În timpul valurilor de caniculă să stai la soare nu e deloc distractiv. Căldura și umiditatea extreme pot fi extrem de inconfortabile și prezintă riscuri grave pentru sănătate, în special pentru nou-născuți, copii, femei însărcinate și vârstnici. Dacă nu se iau măsurile de precauție adecvate, căldura extremă poate duce la insolație și chiar mai rău, la deces. Ca urmare a schimbărilor climatice, valurile de căldură devin mai lungi, mai frecvente și mai severe.
Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să îți ții familia în siguranță în timpul unei perioade de caniculă.
Informații despre valurile de caniculă
Ce este un val de caniculă?
Valurile de caniculă apar atunci când temperatura este mai mare decât cea normală timp de mai multe zile la rând. Umiditatea poate face ca temperatura să se simtă mult mai ridicată.
Care sunt cauzele unui val de caniculă?
Valurile de căldură sunt rezultatul blocării aerului cald în atmosferă și sunt un fenomen meteorologic natural. Valurile de căldură cresc în intensitate și frecvență din cauza schimbărilor climatice, rezultate din emisiile de gaze cu efect de seră, care rețin căldura pentru mai mult timp.
Cine este cel mai expus la valurile de căldură?
Căldura excesivă este periculoasă pentru sănătatea tuturor. Bebelușii, copiii, femeile însărcinate și persoanele în vârstă sunt deosebit de vulnerabile la stresul termic.
Prea multă căldură poate fi mai periculoasă pentru bebeluși și copii decât pentru adulți, iar deshidratarea la copii poate avea efecte grave asupra sănătății, putând fi chiar mortală. Organismul copiilor are mai multe probleme de reglare a temperaturii decât cel al adulților, copiii depinzând de adulți pentru a-i proteja de căldură.
Femeile însărcinate sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare. Căldura excesivă și deshidratarea pot crește riscul ca bebelușul să aibă o greutate mică la naștere, să se nască prematur sau chiar să se nască mort. Femeile însărcinate pot fi afectate negativ și pot intra în travaliu prematur, putând de asemenea dezvolta diabet gestațional și hipertensiune arterială.
Ce trebuie să facem în cazul unui val de caniculă
-Află cât de cald și umed va fi astăzi, în săptămâna și în luna următoare pentru a planifica activitățile în aer liber.
-Ține acasă o trusă de urgență care să conțină pachete cu săruri de rehidratare orală (SRO), un termometru, recipiente cu apă, prosoape sau cârpe pe care să le umezești pentru a te răcori, un ventilator de mână sau un pulverizator cu baterii și o listă de control pentru identificarea și tratarea simptomelor stresului termic.
-Informează-te ce trebuie să faci pentru a primi ajutor. Notează informațiile de contact pentru cel mai apropiat furnizor de asistență medicală sau pentru serviciile de ambulanță / transport.
Păstrează scăzută temperatura din casă
-Atunci când este posibil, trage draperiile pe timpul celor mai calde momente ale zilei și deschide ferestrele pe timp de noapte pentru a răcori casa.
-Folosește ventilatoare și aparate de aer condiționat, dacă sunt disponibile.
Ferește-te de căldură!
-Nu ieși din casă în timpul celor mai încinse ore ale zilei. Încearcă să îți organizezi activitățile mai devreme sau mai târziu în timpul zilei, când este mai răcoare.
-Când ești afară, folosește cremă de protecție solară și încearcă să stai la umbră sau să te protejezi cu ajutorul unei pălării sau umbrele.
Hidratarea este importantă!
Bea apă la intervale regulate înainte să ți se facă sete.
În perioada codului roșu de caniculă, medicii subliniază importanța hidratării adecvate și a evitării băuturilor care pot deshidrata organismul, precum alcoolul, cafeaua și energizantele. Consumul de cel puțin 2 litri de apă pe zi este esențial pentru a menține un nivel optim de hidratare.
Alimentația joacă un rol crucial în menținerea sănătății în timpul temperaturilor extreme. Evită mâncărurile grele și optează pentru alimente ușoare, bogate în apă, cum ar fi fructele de sezon. Diabeticii ar trebui să aleagă fructe mai acrișoare pentru a controla nivelul glicemiei.
Îmbrăcămintea prea groasă pe timp de caniculă te poate deshidrata și încălzi mai repede, așa că poartă îmbrăcăminte lejeră. Bumbacul este ideal în timpul zilelor caniculare pentru a ajuta la reducerea iritațiilor pielii și la absorbția transpirației. De asemenea, lenjeriile de pat din bumbac sunt recomandate în locul materialelor nerespirabile.
Ia cu tine o sticlă de apă și un prosop mic. Te poți hidrata și răcori punându-ți un prosop umed pe gât.
Verifică dacă în comunitatea ta există un centru de ajutor împotriva efectelor caniculei.
Sursa: www.unicef.org/romania/ro/
prof. Raluca Brad