Elevii Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” au avut ocazia de a beneficia de un curs Masterclass cu tema: „Toleranța vs Rezistența în relația cu pacientul diagnosticat cu HIV/SIDA”,susținut de către doamna dr. Mariana Mărdărescu, șef Secţie Imunodepresie Copii şi Adolescenţi, director Compartiment pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției cu HIV/SIDA, din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Dr. Matei Balș”.
În debutul prezentării, doamna doctor a recurs la asocierea virusului imunodeficienței umane- HIV cu „o saga despre lupta din interiorul unor continente”. În continuare, doamna dr. Mariana Mărdărescu a afirmat: „HIV reprezintă un boom în interiorul patologiei infecțioase, întrucât vizează nu doar dimensiunea medicală, ci și pe cea psiho-socială, coroborând un complex de atitudini și alegeri și culminând cu mii de victime în rândul populației din America, încă din anii ′80.”
Cel care a descris în detaliu această patologie a fost specialistul Luc Montagne. Acesta a descoperit în Africa de Vest un virus generator de SIDA – LAV II, cunoscut ca HIV 2, care vizează fără drept de apel îndeosebi bărbații tineri. Din prezentarea unui scurt istoric al debutului acestui virus, aflăm că a fost evidențiat încă în anul 1981, în comunitatea de homosexuali din San Francisco, în urma unei epidemii de Pneumocistoză și Sarcom Kaposi.
Deși are originea în Africa sub-sahariană, luând amploare în țările din Estul Europei, fenomenul HIV este o provocare la nivel planetar, înregistrând peste 36 milioane de pacienți diagnosticați cu virusul imunodeficienței dobândite. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în țări precum Spania, Portugalia, Anglia, dar și în țările nordice, ca urmare a consumului crescut de droguri și de substanțe etnobotanice.
HIV este un tip de retrovirus care nu se vindecă. Perioada mare de incubatie facilitează declanșarea bolii SIDA.
Întrucât în anii 1989-1990 s-au folosit seringi nesterile și s-a recurs la transfuzii cu sânge netestat, un subtip al virusului HIV din Africa Centrală a fost identificat și în România. Zonele cele mai afectate de acest virus sunt Cluj, Arad și Timișoara. Unul dintre factorii facilitatori evidențiază specificul relației de cuplu, în interiorul căreia discuțiile despre viața sexuală erau un subiect tabu.
În martie 1990, Spitalul Colentina a fost asaltat de 140 de copii, cu vârste cuprinse între 5-7 ani, care au dobândit statutul de seropozitivi, deși proveneau din părinți neinfectați. În prezent, 65% dintre acești copii trăiesc doar datorită supravegherii medicale de specialitate și a complianței la tratament.
Refuzul persoanelor de a se testa, indică un nivel scăzut de înțelegere a rolului testării, sporind riscul de transmitere a virusului cu 5-10%. Vârsta minimă a pacienților diagnosticați cu HIV este sub 16 ani, întrucât coincide cu debutul vieții sexuale. Cea mai mică vârstă înregistrată a fost cea a unei fetițe de 12 ani care provenea dintr-o familie de consumatori de droguri.
HIV este o afecțiune care, deși se tratează, nu se vindecă! Este o afecțiune care este întâlnită la toate grupele de vârstă! HIV presupune aderare constantă la sistemul de sănătate pentru a beneficia de îngrijirea de specialitate!
Din anul 2001, Institutului Național de Boli Infecțioase „Dr. Matei Balș” tratează pacienții cu HIV cu statut de universal, oferindu-le tuturor accesul la tratament retroviral gratuit, în scopul diminuării riscului de transmitere. Cu toate acestea, se înregistrează anual un număr de 800-900 cazuri noi, aproximativ 2-3 cazuri pe zi. De asemenea, după 1990, statisticile raportează o pierdere de aproximativ 5-6-7 copii / zi.
Începând cu anul 1998, a demarat programul privind testarea universală a femeilor însărcinate, întrucât riscul privind transmiterea materno-fetală crește nu doar în timpul sarcinii sau în timpul nașterii, ci și după naștere. Cu toate acestea, doar 60% dintre gravide accesează serviciile medicale de specialitate.
Contagiozitatea este mai mare în:
– primoinfecție, când se omite momentul T0 acut, întrucât simptomele sunt similare gripei: prezența ganglionilor măriți, febră asociată cu dureri musculare, tuse și diaree;
– fazele avansate ale bolii, când persoana are o concentrație mare a virusului, asociindu-se și cu alte boli.
Calea de transmitere a virusului HIV:
– prin contact sexual: vaginal, oral, anal;
– prin transfuzii cu sânge necontrolat, ace și seringi nesterile;
– în timpul intervențiilor cu instrumentar nesteril (inclusiv în timpul perforării lobului urechii în vederea montării cerceilor);
– în urma transplantului de organe sau a fertilizărilor;
– în urma consumului de heroină sau de substanțe etnobotanice (persoanele se injectează de până la 20 de ori pe zi, recurgând, tot de atâtea ori, la schimbul de seringi în cadrul unui grup mare);
Obiectele care facilitează transmiterea virusului HIV:
-periuța de dinți;
– lama de ras, briciul;
– instrumentarul pentru manichiură-pedichiură;
– aparatul de epilat;
– cerceii;
– obiectele de uz intim;
– tatuajele, pearcing-ul, frățiile de cruce.
Cu toate acestea, infecția cu HIV poate fi prevenită, întrucât presupune un risc de transmitere de 0,5 %, comparativ cu virusul Hepatitei C, al cărui risc de transmitere este de 1-36%.
Diagnosticarea presupune evidențierea virusului, respectiv a materialului genetic viral, iar testarea se realizează nu doar prin intermediul testelor de generația a 4-a, ci mai ales prin:
-Test screening;
– Confirmarea Western Blot.
În încheiere, doamna dr. Mariana Mărdărescu a afirmat: „Tuturor ni se poate întâmpla să fim infectați cu acest virus, iar grupa de vârstă cea mai expusă acestui risc este cea a tinerilor. Deși anual sunt testate HIV aproximativ 360 mii de persoane, cele mai multe pozitivități apar la testarea ocazională, ca urmare a diagnosticării cu tuberculoză ori a consumului de droguri, întrucât scade drastic imunitatea. Atitudinea asistentului medical recomandată în relația cu pacientul seropozitiv este specifică normalității, prin respectarea strictă a confidențialității informațiilor, conform Legii 584/ 1998 referitoare la drepturile și obligațiile pacientului”.
Feedback-ul oferit de către responsabilul activității de astăzi, domnul prof. Ionuț Lungu este: „Vasta mea experiență, acumulată în timpul tratării pacienților seropozitivi, mă îndreptățește să afirm că avem nevoie de profesioniști capabili să relaționeze cu categoriile speciale de pacienți. În acest sens, seriozitatea și responsabilitatea sunt atuuri necesare în această profesie. Pacientul diagnosticat cu HIV-SIDA este un om extrem de sensibil și de atent la reacția societății.”
Prezentă la activitate, doamna prof. Maria Baldovinescu a afirmat: „A avea în mijlocul nostru și al elevilor noștri astfel de specialiști, sporește interesul pentru acest domeniu și conferă valoare misiunii școlii de a forma Educatori pentru Sănătate.”
Pe tot parcursul întrevederii, am surprins o receptivitate crescută a elevilor prezenți la activitate. Multitudinea de informații tehnice, statistice, dar și biografice le-a activat afectul și empatia față de această categorie de pacienți.
„Profesionalismul și tactul pedagogic al doamnei dr. Mariana Mărdărescu, cu care a susținut acest curs Masterclass, asociat cu noianul de informații redate într-un stil alert și totodată captivant, m-a repus în rolul de cursant curios, determinat și dornic să cunoască și să descopere, din care nu m-aș mai fi lăsat a fi scos”.
Prof. Adriana Păunescu
Responsabil Comisia de Monitorizare a Inserției Absolvenților în Câmpul Muncii –
Clubul Absolvenților