Ziua Internaţională a Femeilor din mediul rural este sărbătorită la 15 octombrie pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale. Prima Zi Internaţională a Femeilor din mediul rural a fost celebrată acum 12 ani, la 15 octombrie 2008. Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin Rezoluţia 62/136 din 18 decembrie 2007, această zi recunoaşte „rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale”, potrivit www.un.org.   
Femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale şi de producţia agricolă pentru asigurarea hranei zilnice, alcătuiesc peste un sfert din totalul populaţiei mondiale. În ţările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 % din forţa de muncă din agricultură şi din producţia de prelucrare şi procesare a unei părţi considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară.     

Rolul crucial pe care îl joacă femeile şi fetele în asigurarea durabilităţii gospodăriilor şi a comunităţilor rurale, în îmbunătăţirea mijloacelor de trai rural şi a bunăstării generale a fost recunoscut din ce în ce mai mult.   
Tema din acest an a Zilei Internaţionale a Femeilor din mediul rural este adaptată crizei mondiale sanitare: „Construirea rezistenţei femeilor din mediul rural pe fondul COVID-19” („Building rural women’s resilience in the wake of COVID-19”). Femeile şi fetele sunt dezavantajate în această pandemie, o problemă agravată în zonele rurale, potrivit ONU. Femeile din mediul rural se confruntă deja cu problemele anterioare specifice în viaţa lor. În plină pandemie, este mai puţin probabil ca femeile din zonele îndepărtate să aibă acces la servicii de sănătate de calitate, medicamente şi vaccinuri. Normele sociale restrictive şi stereotipurile de gen pot limita, de asemenea, capacitatea femeilor din mediul rural de a avea acces la serviciile de sănătate. În plus, multe dintre acestea suferă de izolare, dezinformare şi lipsa accesului la tehnologie pentru a-şi îmbunătăţi munca şi viaţa.           

În timp ce sărăcia extremă a scăzut la nivel global, un miliard de oameni care continuă să trăiască în condiţii inacceptabile de sărăcie sunt puternic concentraţi în zonele rurale. Ratele sărăciei în zonele rurale din majoritatea regiunilor sunt mai mari decât cele din zonele urbane. Cu toate acestea, agricultura de mici dimensiuni produce aproape 80 la sută din produsele alimentare din Asia şi Africa sub-sahariană şi susţine mijloacele de existenţă ale aproximativ 2,5 miliarde de oameni.
Femeile din mediul rural suferă în mod disproporţionat de sărăcie şi se confruntă cu forme multiple de discriminare, violenţă şi nesiguranţă.          
Având în vedere că 76 % din populaţia cea mai săracă trăieşte în zonele rurale, asigurarea accesului femeilor din mediul rural la resursele producţiei agricole contribuie la reducerea foametei şi a sărăciei în lume şi atribuie femeilor din mediul rural un rol important pentru succesul noii Agende de Dezvoltare Durabilă până în 2030, conform www.un.org.
Încă de la începutul sărbătoririi sale, s-a considerat că acest eveniment poate reprezenta un mod pragmatic de a obţine recunoaşterea şi susţinerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau deţin mici afaceri. Din cauza rolului lor cheie privind producţia agricolă şi a siguranţei acesteia s-a decis ca Ziua Internaţională a Femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înaintea Zilei Mondiale a Alimentaţiei.      
(sursa: agerpres.ro)

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 173

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes