Cercetările ştiinţifice au demonstrat că fructoza blochează dezvoltarea bacteriilor. Acest studiu a fost realizat la un spital de copii din SUA. Copiii care sufereau de otită medie, au primit un sirop având la bază fructoză timp de 3 luni (de 3 ori pe zi). Crizele acute au fost reduse (cu 30%).
Se apreciază că 1% din populaţie suferă de tulburări ale gustului.
Incidenţa este mai mare după vârsta de 55 ani. Tulburările gustului sunt uneori asociate cu cele ale mirosului care sunt cam de 10 ori mai frecvente.
Bolnavul acuză o tulburare a gustului, dar de fapt este vorba despre o alterare a mirosului. În timpul masticaţiei alimentelor, molecule senzitive se desprind şi pătrund prin faringe în cavitatea nazală, stimulând acest simţ.
Incidenţa durerilor menstruale este foarte mare. Foarte multe femei uzează de medicamente scumpe dar şi cu efecte secundare asupra sănătăţii în perioada ciclului menstrual. Cercetătorii au demarat un studiu cu un set de teste pe 100 femei din Marea Britanie şi SUA, rezultatele urmând să fie date publicităţii anul acesta. Pilula în care îşi pun speranţa milioane de femei, va trebui luată preventiv. Testele efectuate au arătat că medicamentul care reduce nivelul de vasopresină, este sigur şi nu are efecte secundare.
LAMAZE – controlul durerii la naştere reduce substanţial medicaţia, anestezia epidurală, suferinţa femeii în timpul travaliului. În sfârşit se fac astfel de cursuri şi în România. Cu cât vor beneficia mai multe viitoare mame de această metoda, cu atât riscul, consecinţele postpartum vor fi prevenite.
Testele sanguine pentru depistarea tumorilor mamare, depistarea oricăror formaţiuni mamare în timp optim, previn consecinţele evoluţiei ei sau chiar degenerării acesteia.
O companie medicală norvegiană a creat un test al sângelui care permite depistarea tumorilor mamare de dimensiunile unei seminţe, mult mai devreme decât o poate face ecografia, mamografia sau depistarea formaţiunii prin palpare. Acest test măsoară markeri tumorali specifici pentru această formă de cancer, are o acurateţe de 75% şi este disponibil deja în câteva clinici private din Marea Britanie.
Obezitatea ia amploare în Europa. Pentru prima dată ziua de 22 mai a fost declarată Ziua Europeană împotriva Obezităţii, ca urmare a creşterii îngrijorătoare a persoanelor afectate de exces ponderal. Ca un semnal de alarmă, se constată că jumătate din populaţia României nu face sport. Ocupăm şi aici un loc fruntaş în Europa (locul 6 la egalitate cu Polonia) la alegerea greşită a priorităţilor, invocând lipsa timpului pentru mişcare, dacă nu sport. Sedentarismul, mesele neregulate, obiceiurile alimentare greşite duc la obezitate. Nu mai putem invoca lipsa fondurilor, sărăcia ca rezultat. Putem vorbi de „sărăcia” informaţiilor, cunoştinţelor, voinţei pentru o viaţă sănătoasă. Se ştie că lipsa mişcării creşte apetitul.
Prof. Olaru Eugenia