Săptămâna trecută, elevii școlii noastre au participat la webinarul cu tema: „Crearea unei forțe de muncă competente pentru provocările globale din domeniul sănătății publice. Educația asistenților medicali – un rol cheie!”.
Evenimentul internațional a fost organizat de Universitatea Henallux din Belgia, membru al Modulului European de Nursing, partener al școlii noastre, în colaborare cu FINE Europe, Confederația Europeană a Educatorilor din domeniul nursingului.
Moderatorii conferinței internaționale au fost: Maria Cassar, vicepreședinte FINE Europe, coordonator al Departamentului de Nursing, Facultatea de Științe medicale de la Universitatea din Malta; Cécile Dury, președinte FINE Europe, director al sectorului de Sănătate de la Universitatea din Namur, Hennalux – Belgia și Walter Sermeus, profesor de management sanitar de la Universitatea Leuven din Belgia.
Discuțiile au abordat problematica legată de educația asistenților medicali și educația în domeniul sănătății la toate nivelurile Cadrului european de calificare, legătura dintre competențele asistentului medical generalist și nivelul de educație al acestuia, revizuirea Directivei europene privind recunoașterea calificării profesionale de asistent medical în contextul social actual.
Invitații au insistat pe subiectul necesitații creării unei forțe de muncă rezilientă în asistența medicală prin îmbunătățirea condițiilor de lucru care să asigure sănătatea fizică și psihică a asistenților, investiții în cursuri de formare și dezvoltare de abilități de lucru în echipă, conștientizarea rolului complex al asistentului medical.
Asistenții medicali au nevoie de politici actualizate care să reglementeze statutul acestora pe piața muncii și să reducă factorii de stres la care sunt expuși: epuizarea profesională manifestată prin fenomenul de burnout, generat de deficitul de personal medical la nivel global, de comunicarea ineficientă la locul de muncă, de încărcarea programului de lucru cu activități care nu intră în fișa postului, toate acestea afectând calitatea serviciilor medicale de care beneficiază pacienții și ducând la o rată de mortalitate crescută, la nivel european, inclusiv în statele dezvoltate din punct de vedere economic.
Un Raport al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical 2021, solicită ca asistenții medicali să fie arhitecții și proiectanții viitoarelor sisteme de sănătate, și nu doar furnizori de îngrijiri.
Raportul „Asistenții Medicali: O voce pentru conducere – O viziune pentru viitorul îngrijirilor de sănătate”, demonstrează rolul vital al asistenților medicali în succesul serviciilor de sănătate și pledează pentru o mai mare implicare a asistenților medicali leaderi, în toate organizațiile de sănătate și la toate nivelurile, inclusiv la nivel guvernamental.
Constatări ale raportului:
Asistenții medicali trebuie să fie creatorii sistemelor de sănătate, nu doar persoanele care furnizează servicii.
Sănătatea să fie inclusă în toate politicile guvernamentale, iar asistenții medicali cu experiență să asigure conducerea în toate organizațiile din cadrul sistemelor de sănătate și a departamentelor guvernamentale.
Guvernele să adopte noua strategie globală pentru profesia de asistent medical și să integreze recomandările acesteia în strategiile naționale de sănătate.
Guvernele să adopte planuri pe termen lung privind forța de muncă și să devină autosuficiente în ceea ce privește oferta de asistenți medicali autorizați, cu date transparente care să arate progresele înregistrate în atingerea acestui obiectiv.
Să fie schimbată versiunea care descrie investițiile în locurile de muncă, educația și liedership-ul asistenților medicali, drept costuri guvernamentale, astfel încât să recunoască că o astfel de cheltuială reprezintă o investiție în sănătatea, siguranța, securitatea și liniștea fiecărui cetățean.
Raportul subliniază că profesia de asistent medical s-a aflat în centrul răspunsului la pandemie și că efectul COVID și-a pus amprenta, evidențiind necesitatea investițiilor. Pandemia a arătat clar că asistenții medicali au fost cei care au condus răspunsul, 90% dintre îngrijiri fiind efectuate de către ei, și că tot ei sunt cei care au văzut de aproape punctele slabe, fragilitățile și lacunele ce trebuie abordate în conceperea viitoarelor sisteme de sănătate.
Mai multe investiții în retenția, în locurile de muncă, leadershipul și educația asistenților medicali nu este doar „ceva ce ar fi frumos să avem”, ci este o chestiune de securitate națională și globală. Economia și siguranța noastră depind de soliditatea sistemelor noastre de sănătate.
prof. Alina Ioniță
coordonator Proiecte și Programe Internaționale, responsabil European Nursing Module (ENM)
prof. Raluca Brad