Ziua Internațională a Asistentului Medical (International Nurses Day) este sărbătorită în întreaga lume la 12 mai. Prin marcarea acestei zile, se recunoaște importanța serviciilor oferite de asistenții medicali atât la nivel local, cât și global. Asistenții medicali pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume prin atenția acordată îngrijirii persoanei suferinde și prevenirii îmbolnăvirii cronice a acesteia.

Lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN), această dată marchează ziua nașterii lui Florence Nightingale, cea care a pus bazele moderne ale asistenței medicale.

Tema Zilei Internaționale a Asistenților Medicali 2023 este: „Asistenții noștri. Viitorul nostru.” Președintele ICN, dr. Pamela Cipriano a prezentat detalii privind alegerea și semnificația temei: „Asistenții medicali. Viitorul nostru” reflectă poziția ICN privind rolul îngrijirilor medicale în viitor, abordarea provocărilor globale de sănătate și îmbunătățirea sănătății globale pentru toți. Trebuie să învățăm din lecțiile pandemiei și să le transpunem în acțiuni pentru viitor, să ne asigurăm că asistenții medicali sunt protejati, respectați și apreciați.” 

„Odată cu publicarea raportului State of the World’s Nursing, Global Strategic Directions for Nursing & Midwifery, Sustain and Retain in 2022 and Beyond și multe alte publicații importante, ICN și alte organizații au arătat dovezi pentru schimbare și au cerut acțiuni și investiții în asistență medicală. Acum este timpul să privim spre viitor și să demonstrăm ce vor însemna aceste investiții pentru asistența medicală și pentru asistenții medicali.

ICN a lansat cu această temă o campanie care se va desfășura pe parcursul întregului an, care este menită să arate adevărata valoare a asistenților medicali, aducând lumina asupra unui viitor mai strălucitor, transfomându-i din anonimi invizibili în profesioniști de valoare inestimabilă în ochii factorilor de decizie, a publicului și a tuturor celor care iau decizii care afectează furnizarea și finanțarea asistenței medicale.

Pe lângă prezentări și expuneri privind susținerea asistenților medicali, campania va analiza, de asemenea, modul în care trebuie să ne consolidăm sistemele de sănătate pentru a răspunde cererilor tot mai mari de sănătate la nivel mondial. Acesta va capta acțiunile cheie pe care ICN le consideră esențiale pentru a aborda atât profesia, cât și sistemele de sănătate și care, desigur, sunt reciproc avantajoase și se consolidează. Împreună, viitorul nostru depinde de fiecare asistent medical, de fiecare voce, să fim nu numai în prima linie de îngrijire, ci și în prima linie a schimbării.” (sursa: https://www.icn.ch/news/our-nurses-our-future-international-nurses-day-2023-theme-announced)

Consiliul Internațional al Asistenților (ICN) a lansat și o serie de postere de Ziua Internațională a Asistenților (IND) pentru a celebra munca acestora.

 „Asistenții sunt cheia pentru comunități mai sănătoase, societăți receptive, economii înfloritoare și națiuni puternice. Acum este momentul ca factorii de decizie politică, factorii de decizie naționali și locali să facă pași decisivi pentru a construi și optimiza o forță de muncă durabilă.
(sursa: https://www.icn.ch/news/value-respect-protect-invest-icn-launches-international-nurses-day-posters)

Cu ocazia acestei zile importante pentru asistenții din întreaga lume, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” urează „LA MULȚI ANI!” tuturor colegilor și colaboratorilor!

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 933

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes