Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat cea de a III-a ediţie a Simpozionului de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, cu tema „Tradițional și modern în medicină și farmacie”.
Acest eveniment are ca scop cinstirea memoriei fondatoarei primei şcoli postliceale sanitare particulare din România după 1990, Doamna Dr. Mioara Mincu, și continuarea ţelului domniei sale, acela de a dezvolta şi profesionaliza Educaţia pentru Sănătate prin cunoașterea și comunicarea unor realizări științifice din medicină, farmacie și științe conexe.
Prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, Președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”: „Avem sănătatea Europei în mâini. Mulțumesc echipei școlii pentru mobilizare. De asemenea, avem un suport important din partea partenerilor, Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Casa Corpului Didactic, Ordinul Asistenţilor Medicali, personalități și instituții din mediul academic.
În anul 1950, după cel de al doilea război mondial, Robert Schuman punea bazele Uniunii Europene, cu ținta principală de a nu mai exista conflicte în Europa.
Mama mea, Dr. Mioara Mincu, încă din anul 1990, a avut această viziune europeană. A luat decizia de mare curaj de a face ceva pentru sistemul sanitar românesc și pentru cel european. Dr. Mioara Mincu ne-a poziționat la cea mai fericită intersecție a profesiei, dintre educație și sănătate, bunul cel mai de preț, către care țintim cu toții, unde energia pozitivă și dorința de a fi mai bun domină. Această confluență s-a regăsit pe tărâmul românesc.
Toate acțiunile noastre converg către un sistem de valori. În societatea actuală se înregistrează însă o deficiență a sistemului de reglare a valorilor. Se pare că, în prezent, a dispărut acea energie din sufletul copilului sau tânărului, cărora le lipsește dorința de a realiza ceva durabil. Iar dacă dorință nu există, nu se poate realiza nimic.
Este important ca noi, educatorii, să redăm șansa acestor tineri, energia de care au nevoie și să-i canalizăm către un sistem de valori solid.
În încheiere, doresc să menționez că toate lucrările prezentate la acest eveniment vor fi publicate într-un volum editat de Fundaţia Umanistă Dr. Mioara Mincu şi Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”. De numele Dr. Mioara Mincu se leagă 54 de titluri de cărți și manuale. Dorim să continuăm! Mulțumesc tuturor colaboratorilor!”
Prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”: „Bine ați venit la una dintre cele mai importante manifestări științifice organizate în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Casa Corpului Didactic, Ordinul Asistenţilor Medicali, universitățile care au avut o contribuție valoroasă în fiecare an – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” – Facultatea de Farmacie, Universitatea București – Facultatea de Chimie, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, companii particulare de top din cadrul sistemului de sănătate din România. Documentarea și cercetarea științifică sunt importante deoarece ne influențează sănătatea și viața. Beneficiile științei sunt profund evidențiate în medicină și farmacie. Inovația în medicină se regăsește în tehnicile și investigațiile moderne, iar produsele farmaceutice de ultimă generație contribuie la redarea stării de sănătate. Să nu uităm de științele conexe, care vin de asemenea în sprijinul domeniului medical.
Sunt convinsă că și de această dată lucrările prezentate de dumneavoastră vor fi deosebit de interesante. Vă mulțumim pentru participare!”
Prof. Anca Grecu,șef Catedra Farmacie – Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”: „Aflat la cea de-a treia ediție, Simpozionul Internațional de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, cu tema „Tradițional și modern în medicină și farmacie”, este dedicat anul acesta Zilei Internaționale a Asistentului Medical, care se sărbătoreşte la data de 12 mai.
Simpozionul are trei secţiuni dedicate domeniului farmaciei, medicinei şi ştiinţelor conexe.
Lucrările participanților vor fi publicate într-o carte a simpozionului, editată la fiecare ediţie. Partenerii şcolii din Belgia, Danemarca, Spania, Bulgaria, Germania şi Irlanda, au participat cu lucrări care reflectă o preocupare intensă de acţiune înspre deschiderea comunicării şi schimburilor de experiență cu şcoli de renume din Europa.
La un astfel de eveniment, participanţii – profesori, medici, farmaciști, asistenți medicali – se întâlnesc, au loc schimburi de informaţii, se nasc colaborări noi care conduc la creşterea profesionalismului actului educațional şi medical.
Invitaţii care ne-au onorat cu prezenţa an de an, încurajează acest demers al şcolii și ne susţin în efortul de a fi recomandaţi și a consolida tradiţia celei mai vechi și recunoscute şcoli postliceale sanitare.”
Prof. Cristina Costache, moderatorul evenimentului, a afirmat:
„Ne aflăm chiar în inima școlii pe care, acum 27 de ani, Doamna Dr. Mioara Mincu o înființa, concretizând un vis de o viață, numit „Educație pentru Sănătate”. Școala este locul de pornire al educației. Iar educația înseamnă și deschiderea comunicării, circulația liberă a ideilor. Acesta este și scopul evenimentului de azi: cunoașterea și comunicarea. Și anume, cunoașterea și comunicarea unor realizări științifice din medicină, farmacie și științe conexe.
Numele simpozionului a fost ales pentru a onora memoria celei care spunea: „Unii oameni sunt prea obosiți ca sǎ vǎ dǎruiascǎ un ZÂMBET. Dǎruiți-le voi unul, pentru cǎ nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dǎrui”. Doamna Dr. Mioara Mincu a a avut de-a lungul vieții o activitate laborioasă și neobosită în domeniul științelor medicale, al pedagogiei, al promovării educației sanitare. Putem spune că a avut o relație „pasională” cu cunoașterea, neîncetând însă nicio clipă să dăruiască celorlalți din experiența acumulată. Ne-a învățat să acordăm valoare actului comunicării, autoperfecționării celor ce au puterea să modeleze minți și suflete.”
La prezentarea lucrărilor au participat: Prof. Florica Paragină, metodist Casa Corpului Didactic; Conf. dr. Irina Zarafu, Facultatea de Chimie, Universitatea București; Prof. univ. dr. farmacist Valentina Soroceanu, șef Catedra de Management și Marketing farmaceutic, Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila”; Prof. dr. Viorica Istudor, Doctor Honoris Causa Universitatea Ovidius Constanța, consultant național al medicilor în apiterapie și aromaterapie; prof. istoric Antoaneta Lucasciuc, membru Societatea Română de Istoria Medicinei și Societatea Română de Istoria Farmaciei; asistent medical Elena Nichita Zeleniuc, medaliată de Crucea Roșie Internațională cu medalia „Florence Nightingale”; membrii ai Comitetului Ştiinţific al simpozionului, pecum şi profesori şi reprezentanţi din domeniul medical şi farmaceutic din România.
Conf. dr. Irina Zarafu, Facultatea de Chimie, Universitatea București: „Mă simt legată de acest simpozion deoarece am participat și la edițiile precedente. De fiecare dată, lucrările au fost foarte bine realizate. Doamna Dr. Mioara Mincu a fost un model pentru noi, toate doamnele. Mă bucur foarte mult că aţi antrenat pentru acest eveniment şi ştiinţele exacte, precum chimia, biologia. Vă urez succes şi sănătate multă pentru a ne revedea şi la ediţiile următoare.”
Prof. istoric Antoaneta Lucasciuc, Societatea Română de Istoria Farmaciei: „În anul 1990 am predat Istoria profesiei, Etică și Deontologie profesională la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”. Nursing-ul, medicina sunt două științe, două arte fără de care nu putem exista.”
Elena Nichita Zeleniuc, medaliată de Crucea Roșie Internațională cu medalia „Florence Nightingale”: Am practicat această profesie din dragoste pentru oameni. În 1944, am văzut zeci de răniţi veniți de pe front, în cel de Al Doilea Război Mondial. Atunci, eram un copil, m-am decis să mă fac soră medicală. Am plecat la Bucureşti, aveam 14 ani şi primul drum pe care l-am făcut a fost la Crucea Roşie. M-au trimis în 1948 la o şcoală, de doi ani, de asistente medicale. Apoi, am ajuns la Spitalul Elias. După 6 luni au venit de la Crucea Roşie să întrebe dacă vrea cineva să fie voluntar în Coreea. M-am oferit doar eu.
