UNESCO dedică Ziua Internațională a Educației, sărbătorită la 24 ianuarie 2024, rolului crucial pe care educația și profesorii îl joacă în combaterea discursului instigator la ură, un fenomen care a crescut în ultimii ani odată cu utilizarea rețelelor sociale, dăunând structurii societăților noastre.

Cu toții asistăm la o creștere a conflictelor, a violenței, în paralel cu o creștere alarmantă a discriminării, rasismului, xenofobiei și discursurilor instigatoare la ură. Impactul acestei violențe transcende orice graniță bazată pe geografie, gen, rasă, religie, politică, offline și online. Un angajament activ pentru pace este mai urgent astăzi ca niciodată: educația este esențială pentru acest demers, așa cum subliniază Recomandarea UNESCO privind educația pentru pace, drepturile omului și dezvoltarea durabilă. Învățarea pentru pace trebuie să fie transformatoare și să ajute tinerii la însușirea cunoștințelor, valorilor, atitudinilor și abilităților și comportamentelor necesare pentru a deveni agenți ai păcii în comunități.

Discursul instigator la ură alimentează prejudecățile, discriminarea și violența. Escaladarea globală recentă, amplificată de utilizarea rețelelor sociale și exacerbată de crize noi și prelungite din diferite regiuni, are un impact grav asupra siguranței și securității comunităților din întreaga lume.

În această zi, UNESCO îndeamnă toate statele să acorde prioritate educației ca instrument de promovare a societăților care prețuiesc demnitatea umană și pacea.

Răspândirea accelerată a discursului instigator la ură este o amenințare pentru toate comunitățile. Cea mai bună apărare a noastră este educația, care trebuie să fie în centrul oricăror eforturi de pace. Este datoria noastră colectivă să dăm putere cursanților de toate vârstele să înlăture discursul instigator la ură și să pună bazele unor societăți incluzive, democratice și care respectă drepturile omului. Pentru a reuși, trebuie să pregătim și să sprijinim mai bine profesorii care sunt în prima linie în depășirea acestui fenomen.” – afirmă

Audrey Azoulay – Director general UNESCO.

Mesajele de ură și teoriile conspirației care vizează anumite comunități au devenit din ce în ce mai frecvente pe rețelele sociale și alte platforme online. Un sondaj recent UNESCO/IPSOS realizat în 16 țări a relevat că 67% dintre utilizatorii de internet au raportat că s-au confruntat cu discursuri instigatoare la ură în mediul online.

Educația oferă multiple oportunități de a aborda cauzele fundamentale ale discursului instigator la ură. Aceasta include dobândirea abilităților de a recunoaște și de a răspunde la ură și nedreptate, pregătirea tinerilor pentru a respecta valoarea diversității și drepturile omului și învățarea lor să recunoască diferența dintre discursul instigator la ură și libertatea de exprimare.

Conferința generală a UNESCO și-a revizuit recent Recomandarea privind educația pentru pace, drepturile omului și dezvoltarea durabilă în acest scop. Este singurul instrument global de stabilire a standardelor care stabilește modul în care educația poate aduce o pace durabilă. Acest instrument va modela sistemele și politicile educaționale în următoarele decenii, de la legi și politici până la dezvoltarea curriculei, practicile de predare, mediile de învățare și evaluări.

În 2023, UNESCO a publicat ghidul „Abordarea discursului instigator la ură prin educație” pentru a ajuta factorii de decizie să-și consolideze politicile publice în acest domeniu.

 

sursa: www.unesco.org

 

traducere: prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 368

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes