În fiecare an, pe 12 mai, sărbătorim Ziua Internațională a Asistenților Medicali (International Nurses Day). Cu această ocazie, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” urează ››LA MULȚI ANI! ‹‹ tuturor colegilor și colaboratorilor!
Dintotdeauna au existat persoane devotate, al căror rol în cadrul societății a fost acela de a asigura bolnavilor îngrijirilenecesare. Activitatea acestor persoane nu este doar o meserie, ci o PROFESIE.
Cea care a pus bazele acestei profesii a fost Florence Nightingale. În anul 1860 a publicat cartea intitulată „Notes on Nursing – Însemnări despre îngrijirea bolnavilor”. Menirea principală a acestei cărți a fost aceea de a ajuta în practicarea profesiei de acordare a îngrijirilor de sănătate.
Îngrijirea constă în asigurarea tuturor nevoilor personale, confort fizic, psihic și tratament.
A fi un bun asistent medical înseamnă să știi să te dăruiești oamenilor, să îi iubești, să le oferi compasiune, să fii responsabil.
Pacientul este o ființă lipsită de aparare care apelează la știința și calitățile noastre profesionale și comportamentale. Asistenții medicali, cu pricepere și competență, își onorează cu demnitate datoria profesională.
Pentru toate acestea, lumea întreagă le mulțumește și celebrează în fiecare an, pe 12 mai, ziua profesiei.
Lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN), această dată marchează ziua nașterii lui Florence Nightingale, cea care a pus bazele moderne ale asistenței medicale.
Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (International Council of Nurses – ICN) este o federație ce reunește 130 de asociații naționale de asistenți medicali (NNAs), reprezentând peste 20 milioane de asistenți medicali din întreaga lume. Fondată în anul 1899, ICN este prima organizație internațională pentru profesioniștii din domeniul sănătății, cea mai extinsă la nivel mondial.
ICN militează pentru asigurarea de îngrijire medicală de calitate, accesibilă tuturor, pentru dezvoltarea politicilor de sănătate, avansarea cunoștințelor de îngrijire medicală, pentru recunoașterea la nivel mondial a profesiei de asistent medical și asigurarea unei forțe de muncă competente în domeniul îngrijirilor.
Tema aleasă pentru celebrarea evenimentului în acest an este „Asistenţii medicali | Vocea celor care conduc: Sănătatea este un drept fundamental”.
„Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) consideră că sănătatea este un drept uman. ICN este în prim-planul promovării accesului la sănătate și asistenții medicali sunt cheia pentru a fi livrat.
În întreaga lume există persoane și comunități care suferă de diferite boli din cauza lipsei de servicii medicale accesibile. Calitatea și siguranța pacienților depind de mediile în care sunt tratați și de calitatea personalui medical.
Aceasta înseamnă dreptul la un mediu de lucru sigur, o remunerație adecvată și accesul la resurse și educație. Trebuie să adăugăm și dreptul de a fi ascultat și de a fi o voce în luarea deciziilor și implementarea politicilor de dezvoltare.
Ca voce globală a asistenților medicali, ICN va continua să vorbească. În 2018, ICN va face ca această voce să fie mai tare și mai puternică decât oricând.
Pentru asistenții medicali, sănătatea este un drept uman fundamental și înseamnă că toți oamenii au dreptul de a avea acces la îngrijire medicală la prețuri accesibile și de calitate
atunci când au nevoie cel mai mult.
Cu ocazia acestei zile, să ne reunim pentru a învăța împreună despre modul în care asistenții medicali transformă îngrijirile medicale și sistemele de sănătate, astfel încât nimeni să nu fie lăsat deoparte! Să fim o singură voce care să conducă prin sprijinirea unei abordări centrate pe oameni. Haideți să aflăm cum asistenții medicali pot fi vocea conducerii, prin susținerea unei abordări centrate pe persoană a îngrijirilor
medicale și a sistemelor de sănătate, și asigurându-se că vocea lor este auzită în influențarea
politicilor de sănătate, planificare și furnizare!”
– Annette Kennedy, președinte International Council of Nurses
„Accentul pe sănătate, ca drept fundamental al omului, permite asistenților medicali să înțeleagă baza filosofică a tuturor valenţelor rolului lor în sistemele de sănătate, fie că este vorba despre promovarea sănătății, prevenirea îmbolnăvirilor, a traumelor sau tratamentul acut sau cronic şi totodată, identificarea efectelor pe care le au asupra sănătății determinanții sociali, cum ar fi: salubritatea, alimentația corectă, locuințele decente, condițiile bune la locul de muncă, educația, egalitatea și un mediu curat.
Tema din acest an comportă o conotaţie specială care reflectă potenţialul profesiei în asumarea rolului de lider în sistemul de sănătate, ca promotor în susținerea unei abordări centrate pe persoană a îngrijirilor medicale și influențarea politicilor de sănătate.” – Mircea Timofte, Președinte al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat vineri, 11 mai 2018, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical, cea de a IV-a ediţie a Simpozionului de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, cu tema „Tradițional și modern în medicină și farmacie”.
Organizarea simpozionului are ca scop cinstirea memoriei fondatoarei primei şcoli postliceale sanitare particulare din România după 1990, Doamna Dr. Mioara Mincu, și continuarea ţelului domniei sale, acela de a dezvolta şi profesionaliza Educaţia pentru Sănătate.
Au fost prezentate lucrări susținute de participanți din țară și străinătate, care au abordat teme din domeniul farmaciei, medicinei și științelor conexe (biologie, psihologie, fizică, chimie, matematică). Vom reveni cu detalii!
(surse: http://www.oamr.ro/asistentii-medicali-vocea-celor-care-conduc-sanatatea-este-un-drept-fundamental/; http://www.icn.ch/publications/2018-nurses-a-voice-to-lead-health-is-a-human-right/ )
prof. Raluca Brad