Astfel, la 18 ani, am participat la războiul din Coreea, din anul 1951. Au fost trei echipe sanitare din România acolo. Eu am fost în prima. Operam la lumânare sau la lampa cu gaz. Însă, ne-am bucurat pentru că am putut fi de ajutor. Noi îi îngrijeam pe toți, nu conta de unde erau. Nu pot să vă spun cum sunt coreenii, dar au fost impresionați pentru că noi, din România, am venit să-i ajutăm. Ne-au decorat pe toţi, eu am luat „Ordinul Apărarea Patriei”. De la Crucea Roşie am primit medalia „Florance Nightingale”.”
Au fost înscrise 25 de lucrări, între care: „Fito- și aromaterapia bolilor cauzate de stresul oxidativ” – Prof. dr. Viorica Istudor, Doctor Honoris Causa Universitatea Ovidius Constanța, consultant național al medicilor în apiterapie și aromaterapie; „Noi procedee inovative farmaceutice: medicamente hibrid și molecule hibrid” – Conf. univ. Diana Camelia Nuță, Anca Bobîrcă, Cornel Chiriță, Carmen Limban – Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila”; „Utilizări fitoterapice ale unor plante din genul Artemisia” – farm. Luciana Gălățanu – Facultatea de Farmacie, Catedra de Botanică, Universitatea „Titu Maiorescu”; „Hemoglobina modificată” – prof. Ioana Dorobanțu – Colegiul Economic „Petre S. Aurelian” Slatina (Olt); „Spiritualitate pentru sănătate” – prof. Ciprian Popescu Longin, Liceul Teoretic „C.A. Rosetti”; „Drogurile și complicațiile lor” – dr. Camelia Maria Țăran, Școala Postliceală Sanitară „Dimitrie Cantemir” Târgu Mureș; „Regenerarea neuronilor” – prof. Maria Chiroiu, Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”; „Florence Nightingale – nursing pioneer” – prof. Adriana Răducu, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”; „Medicina personalizată – medicina viitorului” – prof. farm. Mihaela Itul – Toderesc, prof. Florența Mihai, Școala Postliceală Sanitară Fundeni; „Holistic și alopat – două modalități de abordare a medicinei” – prof. Ioana Arieș, Liceul Tehnologic „Elie Radu”; „Problema specialităților farmaceutice” – prof. dr. Maria Besciu, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”; „Coacăzul (Ribes Sp.) – Tradiție și direcții noi de cercetare” – prof. Eugenia Petrescu, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”; „Câteva aspecte privind terapia genică cu ajutorul celulelor stem a unor afecțiuni” – prof. Marilena Pușcaș, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”; „Metode și mijloace clasice de tratament pentru corectarea deficiențelor fizice instalate la nivelul coloanei” – prof. Maria Dumitrică, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”; „Compuși organici cu utilizări practice – Anilina” – prof. Roxana Constantinescu, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”; „Terapii complementare – Terapia florală Bach” – prof. Anca Grecu, prof. farm. Arina Cristea, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”; „Iridologia – tradițional și modern într-o privire” – prof. Gina Tulache, prof. Violeta Zlota, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”etc.
În cadrul evenimentului, reprezentanții Universității Francisco de Vitoria Madrid (Spania), cu care școala noastră derulează mai multe proiecte, în baza parteneriatului dintre cele două instituții, au susținut prezentarea lucrărilor în direct, prin intermediul conexiunii Skype. Doamna Alina Renghea (responsabil Relații Internaționale ) și prof. Maria Teresa Iglesias au prezentat lucrarea „Study of habits at students before and during his studies at the University in Madrid (Spain)”. O altă lucrare înscrisă la simpozion a fost „Pilot antiaging – study in mature spanish women”.
Alina Renghea: „Ne bucurăm pentru această oportunitate de a fi din nou în contact cu Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”. Ne pare rău deoarece nu am putut fi prezenți, însă tehnologia ne-a ajutat să fim totuși alături de dumneavoastră. Ne onorează invitația dumneavoastră și dorim foarte mult să vă fim aproape anul viitor. Felicitări!”
„Acesta este cadrul cel mai potrivit unde ideile să circule liber pentru a hrăni imaginaţia şi a da naştere unor noi idei, căutările să găsească un punct de plecare spre alte căutări, iar fiecare dintre noi să plecăm cu faţa luminată de un zâmbet. Căci, aşa cum spun vorbele întelepţilor: <<Un zâmbet este o lumină în fereastra sufletului, semn că inima este acasă.>>” – a afirmat prof. Cristina Costache la finalul evenimentului.
prof. Raluca Brad