Elevii clasei I – C, calificarea asistent medical generalist,  au avut oportunitatea de a beneficia de încă o sesiune de training susţinută de prof. Gelu Costache, în care au fost exemplificate şi exersate tehnici de manevrare şi manipulare a pacientului. Astfel, elevii au aplicat la sala de demonstraţii a şcolii cunoştinţele teoretice acumulate de-a lungul procesului educațional.

Cunoaşterea temeinică e tehnicilor şi exersarea lor reprezintă o condiţie absolut necesară pentru a preveni atât accidentarea pacientului, dar şi a asistentului medical. Cu atât mai mult cu cât necesitatea manevrării şi manipulării survine permanent pe tot parcursul procesului laborios de îngrijire a omului.

Manevrarea pacientului reprezintă un factor de risc semnificativ pentru apariţia afecţiunilor musculoscheletale în rândul personalului medical, fiind una dintre cauzele majore ale accidentelor datorate suprasolicitărilor, această sarcină fiind considerată ca foarte solicitantă pentru coloana vertebrală.

Dintre tipurile de manevrări, repoziţionarea pacientului în pat şi ridicarea / transferul pacientului sunt considerate ca fiind cele mai frecvente cauze ale leziunilor determinate de manevrarea pacientului. Realizarea condiţiilor preliminare pentru o bună mobilizare / transfer necesare, suficiente şi interdependete, presupune cunoştinţe temeinice în tehnica medicală (evaluarea resurselor materiale), biomecanică şi semiologie (evaluarea stării şi resurselor pacientului), fizică, mecanică şi biomecanică (evaluarea resurselor cadrului medical), comunicare profesională (asigură cooperarea pacientului şi munca în echipă) şi, nu în ultimul rând, o bună cunoaştere a tehnicilor de îngrijire a pacientului.

Elevii anului I au participat cu entuziasm şi deosebit interes la exerciţiile ce au avut ca scop aprofundarea şi fixarea cunoştinţelor în ceea ce priveşte execuţia acestor tehnici.

În partea a doua a acestei sesiuni de training, elevul Vlad Năstase, anul III – C, calificarea asistent medical, coordonat de prof. Cristina Costache, a susţinut demonstraţii privind acordarea primului ajutor în cazul victimei inconștiente (resuscitarea cardiorespiratorie), primul ajutor în cazul obstrucţionării căilor aeriene (manevra Heimlich). Totodată elevii au fost organizaţi pe grupe de lucru pentru a exersa tehnicile prezentate.

 

prof. Cristina Costache

prof. Gelu Costache

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 734

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes