Ziua Internațională a Asistentului Medical (International Nurses Day) este sărbătorită în întreaga lume la 12 mai. Prin marcarea acestei zile, se recunoaște importanța serviciilor oferite de asistenții medicali atât la nivel local, cât și global. Asistenții medicali pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume prin atenția acordată îngrijirii persoanei suferinde și prevenirii îmbolnăvirii cronice a acesteia.
Lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN), această dată marchează ziua nașterii lui Florence Nightingale, cea care a pus bazele moderne ale asistenței medicale.
MESAJ DIN PARTEA PREȘEDINTELUI ICN
„În fiecare an, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali alege o temă pentru Ziua Internațională a Asistentului Medical ce se sărbătorește la data de 12 mai, ziua de naștere a celebrei Florence Nightingale. În ultimii doi ani am sărbătorit vocea profesiei asistentului medical, cu tema: Asistenții medicali – O voce pentru conducere. În anul 2017 am discutat despre rolul vocii asistenților medicali în atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă, iar în 2018 am abordat subiectul dreptului uman la sănătate. Anul acesta, privim vocea asistentului medical din perspectiva Sănătății pentru toți.
În fiecare zi, asistenții medicali din întreaga lume susțin Sănătatea pentru Toți în cele mai provocatoare circumstanțe, cu resurse limitate de furnizare a îngrijirilor medicale, persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele. Acest lucru poate fi văzut, de exemplu, în Uganda, unde personalul de asistență medicală vizitează satele pentru a-i învăța pe localnici despre noțiunile de bază, în special cele legate de igiena personală și a locuinței, și salubritate. Asistenții medicali creează relații strânse cu comunitatea și colaborează cu îngrijitorii rurali locali. Același lucru poate fi întâlnit și în SUA, unde asistenții medicali fac parteneriat cu asistenții sociali pentru dezvoltarea unor relații profunde în cadrul comunității și expertiză locală, pentru a oferi îngrijiri de sănătate de calitate înaltă și servicii coordonate cetățenilor care se luptă cu lipsa unei locuințe, cu dependențe sau tranziția de la încarcerare. De asemenea, fiind cei mai apropiați de pacienți, asistenții medicali aduc vocea acestora în dezbaterile politice.
Prima întâlnire ONU la nivel înalt pe tema Acoperirea Universală cu Servicii Medicale (UHC) va avea loc în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite 2019 și reprezintă o oportunitate pentru ca profesia de asistent medical să își facă auzită vocea. Trebuie să fim pregătiți, iar acest document îi va ajuta pe asistenții medicali din întreaga lume să își înțeleagă rolul, precum și diversele aspecte ale acoperirii universale cu servicii medicale.
ICN consideră că asistenții medicali, ca parte a unei echipe multidisciplinare, pot crea sisteme de sănătate care să țină cont de determinanții sociali, economici, culturali și politici ai sănătății. Putem aborda inegalitățile în materie de sănătate și prin axarea pe promovarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor, folosind o abordare din perspectiva sănătății populației, putem îmbunătăți sănătatea tuturor de pretutindeni.
Considerăm că este momentul potrivit ca asistenții medicali să își afirme rolul de conducere. Fiind cea mai extinsă profesie din întreaga lume, care lucrează în toate zonele în care se furnizează servicii de sănătate, profesia de asistent medical are un vast potențial dacă este valorificată în mod adecvat, astel încât să obțină, în cele din urmă, viziunea Sănătății pentru Toți.”
Annete Kennedy – Președinte al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN)
„Nu există bunuri mai prețioase în lume, decât sănătatea.” – Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general Organizația Mondială a Sănătății
„Schimbările stilului de viață și ale mediului au creat noi probleme de sănătate: în prezent, bolile cronice omoară mai mulți oameni decât cele infecțioase. Inegalitățile în materie de venituri și excluderea politică au continuat, iar prăpastia dintre cei bogați și cei săraci s-a extins. La nivel global am devenit din ce în ce mai conectați prin călătorii, comerț și schimburi culturale. Toate acestea au condus la noi interese comerciale în privința alimentelor, alcoolului și tutunului, care adesea subminează eforturile țărilor și complică răspunsul acestora la reducerea ratei bolilor netransmisibile. Așadar, Sănătate pentru toți nu este un rezultat, ci un apel la acțiune în domeniul justiției sociale, având ca principiu de bază pentru toate țările și comunitatea internațională, încercarea de a îmbunătăți sănătatea populației. Sănătate pentru toți înseamnă că sănătatea este la îndemâna tuturor cetățenilor unei anumite țări. În acest context, sănătatea nu înseamnă doar disponibilitatea serviciilor de sănătate, ci o stare completă de sănătate fizică și mintală, care permite unei persoane să ducă o viață productivă din punct de vedere social și economic.”
De ce este necesar ca asistenții medicali să fie interesați de problemele sănătății globale cu impact asupra Sănătății pentru Toți?
Asistentul medical – susținător și furnizor de îngrijiri pentru cetățeni și comunități
Asistenții medicali răspund nevoilor de sănătate ale indivizilor, comunității și lumii. Din această ecuație face parte rolul asistenților medicali în relația cu persoanele. Asistenții lucrează cu indivizii și comunitățile și sunt în cea mai bună poziție să dezvolte sisteme de sănătate pentru întâmpinarea nevoilor de sănătate ale populației.
Asistenții medicali – profesioniști competenți cu potențial de a îmbunătăți Sănătatea pentru Toți.
Profesia de asistent medical este profesia care promovează sănătatea publică, susține drepturile tuturor inclusiv a celor mai vulnerabili, prin furnizarea de îngrijiri pe tot parcursul vieții și educând comunitatea în atingerea unei stări de sănătate de calitate.
Reprezentând cea mai extinsă profesie din domeniul sănătății în întreaga lume, lucrând în toate zonele în care sunt furnizate îngrijiri de sănătate, asistentul medical are un vast potențial de a obține, în cele din urmă, viziunea Sănătății pentru Toți, dacă este valorificată în mod adecvat.
Dominanța unei abordări a sănătății din perspectiva „absenței bolii” înseamnă că Sănătatea pentru toți nu va fi obținută niciodată.
Populațiile aflate în continuă îmbătrânire și tiparele de boală în continuă schimbare necesită o abordare diferită a sănătății, care să țină cont de un model holistic, centrat pe persoană.
Acest cadru se află în centrul profesiei de asistent medical și este asociat cu creșterea numărului de cunoștințe științifice și extinderea domeniului de practică.
Rolul asistenților medicali se extinde, se schimbă și se comprimă în moduri creative și ingenioase, pentru a aborda circumstanțele în schimbare și nevoile sistemelor de sănătate în care își exercită profesia. Populațiile vulnerabile sunt peste tot, iar asistenții medicali au găsit modalități de a aborda nevoile acestora.
Dezvoltarea abilităților de conducere și de influențare a politicilor ale asistenților medicali se află în centrul activităților ICN. Asigurarea că profesia de asistent medical deține o voce în dezvoltarea și implementarea politicilor de sănătate este fundamentală pentru a garanta că aceste politici sunt eficiente și că răspund nevoilor reale al pacienților, familiilor și comunităților din întreaga lume. Asistenții medicali reprezintă cea mai extinsă profesie din lume. Lucrăm în toate zonele în care sunt furnizate servicii de sănătate. Cu ajutorul investițiilor în profesia noastră, avem potențialul de a asigura realizarea viziunii Sănătate pentru toți.
(sursa: https://2019.icnvoicetolead.com)
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat în perioada 8 – 9 mai 2019, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical, cea de a V-a ediţie a Simpozionului de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, cu tema „Tradițional și modern în medicină și farmacie”.
Organizarea simpozionului are ca scop cinstirea memoriei fondatoarei primei şcoli postliceale sanitare particulare din România după 1990, Doamna Dr. Mioara Mincu, și continuarea ţelului domniei sale, acela de a dezvolta şi profesionaliza Educaţia pentru Sănătate.
Au fost prezentate lucrări susținute de participanți din țară și străinătate, care au abordat teme din domeniul farmaciei, medicinei și științelor conexe (biologie, psihologie, fizică, chimie, matematică). Vom reveni cu detalii!
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” urează „LA MULȚI ANI!” tuturor colegilor și colaboratorilor!
prof. Raluca BRAD