În timpul liber, descoperim natura și frumusețea ei! Prof. Adriana Jerca și prof. Eugenia Petrescu, alături de elevi ai claselor I E și I C, au vizitat Parcul Natural Văcărești.

Înainte de 1988, zona în care se află acum Parcul Natural Văcărești marca periferia de sud-est a Bucureștiului, neasfaltată, cu locuințe rare și grădini întinse, conectate printr-o rețea modestă de străzi, dintre care unele există și astăzi: Glădiței, Povestei, Lunca Bîrzești, Săvinești.

1988 – Proprietarii de terenuri și locuințe au fost expropriați, regimul comunist demarând aici o amplă lucrare hidrotehnică: Amenajare Lac Văcăreşti. Lucrările la digul din pământ betonat înspre lac și la cuveta lacului au fost finalizate în 1989. Lacul urma să fie alimentat gravitaţional din Argeş, via Lacul Mihăileşti, pe o distanță de 27 km, din aducțiune realizându-se doar 14 km.

1989 – Această soluție a fost abandonată, iar bazinul creat a fost umplut, până la urmă, prin pomparea apei din Dâmbovița. Din cauza defectelor de execuție, s-au produs infiltrații ce au inundat zonele învecinate, în mod special pe cea a serelor Popești-Leordeni, ceea ce a dus la suspendarea temporară și, după 1989, la abandonarea definitivă a proiectului.

2000 – În lipsa intervenției umane zona s-a renaturat, fiind ușor, ușor populată de numeroase specii de animale și plante.

2012 – Ca urmare a semnalării existenței unui număr impresionant de specii de păsări, dintre care unele rare, și a unei îndelungate documentări fotografice, în 2012 o echipă de specialiști în arii protejate – viitoarea Asociație Parcul Natural Văcărești – și-a asumat misiunea înființării parcului natural.

2016 – A urmat un proces minuțios de cercetare, documentare, lobby și mobilizare civică, care a condus la declararea Parcului Natural Văcărești prin hotărâre de guvern în 2016.

Parcul Natural Văcărești este cel mai mare spațiu verde compact al capitalei. Dacă-l privim dintr-un avion care nu zboară foarte sus, culorile verde și albastru predomină. Putem număra câteva mii de arbori, în special sălcii și întinderi largi de stufărișuri, pajiști alcătuite din ierburi, tufișuri sau zone cu beton, unde odinioară erau organizate activități economice. Tot acest mozaic impresionant de culori și esențe oferă multe servicii și beneficii comunității locale și orașului.

sursa: www. parcnaturalvacaresti.ro/istoric

 

prof. Raluca Brad

foto: prof. Adriana Jerca

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 219

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes