Astăzi se sărbătoreşte în întreaga lume cuvântul „Mulţumesc”. Adesea uităm să mulțumim, deși este esențial să arătăm recunoștință celor care ne fac viața mai bună. Şi medicii ne îndeamnă să spunem mulţumesc cât mai des deoarece organismul uman emană hormonul fericirii la auzul acestui cuvânt.

„Fă-ți un obicei din a mulțumi, pentru a-ți exprima aprecierea, sincer și fără așteptări. Apreciază-i cu adevărat pe cei din jurul tău și vei vedea că nu ești singur. Apreciază cu adevărat viața și vei descoperi că ai mai mult de atât.” – afirma Ralph Marston.

Istoria acestei zile este necunoscută, nu există nici o mențiune în ceea ce privește anul din care a fost sărbătorită.           
Unii spun că este creația unei companii de papetărie care încerca să-și promoveze felicitările.

Oricare ar fi motivul, politețea trebuie sărbătorită. Nu fiecare dintre noi se gândește la cei care s-au pus direct sau indirect în slujba noastră și puțini recunosc munca altora.

În vechile scrieri, „mulțumesc” era „multunesc”, care însemna mult-unire – legătura dintre doi oameni și unirea cu Dumnezeu.

În limba engleză, „thank you” derivă din „think” (gândire) – „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut” – ca și în cazul germanului „danke”.    
Rusescul „spasibo” înseamnă „spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească”.

În jurul lumii cu „Mulțumesc”: germană – danke, italiană – grazie, engleză – thanks, franceză – merci, spaniolă – gracias, maghiară – kosonom sepen, filandeză – kiitos, cehă – díky, slovenă – hvala, daneză – tak, norvegiană – takk, olandeză – bedankt, poloneză – dzieki, portugheză – obrigado, japoneză – ありがとう (arigato), turcă – tesekkur ederim.

Cele mai frumoase citate de mulțumire:

„Nimic nu este mai onorabil decât o inimă recunoscătoare.” – Seneca

„Să fim recunoscători oamenilor care ne fac fericiți. Ei sunt grădinarii amabili care fac că sufletele noastre să înflorească.” – Marcel Proust

„Atunci când ne exprimăm recunoștința nu trebuie să uităm faptul că cea mai înaltă apreciere nu este în rostirea cuvintelor, ci în trăirea lor.” – John F. Kennedy

„Nu există pe lume un exces mai frumos decât excesul de recunoștință.” – La Bruyere „Recunoștința este abilitatea de a experimenta viața ca un dar. Te eliberează din închisoarea preocupării de sine.” – John Ortberg

surse: https://ziarulunirea.ro/11-ianuarie-ziua-internationala-a-cuvantului-multumesc-nicolae-iorga-recunostinta-dobanda-imprumuturilor-sufletesti-607759/; https://www.libertatea.ro/lifestyle/11-ianuarie-ziua-internationala-a-cuvantului-multumesc-2103829

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 199

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes