În urmă cu trei ani, de ziua Europei, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” și Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” din București au lansat studiul realizat de compania Frames, cu privire la nevoia stringentă a României de a forma asistenți medicali.

Studiul „Asistența medicală în România” realizează o radiografie a situației din sistemul de sănătate și a provocărilor generate de îmbătrânirea populației.

Din păcate, în prezent, vorbim doar de o agravare a situației semnalate în 2022. Deficitul de personal din România, dar și din Europa este tot mai mare, iar populația este tot mai împovărată din cauza problemelor de sănătate.

***

„Pe fondul migrației personalului specializat (medici, asistenți, infirmieri) către străinătate, situația asistenței medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar. România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenți medicali pentru a face față provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populației și de deteriorarea accentuată a sănătății categoriilor vulnerabile, în special copii și bătrâni”. – se arată în studiul Frames.

Pe an ce trece, populația României îmbătrânește și devine tot mai bolnavă. Potrivit datelor furnizate de lnstitutul Național de Statistică, populația vârstnică a țării noastre a depășit-o cu peste 20% pe cea tânără, cu vârste de până în 14 ani, iar perspectivele următorilor ani indică o accentuare ale acestui fenomen.

Numărul bătrânilor de peste 65 de ani, de exemplu, a trecut de 3,8 milioane de persoane (17,5% din total), în timp ce numărul copiilor este de numai 3,19 milioane (14,5%).

La 1 ianuarie 2022, cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vârstă 50-54 ani (8,9%), o categorie care peste 10-15 ani va ieși la pensie.

În ceea ce privește starea de sănătate, speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Europa. Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze ale mortalității, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de decese provocate de cancer.

Statisticile medicale arată că aproape jumătate din totalul deceselor sunt cauzate de comportamentele riscante în materie de sănătate.

Rata consumului de alcool și a alimentației nesănătoase raportate în rândul românilor este mai mare comparativ cu media UE. Excesul de greutate, obezitatea și fumatul în rândul adolescenților sunt ridicate în România și au crescut constant în ultimele două decenii.

Potrivit studiului Frames, realizat la inițiativa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” din București, pe fondul acestor probleme, România are nevoie urgentă de un plan național de pregătire în zona asistenței medicale.

***

Sănătatea și Educația – priorități naționale fundamentale

În cadrul unui interviu acordat pentru Știrile Aleph TV, domnul prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, Director General, Preşedinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a adus în discuție această problematică, subliniind importanța unei schimbări fundamentale în sistemul de sănătate din România.

Domnul prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu Mincu a arătat că, din păcate, autoritățile române nu au făcut suficiente progrese la nivel sistemic pentru a soluționa criza din domeniul sănătății. Deși există o creștere a investițiilor private în sectorul medical, acesta rămâne în continuare un sistem deficitar din cauza guvernării ineficiente și a lipsei unei organizări coerente.

Să punem la un preț mult mai mare Sănătatea și Educația! Sunt dimensiuni umane definitorii, cu care nu ne permitem să ne jucăm!” – afirmă prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu.

Mai mult, mentalitatea generală a românilor trebuie schimbată, deoarece Sănătatea și Educația ar trebui să fie priorități naționale fundamentale, iar aceste domenii nu trebuie tratate cu superficialitate.

Putem să fim mândri că România exportă profesioniști de valoare în domeniul sănătății, dar trebuie să ne întrebăm ce facem cu sănătatea românilor”, a subliniat profesorul Mincu. În acest context, afirmă că schimbarea profundă a sistemului de asigurare a sănătății ar trebui să fie prioritatea zero a autorităților române. De asemenea, el a punctat că există exemple bune de sisteme de sănătate performante în Europa, nu doar în țările vestice, dar și în state mai apropiate geografic de România, care au reușit să facă un salt semnificativ în ceea ce privește calitatea actului medical și educațional.

Sistemele de sănătate europene pot servi drept model pentru România, iar integrarea acestor bune practici ar putea fi cheia pentru o reformă necesară și urgentă. Însă, aceasta presupune o viziune politică pe termen lung, care să recunoască importanța acestor domenii esențiale și să investească în formarea și retenția profesioniștilor din sănătate.

Numai printr-o astfel de schimbare putem asigura un viitor mai sănătos pentru întreaga populație a României.” – a concluzionat domnul prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu.

Vă invităm să urmăriți înregistrarea completă începând cu minutul 30.

www.alephnews.ro/inregistrare/

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 208

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes