Ziua Internaţională a Femeii este marcată în fiecare an la 8 martie. Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), este o bună ocazie de a reflecta asupra progreselor înregistrate, de a solicita schimbări și de a celebra actele de curaj și determinare ale femeilor obișnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria țărilor și a comunităților lor.

„Lumea a înregistrat progrese fără precedent, dar nicio țară nu a atins egalitatea de gen.” – se afirmă în comunicatul transmis de ONU, cu ocazia Zilei Femeii.

„Restricțiile legale au împiedicat 2,7 miliarde de femei să acceseze aceeași opțiune de muncă la fel ca și bărbații. Mai puțin de 25 la sută dintre parlamentari erau femei în 2019. Una din trei femei se confruntă cu violență bazată pe gen.

Să facem ca 2020 să conteze pentru femeile și fetele de pretutindeni!

Schimbarea nu înseamnă doar momente importante, victorii legale și acorduri internaționale; modul în care vorbim, gândim și acționăm în fiecare zi pot crea efecte de care să beneficieze toată lumea.

Tema Zilei Internaționale a Femeilor 2020 este: „Eu sunt Generația Egalității: Conştientizarea drepturilor femeii”. Tema este aliniată la noua campanie multigenerațională a ONU, „Egalitatea generațiilor”, care marchează 25 de ani de la Declarația de la Beijing și Platforma de acțiune, cea mai progresivă foaie de parcurs pentru emanciparea femeilor și fetelor de pretutindeni.

Anul acesta vom sărbători și alte aniversări majore ale ONU, cum ar fi cea de-a zecea aniversare a înființării ONU pentru femei.

Consensul global emergent este acela că, în ciuda unor progrese, schimbarea reală a fost lentă pentru majoritatea femeilor și fetelor din lume. Astăzi, nicio singură țară nu poate pretinde că a atins egalitatea de gen. Multiple obstacole rămân neschimbate în drept și în cultură. Femeile și fetele continuă să fie subevaluate; muncesc mai mult și câștigă mai puțin și au mai puține opțiuni; de asemenea, sunt expuse la mai multe forme de violență la domiciliu și în spațiile publice.

Anul 2020 reprezintă o oportunitate de a mobiliza acțiuni la nivel mondial pentru atingerea egalității de gen și a drepturilor tuturor femeilor și fetelor.” (sursa: https://www.un.org/en/observances/womens-day/)

 

Cunoscută de unii ca Ziua Mamei, de alții ca Ziua Femeii, 8 martie este sărbătorită în multe țări din întreaga lume. Este momentul să ne gândim mai mult la ceea ce reprezintă femeia…bunică, mamă, soție, iubită, prietenă….

 Echipa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” vă urează să aveți sănătate, sufletul plin de căldură, lumină, dragoste și speranță! La Mulți Ani!

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 69

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes