Ziua Internațională a Profesorilor (denumită și Ziua Educației) este organizată anual pe 5 octombrie pentru a sărbători profesorii din întreaga lume.

Cu această ocazie celebrăm aniversarea adoptării Recomandării UNESCO din 1966 privind Statutul profesorilor, care stabilește criterii de referință cu privire la drepturile și responsabilitățile profesorilor și standardele pentru pregătirea inițială și educația ulterioară a acestora, recrutarea, angajarea și condițiile de predare și învățare.

Începând din anul 1994 este o zi pentru a sărbători modul în care profesorii transformă educația, dar și pentru a reflecta asupra sprijinului de care au nevoie pentru a-și desfășura pe deplin talentul și vocația și pentru a regândi calea de urmat pentru profesie la nivel global.

Ziua Internațională a Profesorilor este organizată în parteneriat cu International Labour Organization (ILO – Organizația Internațională a Muncii), UNICEF și Education International (EI – Federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice).

Tema acestei zile pentru anul 2023 este: Profesorii de care avem nevoie pentru educația pe care ne-o dorim: Imperativul global de a inversa situația deficitului de cadre didactice – The teachers we need for the education we want: The global imperative to reverse the teacher shortage.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” urează „LA MULȚI ANI!” tuturor cadrelor didactice!

 

O zi cu un profesor grozav înseamnă mai mult decât o mie de zile de studiu intens.”           

– Proverb japonez –

„Dacă vrem să atingem Obiectivele de Dezvoltare Durabilă până în 2030, în special obiectivul de a obține o educație echitabilă și de calitate, avem nevoie de pedagogi inovatori care să pregătească cursanții de astăzi pentru transformarea de care are nevoie societatea aflată în schimbare rapidă. Profesorii reprezintă unul dintre pilonii de care depinde această transformare. Cercetările au descoperit în mod repetat că profesorii sunt cea mai importantă variabilă la nivel de școală pentru îmbunătățirea rezultatelor elevilor.                                                                 

Lumea se confruntă în prezent cu o penurie globală severă de profesori. La jumătatea obiectivelor de dezvoltare durabilă, 44 de milioane de profesori trebuie să fie recrutați la nivel global pentru a satisface nevoile universale de învățământ primar și secundar până în 2030, conform datelor recent publicate de UNESCO și Teacher Task Force. Comunitățile rurale se confruntă adesea cu o lipsă cronică de profesori calificați.

Cauza fundamentală a acestei penurii globale este atractivitatea în scădere pentru cariera de profesor, care subminează recrutarea de noi dascăli și produce niveluri ridicate de uzură în rândul celor din sistem, în special în primii trei până la cinci ani de la intrarea în învățământ. În același timp, profesorii sunt din ce în ce mai suprasolicitați și au tot mai multe responsabilități și sarcini administrative. De asemenea, în multe țări, profesorilor nu li se oferă recunoașterea și statutul pe care le merită.                                                                                                         

Raportul Comisiei Internaționale pentru Viitorul Educației – Reimaginând viitorul nostru împreună: Un nou contract social pentru educație – recomandă ca profesia de dascăl să fie reimaginată ca profesie colaborativă. Pentru a face acest lucru, este esențial să schimbăm modul în care percepem profesorii: aceștia ar trebui apreciați ca agenți cheie în reînnoirea contractului social pentru educație. Profesorii învață pe tot parcursul vieții, sunt catalizatori pentru schimbare, creatori și facilitatori de cunoaștere și mentori care implică elevii și îi sprijină în înțelegerea provocărilor complexe și a realităților lumii noastre de astăzi.                        

Astăzi, de Ziua Internațională a Profesorilor, sărbătorim rolul crucial al acestora și necesitatea schimbării în ceea ce privește penuria globală de profesori. Facem apel la toate țările să se asigure că predarea este transformată peste tot într-o profesie mai atractivă și mai valorizată, în care profesorii sunt apreciați și sprijiniți în mod adecvat pentru a răspunde nevoilor fiecărui cursant.                                                            

Trebuie luate măsuri îndrăznețe, dacă vrem să inversăm actualul declin și să creștem cu succes numărul de profesori.” – se arată în mesajul comun transmis cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorilor de Audrey Azoulay – Director General UNESCO; Gilbert F. Houngbo – Director General International Labour Organization; Catherine Russell – Executive Director, UNICEF; David Edwards – Secretar General, Education International.

sursa:www.unesco.org/en/days/teachers

 

Traducere: prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 397

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes