie.
Decizia de a marca această zi la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), care s-a desfăşurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979.

 

Ziua Mondială a Alimentaţiei prilejuieşte o serie de evenimente organizate cu scopul de a îndeplini cel de-al doilea obiectiv înscris pe Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, care reprezintă un program universal de acţiune globală în domeniul dezvoltării durabile, asumat de statele membre ONU la sfârşitul anului 2015. Astfel, Obiectivul nr. 2 (Foamete zero) are în vedere eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile, se arată pe site-ul dezvoltaredurabila.gov.ro.          

 

În continuarea ediţiei de anul trecut, şi anul acesta marcarea acestei zile evidenţiază importanţa acţiunilor noastre în conturarea unui viitor sănătos. Potrivit site-ului Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, www.fao.org, în ultimele decenii, omenirea şi-a schimbat în mod dramatic obiceiurile alimentare, ca urmare a globalizării, urbanizării şi a creşterii veniturilor. Am trecut, astfel, de la o alimentaţie bazată în principal pe produse vegetale, bogate în fibre, la o alimentaţie bogată în zahăr, grăsimi şi sare, îndeosebi mâncare procesată, de origine animală. Petrecem din ce în ce mai puţin timp acasă, prin urmare ne bazăm mai mult pe mâncare de tip fast-food sau pe alimente semi-preparate.

Mâncarea nesănătoasă şi viaţa sedentară au dus la creşterea obezităţii, nu doar în ţările dezvoltate, ci şi în ţările cu venituri mici, unde foametea şi obezitatea deseori coexistă. În prezent, potrivit datelor prezentate pe site-ul www.fao.org, peste 670 de milioane de adulţi şi 120 de milioane de fete şi băieţi cu vârsta cuprinsă între 5 şi 19 ani suferă de obezitate, iar peste 40 de milioane de copii sub 5 ani sunt supraponderali, în timp ce peste 820 de milioane de oameni sunt victimele foametei. O dietă nesănătoasă este unul dintre factorii principali de risc ai decesului cauzat de boli netransmisibile, cum ar fi cele cardiovasculare, diabetul sau anumite tipuri de cancer. Obezitatea şi alte forme de malnutriţie afectează una din trei persoane, dar se estimează că până în anul 2025 vor afecta una din două persoane. Trebuie avut, însă, în vedere, că există soluţii accesibile pentru a reduce toate formele de malnutriţie, dar acestea necesită o implicare globală.     
Anul acesta, Ziua Mondială a Alimentaţiei promovează adoptarea de măsuri, în toate sectoarele de activitate, pentru a oferi tuturor categoriilor sociale din toate colţurile lumii posibilitatea de a avea acces la hrană de calitate.

 

Ziua Mondială a Alimentaţiei este marcată în circa 130 de state ale lumii, iar în România a fost instituită, prin Legea nr 47/2016, Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare la aceeaşi dată.           
(sursa:https://www.agerpres.ro/documentare/2019/10/16/ziua-mondiala-a-alimentatiei–385869)

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 75

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes