Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat cea de a IV-a ediţie a Simpozionului de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, cu tema „Tradițional și modern în medicină și farmacie”.

Evenimentul are ca scop cinstirea memoriei fondatoarei primei şcoli postliceale sanitare particulare din România după 1990, Doamna Dr. Mioara Mincu, și continuarea ţelului domniei sale, acela de a dezvolta şi profesionaliza Educaţia pentru Sănătate prin cunoașterea și comunicarea unor realizări științifice din medicină, farmacie și științe conexe.           

Coordonatorul evenimentului, prof. Anca Grecu, director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, șef Catedra de Farmacie, a afirmat: „Bine ați venit la cea de-a patra ediție a Simpozionului Internațional de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, cu tema „Tradițional și modern în medicină și farmacie”! Vă mulțumesc pentru prezența dumneavostră! Mulțumesc, de asemenea, partenerilor: Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Casa Corpului Didactic, Ordinul Asistenţilor Medicali, universităților care au avut o contribuție valoroasă în fiecare an – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” – Facultatea de Farmacie, Universitatea București – Facultatea de Chimie, companiilor particulare importante din cadrul sistemului de sănătate din România.

Simpozionul are trei secţiuni dedicate domeniului farmaciei, medicinei şi ştiinţelor conexe.

Lucrările participanților vor fi publicate într-o carte a simpozionului, editată la fiecare ediţie.

La un astfel de eveniment, participanţii – profesori, medici, farmaciști, asistenți medicali – se întâlnesc, au loc schimburi de informaţii, de experiențe, se nasc colaborări noi care conduc la creşterea profesionalismului actului educațional şi medical.

Anul acesta, sunt alături de noi și studenți din Elveția și Olanda, participanți la schimbul de experiență European Nursing Module. Prezența lor reflectă o preocupare intensă de acţiune înspre deschiderea comunicării şi parteneriatelor cu şcoli de renume din Europa.

Invitaţii, care ne-au onorat cu prezenţa an de an, ne susţin în efortul de a fi recomandaţi și a consolida tradiţia celei mai vechi și recunoscute şcoli postliceale sanitare. Vă mulțumim!

 

Prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”: „Stimați invitați, este o mare bucurie și onoare de a vă avea alături! Aflat la cea de-a patra ediție, Simpozionul Internațional de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, cu tema „Tradițional și modern în medicină și farmacie”, este dedicat și anul acesta atât Zilei Internaționale a Asistentului Medical, care se sărbătoreşte la data de 12 mai, cât și cinstirii memoriei Doamnei Dr. Mioara Mincu, care a valorizat asistentul medical în sistemul românesc de sănătate și a înființat prima școală sanitară privată, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, în urmă cu 28 de ani. Domnia sa a dezvoltat o rețea de școli sanitare în întreaga țară, care ulterior au devenit autonome, dar au rămas în relații de colaborare, păstrând vie memoria Doamnei Dr. Mioara Mincu. Suntem mândri de acestă moștenire pe care o ducem mai departe cu respect și responsabilitate. Avem peste 1700 de elevi care devin asistenți medicali, Educatori pentru Sănătate. Școala noastră are o resursă umană numeroasă, cadre implicate în organizarea activității complexe, sub coordonarea domnului director general, prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, fiul Doamnei Dr. Mioara Mincu.”

 

 

În continuare, doamna director Aurelia Șova a prezentat echipa managerială, șefii catedrelor și responsabilii comisiilor. Fiecare membru al echipei a luat cuvântul și a prezentat rolul său în cadrul echipei, precum și activitățile desfășurate în comisie.

Prof. Andreea Csolti, șef Catedra de Nursing și Științe: „Conduc catedra cu cea mai numeroasă resursă umană: asistenți medicali, medici, profesori de alte specialități. Pregătim elevii pentru profesia de asistent medical generalist, aflată în continuă dezvoltare. Prin activitățile diverse pe care le desfășurăm, îi formăm ca Educatori pentru Sănătatea Europei.”

Prof. Alina Grecu, șef Catedra Socio-Umane: „Ne caracterizează spiritul de curiozitate. Anticipăm viitorul și îi pregătim pe elevii noștri pentru realitatea de dincolo de școală. Lucrăm în echipă și construim relații.

Prof. Nicoleta Oprea, coordonator Proiecte și Programe școlare și extrașcolare: „Prin comisia pe care o reprezint organizăm numeroase activități extrașcolare, concursuri, Balul Bobocilor, excursii, activități caritabile. Toate acestea contribuie la formarea complexă a elevilor noștri, la dezvoltarea lor profesională, dar și personală.”

 

Prezent la eveniment, domnul Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj, vicepreședinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților: „Suntem foarte bolnavi ca națiune, atât fizic, deoarece prevenim puțin, dar suntem în primul rând sufletește bolnavi. Din păcate, conceptul de echipă, despre care am tot auzit aici, nu prea funcționează la nivel macro. Trebuie să faceți lucrurile din pasiune pentru că altfel se va vedea mai târziu și pentru voi, cât și pentru cei pe care îi îngrijiți. Uneori este dureros că nu ne dăm seama că marea problemă este deficitul de caracter atât în sistemul de învățământ, cât și în cel sanitar. Este o mare problemă cu oamenii care consideră că minciuna, lucrurile făcute pe jumătate, superficialitatea sunt un dat al acestui popor, sunt parte din cotidianul nostru. Dacă vedem lucruri în neregulă spunem că suntem prea mici, iar pentru cei de la putere locul este prea înalt. Să nu acceptați atentatul la conștiință. Există niște limite pe care trebuie să vi le impuneți. Cu cât mai jos vă veți stabili limita, cu atât mai greu va fi ca cineva să vă ia în serios la momentul portrivit în viață, pentru că sigurul lucru care rămâne dupa noi este caracterul.”

Discursul complet al domnului Ungureanu îl puteți regăsi accesând următorul link:

https://www.facebook.com/SPSCD/videos/1668444966536820/

 

Prof. Camelia Chitca, inspector şcolar pentru Managementul instituţional: „Schimbarea vine din educație. Mi-am dorit să fiu dascăl și cele mai mari realizări ale mele sunt ca urmare a activității de la catedră. Acolo s-a reflectat cel mai bine efortul meu și sufletul depus pentru elevi. Vin în fața dumneavoastră direct de la o competiție pentru copiii cu dizabilități. Este o zonă în care Educația pentru Sănătate este mai mult decât necesară. De aceea,vă felicit și susțin ceea ce faceți. În prezent, învățământul s-a dezvoltat și elevii au posibilitatea să aleagă între sistemul de stat și cel privat. Este foarte bine că există diversitate! Vă prețuiesc și vă doresc rezultate foarte bune în tot ceea ce faceți!”

 

Conf. univ. dr. Gheorghe Felea, consilier Ministerul Educației Naționale: „Mă bucur să mă aflu din nou în familia Daviliștilor! Aici se întâmplă mereu lucruri care vizează viitorul. Constat de fiecare dată sete de cunoaștere și dorință de schimbare, ceea ce mă bucură. Educația poate rezolva foarte multe hibe ale societății. Însă, fiecare dintre noi este dator cu o revoluție morală, cu o resuscitare a caracterului, cu o regenerare morală. Fiecare trebuie să ia atitudine și să genereze o stare bună. Nu trebuie să ne lăsăm striviți de tăvălug și să ne dovedim neputincioși! Aș adăuga: dăruind vei dobândi! Dacă vă veți dărui cu adevărat profesiei, atunci lucrurile vor merge în direcția bună.”

 

 

Dr. Valentin – Veron Toma, doctor în ştiinţe medicale, cercetător ştiinţific principal gr. III, Academia Română, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”: „Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră. Vă încurajez să mergeți mai departe cu acest simpozion și cu tot ceea ce faceți. De asemenea, vă încurajez să deveniți mai buni nu numai prin cantitatea de informații pe care o veți oferi, ci și prin formarea caracterului viitorilor asistenți medicali. Chiar dacă ne desfășurăm munca în spital, în ambulator sau în cercetare, avem o dublă formare: a caracterului și a intelectului. Școala se ocupă de formarea profesională, dar, în același timp, familia și educația continuă îți formează și caracterul.

Dincolo de a ști cum să realizezi o tehnică medicală, trebuie să știi să cunoști omul, care este o ființă complexă. Bazați-vă practica de zi cu zi pe cercetare. Aceasta este provocarea din prezent.”

 

Prof. dr. Maria Besciu – doctor în istoria medicinei, membră SRIM și SRIF: „Mă simt onorată să particip la a IV-a ediție a simpozionului, în calitate de colaborator al școlii, pentru că din anul 2002 sunt profesor la Școala „Carol Davila”, dar și în calitate de doctor în istoria medicinei, care mi-a schimbat toată viziunea despre medicină. Istoria medicinei este fascinantă. Am privilegiul să fiu și bibliotecară la UMF „Carol Davila”. Mi-am dorit încă de la începuturile carierei mele să cunosc istoria și pe înaintașii care au pus temelia învățămâtului medico-farmaceutic din România. Sunt convinsă că părintele învățământului medico-farmaceutic, Carol Davila, ne privește cu drag din înalturi, la fel ca și Doamna Dr. Mioara Mincu, fondatoarea acestei școli. Carol Davila și-a dorit ca medicina și farmacia să fie surori. Și iată că noi avem azi Simpozionul „Tradițional și modern în medicină și farmacie”. Cel puțin azi, aici, cele două sunt surori și cu toții suntem „daviliști”.

Profesia de asistent medical trebuie să țină cont de un triunghi extrem de important: se face cu mintea, cu sufletul și cu inima. Pacientul nostru este principalul nostru obiectiv. Trebuie să pornim de la principiul hipocratic: să nu facem mai rău decât este. Fiecare om este unic. Trebuie să ținem seama de fiecare pacient în parte, să empatizăm cu acesta. Dacă ținem cont de fiecare pacient în parte și îl vom trata cu respect, cu profesionalism, atunci va veni și recunoștința. Cicero spunea: „Caracterul fără inteligență poate mult, dar inteligența fără caracter nu valorează nimic.” Și, credeți-mă, așa este! Suntem într-un sistem, dar sistemul este alcătuit din noi, din fiecare în parte. Dacă fiecare își face partea lui așa cum trebuie, cu conștiință… Avem un Jurământ al profesiei, un Cod de Etică și Deontologie. Dacă am respecta principiile de bază, așa cum încercăm să facem și în viața creștină… Nimeni nu este perfect…omul este perfectibil. Aici, în Școala „Carol Davila”, se face Educație pentru sănătate. Chiar dacă sunt colaboratoarea acestei școli, întotdeauna m-am simțit acasă. Mulțumesc colegelor de la Catedra de Farmacie și Catedra de Nursing, care m-au primit întotdeauna cu bucurie și le felicit pentru ceea ce fac penru formarea viitorilor asistenți.

Vă doresc, parafrazându-l pe poetul Macedonski, tuturor celor prezenți, ca drumul să vă fie presărat cu parfum de roze și să faceți profesia cu suflet, minte și inimă!”

 

Conf. dr. Irina Zarafu, Facultatea de Chimie, Universitatea București: „Mă simt legată de acest simpozion și mă bucur să fiu prezentă și la a IV-a ediție. Este o onoare și un prilej de fiecare dată să îmi amintesc de Doamna Dr. Mioara Mincu, care a fost un model pentru noi. Vă doresc succes şi sănătate multă pentru a ne revedea şi la ediţiile următoare.”

 

La eveniment au fost prezenți și studenții din Elveția și Olanda, participanți la schimbul de experiență European Nursing Module. Aceștia, însoțiți de prof. Raluca Simioncoordonator al Comisiei Proiecte și Programe Internaționale, au vorbit despre diferențele și asemănările dintre sistemele de sănătate din țările din care provin și România.

 

Înainte de susținerea lucrărilor, prof. Cristina Costache, moderatorul evenimentului, a afirmat:

„În calitate de gazde și organizatori ne aflăm chiar în inima școlii pe care, acum 28 de ani, Doamna Dr. Mioara Mincu o înființa, concretizând un vis de o viață numit „Educație pentru Sănătate”. Pentru că școala este locul de pornire al educației. Pentru că educația înseamnă și deschiderea comunicării, circulația liberă a ideilor. Și exact acesta este și scopul acestei manifestări: cunoașterea și comunicarea. Și anume, cunoașterea și comunicarea unor realizări științifice din medicină, farmacie și științe conexe.

Prin organizarea anuală a simpozionului am dorit să creăm o tradiție prin care să cinstim memoria Doamnei Dr. Mioara Mincu și să continuăm atât visul, cât și munca domniei sale, sub coordonarea domnului Președinte al Consiliului de Administrație, prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, toate strânse sub deviza „Educație pentru Sănătate”.

Numele simpozionului a fost ales pentru a onora memoria Doamnei Dr. Mioara Mincu, care a avut de-a lungul vieții o activitate laborioasă și neobosită în domeniul științelor medicale, al pedagogiei, al promovării educației sanitare.

Putem spune că a avut o relație „pasională” cu cunoașterea, neîncetând nicio clipă să învețe și în același timp să dăruiască din experiența acumulată. Ne-a învățat să acordăm valoare actului comunicării, autoperfecționării celor ce au puterea să modeleze minți și suflete.”

 

Și în acest an, simpozionul a reunit lucrări de o importanţă ştiinţifică, dar şi umană deosebită. Au fost înscrise 23 de lucrări, între care:

PLANTELE – DECOR, MEDICAMENT, ALIMENT SAU OTRAVĂ? – Prof. Dr. Viorica Istudor, UMF „Carol Davila“ Bucureşti;

CONTEXTELE CULTURALE ALE TULBURĂRILOR PSIHICE ŞI ANTIREDUCŢIONISMUL ÎN CERCETAREA PRIVIND SĂNĂTATEA MINTALĂ –

Dr. Valentin – Veron Toma, doctor în ştiinţe medicale, cercetător ştiinţific principal gr. III, Academia Română, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”;

EFECTELE NOCIVE ALE PLANTELOR PSIHOTROPE – Jurist Prof. Dr. Maria Besciu, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila Carol Davila / UMF „Carol Davila“ Bucureşti;

ANTILITIAZICE VEGETALE – Prof. dr. Luciana Gălăţanu, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, Facultatea de Farmacie, Catedra de Botanică, Universitatea Titu Maiorescu București;

INSULINE ÎN TERAPIA ACTUALĂ – Prof. Mariana Schmid, Elena – Daniela Bratosin, Universitatea Titu Maiorescu București, Facultatea de Farmacie;

SIGURANȚA PACIENTULUI – CRITERIU ÎN STABILIREA DENUMIRILOR COMUNE INTERNAȚIONALE (DCI) ALE SUBSTANȚELOR MEDICAMENTOASE –

Alexandra Constantina Borcan, Cornel Chiriță, Carmen Limban, Conf. dr. Diana Camelia Nuță, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Facultatea de Farmacie;

INFLUENȚA ALCOOLULUI ETILIC ASUPRA PROFILULUI FARMACOLOGIC AL MEDICAMENTELOR – Conf. dr. Cornel Chiriţă, Diana Nuţă, Cristina Daniela Marineci Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Facultatea de Farmacie;

BENEFICII ȘI RISCURI PENTRU SĂNĂTATE ALE PLANTELOR DIN FAMILIA SOLANACEAE – Prof. Eugenia Petrescu, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, Bucureşti;

TEHNICI DE STABILIZARE EMOȚIONALĂ A COPIILOR CU CES – Prof. Marilena Geabău, Şcoala Gimnazială Specială nr. 4, Bucureşti;

TERAPIA PRIN LUMINĂ – TERAPIA REIKI – Prof. Drd. Maria Liliana Dumitrică, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, Bucureşti;

ASPECTE ALE RELAȚIEI MEDIC-PACIENT ÎN CAZUL UNUI PACIENT NECOMPLIANT, DIAGNOSTICAT CU SCHIZOFRENIE. INFLUENȚE ALE CONSUMULUI DE DROGURI – Adin Daniel Robel, Adina Baciu, Institutul de Antropologie ,,Fr. I. Rainer” al Academiei Române, Spitalul de Psihiatrie ,,Sfânta Maria” Vedea, Argeș;

INSTALAȚIILE ELECTRICE DIN UNITĂȚILE MEDICALE – Prof. Ing. Mihaela Gheorghe, Colegiul Tehnic „Carol I”, București;

IMPORTANȚA MICROBIOTEI INTESTINALE – Prof. Arina Ioana Cristea, Prof. Anca Celina Grecu, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, Bucureşti;

NATURA – CEL MAI BUN MEDIC – Prof. Vasilica Felicia Stroe, Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj” București;

SCURT ISTORIC AL IMUNIZĂRII PRIN VACCINARE – Prof. Marilena Olimpia Puşcaş, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” București;

CĂTINA – UN MIRACOL – Prof. Agneta Dan, Colegiul Economic „Petre S. Aurelian”, Slatina, Olt;

ELIBERAREA CONTROLATĂ DE MEDICAMENTE – Prof. Ioana Dorobanțu, Colegiul Economic „Petre S. Aurelian” Slatina, Olt;

MĂSURI DE PREVENȚIE A ATEROSCLEROZEI – Dr. Carmela Bănulescu, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, București;

DESPRE BOALĂ, MOARTE ŞI ROLUL ÎNGRIJIRILOR PALIATIVE – Prof. Andreea Cenuşă, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, București;

MENS SANA IN CORPORE SANO – Prof. Nicoleta Oprea, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, Bucureşti;

DIFERENȚA DINTRE PROBIOTICE ȘI SINBIOTICE – BONFLOR – Valentina Ciupercă, reprezentant FITERMAN PHARMA

PLANTS, CURE FOR THE SOUL – Adrijana Kujavić and Luka Berkov, Coordinating Tomislav Vuković, Dalj Elementary School (Osnovna škola Dalj, Croatia).

 

În încheiere, analizând expunerile de o înaltă ţinută a lucrărilor prezentate, atât organizatorii, cât şi participanţii şi-au manifestat dorinţa ca acest simpozion să devină o tradiție în calendarul evenimentelor științifice anuale.

Acesta este cadrul cel mai potrivit unde ideile să circule liber pentru a hrăni imaginaţia şi a da naştere unor noi idei, căutările să găsească un punct de plecare spre alte căutări, iar fiecare dintre noi să plecăm cu faţa luminată de un zâmbet.

Asistenții medicali își onorează cu demnitate datoria profesională. Prin natura profesiei, ei sunt acei oameni angajați în slujba oamenilor. Pentru toate acestea, lumea întreagă le mulțumește și îi sărbătorește în fiecare an, pe 12 mai.

Tuturor asistenților medicali din România, care sunt permanent alături de pacienţi și care joacă un rol important în sănătatea noastră, le urăm și noi un călduros „La mulți ani!”– a afirmat prof. Cristina Costache la finalul evenimentului.

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 394

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes