Potrivit unui studiu Frames, realizat la solicitarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, România are nevoie urgentă de un plan național de pregătire în zona asistenței medicale.
,,Nevoia de personal din clinici, din spitale, din cabinetele medicale din țară este uriașă și va crește semnificativ în următorii ani, pe măsura accentuării îmbătrânirii populației.
Chiar dacă numărul angajaților pregătiți de noi și de alte instituții a crescut în ultimii ani, pe fondul migrației multe dintre domeniile sanitare se confruntă cu o criză acută de personal, astfel că, raportându-ne la nivelul populației, mai avem nevoie de cel puțin 50.000 de asistenți medicali’’, afirmă prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
Concluziile studiului realizat la solicitarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” au fost preluate de Știrile Pro TV, dar și de alte televiziuni, numeroase publicații și site-uri de știri.
Vă prezentăm știrea relatată de canalul Pro TV și declarația acordată de doamna director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Aurelia Șova:
„Într-o Românie tot mai îmbătrânită, exodul de personal medical ne duce către o zonă de risc sanitar.
Avem în jur de 160 de mii de asistenți medicali în toată țara, iar pentru o îngrijire de calitate a tuturor bolnavilor ar trebui ca numărul lor să fie triplu. Criza se resimte cel mai acut în mediul rural, acolo unde nu există nici medici. Iar situația va deveni mai grea în următorii ani, pentru că deja populația de plus de 65 de ani deja o depășește pe cea tânără, de până în 14 ani.
La Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, unul dintre spitalele în care au fost internați cei mai mulți pacienți în pandemie, asistenții și infirmierele suplinesc lipsa de personal de ani de zile.
„Ajungem şi la 20 de pacienţi, fiecare necesită atenţie şi atunci trebuie să te împarţi. Normarea asistenților a rămas cea de acum 20 de ani”, a spus asistenta șefă de la CPU Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
„S-au scos posturi la concurs, tocmai ce s-au terminat înscrierile şi din păcate sunt posturi unde nu s-a înscris nimeni. În secţia de pediatrie nu s-a înscris nimeni”, a declarat managerul de la „Marius Nasta”.
Ultimul raport Eurostat arată că România are în continuare deficit de personal medical. Avem 3,2 doctori practicanți la 1000 de locuitori, media europeană fiind este de 3,9 şi 7,5 asistenţi medicali la 1 000 de locuitori, cu o medie europeană de 8,4.
Asist. univ. dr. Carmen Mazilu, președinte Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – filiala București: „Avem secții critice care necesită servicii de îngrijre specializate permanente, am putea merge pe raport 1 la 1 sau măcar 2 sau 3.”
Reporter: „Câţi ar trebui să avem?”
Asist. univ. dr. Carmen Mazilu: „Dacă vrem să întărim zona de îngrijire comunitară şi serviciile de îngrijire critică, poate chiar triplu.”
Specialiștii atrag atenția că situaţia asistenţei medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar, mai ales că populația îmbătrânește. Categoria cea mai numeroasă este cea cu vârste între 50 și 54 de ani, cea care în zece ani va ieși la pensie.
„Este un deficit chiar foarte mare, nevoia de asistenţi medicali în prezent şi pentru viitori 5 -10 ani fiind de peste 50 de mii de asistenţi medicali”, a declarat prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
Sunt incluși aici și asistenții din îngrijirea comunitară. Ei sunt cei care oferă servicii medicale la domiciliu pentru bolnavii care nu au nevoie de internare în spital.
Iuliana face acest lucru de 5 ani.
Iuliana: „Sunt foarte multe responsabilități.”
Reporter: „La câți oameni ajungeți zilnic?”
Iuliana: „5, 6,7 – depinde ce este de făcut în ziua respectivă.”
Reporter: „Este o meserie grea?”
Iuliana: „Și grea, dar și frumoasă.”
600 de oameni sunt îngrijiți în capitală de doctori și asistenți medicali de la Crucea Alb- Galbenă.
„Autoritățile statului ar trebui să dezvolte acest sistem. Dacă li s-ar oferi salarii civilizate, un sistem de educație de bază și post bază bine pus la punct, toți s-ar întoarce acasă.”, a declarat Măriuca Ivan, fondatorul Crucea Alb-Galbenă.
Cu un sistem sanitar deficitar, speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din Europa.”
Vă invităm să urmăriți știrea integrală și declarația doamnei director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Aurelia Șova (minutul 1.20) accesând următorul link: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/criza-de-asistenti-medicali-in-romania-numarul-lor-ar-trebui-sa-fie-triplu-pentru-o-ingrijire-de-calitate-a-bolnavilor.html
prof. Raluca Brad